Milieukeur

Milieukeurcertificaat âgroene elektriciteitâ voor Windunie

Windunie, een samenwerkingsverband van circa 225 Nederlandse windmoleneigenaren, heeft Milieukeur verworven voor groene elektriciteit. Klanten van Windunie hebben daardoor nu de zekerheid dat de stroom die zij afnemen ook echt milieuvriendelijk is opgewekt. âWindunie-klanten wisten reeds dat zij Nederlandse windenergie kochten met herkomstgarantie en zien dat nu bevestigd door het gerenommeerde Milieukeurcertificaat,â aldus Windunie-voorzitter Bernard Schuijt.

Gecertificeerde groene elektriciteit met Milieukeur âGroene stroomâ is geen eenduidig begrip. Elke energieleverancier kan hiervoor zijn eigen interpretatie kiezen. Nederland telt circa 2,5 miljoen klanten voor groene stroom. Met Milieukeur kunnen consumenten echter kiezen voor gecertificeerde groene elektriciteit. Voor groene elektriciteit met Milieukeur is gegarandeerd dat de hoeveelheden verkochte en geconsumeerde elektriciteit in een bepaalde periode ook daadwerkelijk op het elektriciteitsnet zijn gezet en van de aangegeven oorsprong zijn. De groene elektriciteit met Milieukeur wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen die in onuitputtelijke hoeveelheden beschikbaar zijn, zoals zon, wind, water en (schone) biomassa. De onafhankelijke certificatie-instelling DNV (Det Norske Veritas) certificeert de groene elektriciteit met Milieukeur.

Zelf kiezen voor Windunie-molenaar
Windunie is een coöperatie van circa 225 Nederlandse Windunie-molenaars. Samen oogsten zij de wind die over hun velden waait en zetten deze om in Winduniestroom. Zo produceren zij nu uit wind gecertificeerde groene elektriciteit met Milieukeur. âOnafhankelijke controle geeft onze klanten de bevestiging dat wij eerlijke en goede waar leveren,â zegt Bernard Schuijt. âOnze molenaars hebben bewust gekozen om hun product via Windunie te verkopen. Wij vragen klanten te kiezen voor een eerlijk product dat wij tegen een lage prijs aanbieden. Milieukeur garandeert bij Winduniestroom zowel de herkomst van de stroom als de kwaliteit van onze klantenservice.â De klant van Windunie kan als hij wil zelfs kiezen van welke molenaar hij elektriciteit ontvangt. Op de website van Windunie staan molenaarspaspoorten beschreven, waarin de Windunie-molenaars zich voorstellen en meer vertellen over hun boerenbedrijf, hun molen en hun persoonlijke leven.

Milieukeurcriteria in samenwerking ontwikkeld
De Milieukeurcriteria zijn ontwikkeld in samenwerking met energieleveranciers, milieuorganisaties en consumentenorganisaties. De criteria hebben betrekking op de milieukwaliteit van de toegepaste duurzame energiebronnen. Vooral is gekeken naar de duurzaamheid van de input van de grondstoffen. Andere belangrijke criteria zijn additionaliteit (een keuze van de klant moet leiden tot meer groen vermogen) en controleerbaarheid. Deelname aan Milieukeur is vrijwillig. Een energieleverancier hoeft zich dus niet te laten controleren. Voor Windunie was de controle relatief eenvoudig omdat alle elektriciteit uit Nederlandse windmolens afkomstig is; een unieke situatie in de energiemarkt.

Duurzaamheidscriteria
SMK bevordert duurzaamheid door het ontwikkelen van criteria voor agro/food en non-food producten en diensten op basis van onderscheid in milieueffecten. Er is toenemende aandacht voor de verbreding van milieu naar duurzaamheid en voor gelaagde criteria (barometermodel). De criteria worden beheerd door de onafhankelijke stichting, waarin consumenten-, producentenorganisaties, detailhandel, overheid en milieudeskundigen deelnemen. Wanneer een product of dienst aan de criteria voldoet en het keurmerk Milieukeur verwerft betekent dit dat het, ten opzichte van de meeste vergelijkbare producten en diensten, een hoog milieurendement heeft. Op dit moment is het keurmerk Milieukeur op zowel voedingsmiddelen als gebruiksartikelen te vinden.

Laatst gewijzigd: 09 november 2005