Milieukeur

Handig hulpmiddel voor milieuvriendelijk textiel op internet

Voor textielbedrijven bij wie milieu hoog in het vaandel staat is nu een speciaal instrument op internet (www.europeesecolabel.nl) beschikbaar. Met behulp van deze test kunnen bedrijven zelf snel beoordelen of hun producten in aanmerking komen voor het Europees Ecolabel, dan wel waar nog aanpassingen in het productieproces nodig zijn.

Het Europees Ecolabel voor textiel is een Europees keurmerk waarmee milieuvriendelijk werkende producenten van textiel en kleding zich kunnen onderscheiden van hun concurrenten. Wanneer een onafhankelijke controle aantoont dat de producten voldoen aan de criteria, mag het logo van het Europees Ecolabel gevoerd worden.

Dit internetinstrument is ontwikkeld om de officiële textielcriteria van het Europees Ecolabel toegankelijker te maken. Met het doorlopen van de test, wordt meteen duidelijk op welke punten nog verbetering nodig zijn om voor het Europees Ecolabel in aanmerking te komen. Ook als een bedrijf niet van plan is om het Europees Ecolabel aan te vragen, maakt het instrument duidelijk waar het productieproces milieuvriendelijker gemaakt kan worden.
Voor textielproducenten is het daarom de moeite waard om met behulp van deze test één of meer producten te toetsen.

Het Europees Ecolabel
Het Europees Ecolabel wordt in Nederland vertegenwoordigd door SMK (Stichting Milieukeur). In 1992 heeft de Europese Unie het Europees Ecolabel opgericht met als doel producenten te stimuleren tot het vervaardigen van milieuvriendelijke producten en de consument de mogelijkheid te bieden bewuste en betrouwbare milieukeuzes te maken. Alle Europese lidstaten zijn betrokken bij de ontwikkeling van het Europees Ecolabel en het is in alle Europese lidstaten geldig. In Europa komt het keurmerk voor op een paar duizend non-food producten/diensten uit verschillende productgroepen. De producten variëren van verf en toeristische accommodaties/ hotels tot (toilet)papier en wasmiddelen.

Laatst gewijzigd: 09 november 2005