Provincie Limburg

Limburg investeert in Dans De Provincie zet in op de verdere ontwikkeling van het dansklimaat in

Limburg. Zij doet dit door Station Zuid - de dansvoorziening voor de drie Zuidelijke provincies in Tilburg - te subsidiëren met 136.000,-- per jaar en door 50.000,-- te reserveren voor een jeugddanswerkplaats in Limburg. Het aanstormend danstalent in Limburg is van groot belang voor de ontwikkeling van een stevig verankerd dansbeleid.

De Provincie heeft de ambitie om jonge dansers en makers hun talenten te laten ontwikkelen in een professionele setting. Daarnaast is het belangrijk dat deze jonge talenten vertrouwd raken met de culturele infrastructuur in Limburg, zoals het kunstvakonderwijs, podia, werkplaatsen en andere cultureel ondernemers. Dat kan door in te zetten op een jeugddanswerkplaats met een broedplaatsfunctie. In deze werkplaats staan dansprojecten centraal die worden gedragen door het onderwijs, uitgevoerd door jong talent en gepresenteerd op verschillende podia in Limburg. De jeugddanswerkplaats moet, om te kunnen slagen, intensieve samenwerking zoeken met partners in het (dans)veld.

Er zijn twee belangrijke instellingen die het aanstormend talent in het Limburgse dansbestel ondersteunen, te weten: de vooropleidingen dans in Maastricht en Venlo en het Danshuis Limburg te Heerlen. De vooropleidingen Dans hebben een belangrijke schakelfunctie tussen het amateur- en professionele dansveld. De vooropleiding Dans Maastricht is gehuisvest bij het BonnefantenCollege te Maastricht en de Vooropleiding Dans Venlo bij het ValuasCollege te Venlo. Deze twee middelbare scholen bieden de vooropleidingen, repetitieruimte en administratieve ondersteuning aan.

Danshuis Limburg richt zich op de verbetering van het dansklimaat in Limburg. Het uitgangspunt is de variëteit van dans in Limburg zichtbaar te maken door zoveel mogelijk verbindingen te leggen tussen bestaande en nieuwe dansinitiatieven. Danshuis Limburg doet dit met name door: promotionele en ondersteunende activiteiten/ marketing, dans voor de jeugd, ontwikkelen van producties.

Samen met het Rijk, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg is in 2005 Station Zuid opgezet. Deze dansvoorziening is gevestigd in Tilburg en wordt ingebed in de culturele infrastructuur van de provincie Limburg. Station Zuid ontvangt hiervoor 136.000,-- subsidie per jaar van de Provincie Limburg.

9-11-2005 10:38