Gemeente Reiderland


IGSD Bijzondere bijstand
09 november 2005

De IGSD Oldambt wil in het kader van haar minimabeleid de mogelijkheid van het aanvragen van bijzondere bijstand onder uw aandacht brengen.

Bijzondere bijstand, waar gaat het om?

Indien u bijzondere kosten moet maken, die naar het oordeel van de IGSD Oldambt niet uit het eigen inkomen betaald kunnen worden, bestaat de mogelijkheid om voor die kosten bijzondere bijstand aan te vragen. Het zijn kosten die om medische redenen of wegens andere bijzondere omstandigheden noodzakelijk gemaakt moeten worden en waarvoor geen of geen toereikende andere vergoeding bestaat. Indien u de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed kunt krijgen via andere instanties (de zogenaamde voorliggende voorzieningen, zoals het Ziekenfonds en de Algemene wet bijzondere ziektekosten) dient u dat dus eerst te doen.

Let wel, de bepaling van de noodzaak is een individuele beoordeling. Wat voor de één noodzakelijk is om aan te schaffen hoeft voor een ander niet zo te zijn!

Het zijn dus duidelijk andere kosten dan de gewone bestaanskosten waar iedereen mee te maken heeft, zoals de kosten voor voeding, huisvesting, kleding, huisraad enzovoort.

Samenvattend kan gezegd worden dat het moet gaan om noodzakelijke kosten die naar het oordeel van de IGSD Oldambt niet uit het eigen inkomen voldaan kunnen worden en waarvoor via andere instanties geen of onvoldoende vergoeding verkregen kan worden.

Ten aanzien van noodzakelijke medische kosten gaat de IGSD Oldambt er van uit dat minimaal een aanvullende verzekering (AV) en tandartsverzekering (TV) afgesloten is.

De IGSD Oldambt wil de mogelijkheid van het aanvragen van bijzondere bijstand vooral ook onder de aandacht brengen van de inwoners met een chronische ziekte.

Deze personen komen uiteraard ook in aanmerking voor bijzondere bijstand indien er in verband met hun ziekte sprake is van extra te maken, aantoonbare, kosten. Bij de bepaling van zowel het recht op als de hoogte van de bijzondere bijstand zal uitgegaan worden van de individuele omstandigheden van de aanvrager.

Wie kan bijzondere bijstand aanvragen?

Eigenlijk iedereen, die nergens anders terecht kan voor die noodzakelijk extra uitgaven. Dus zowel mensen met een minimum loon, een bijstandsuitkering als mensen die misschien iets meer verdienen of een hogere sociale uitkering ontvangen.

De inkomenstoets en vermogentoets is van toepassing.

Indien u vragen hebt kunt u uiteraard nadere informatie krijgen bij de IGSD Oldambt te Winschoten, Garst 7, 9673 AA Winschoten of telefonische informatie opvragen dagelijks tussen 9.00 en 10.00 uur (0597-456444)

Het verlenen van bijzondere bijstand is en blijft altijd individueel maatwerk!