GroenLinks

Lagendijk als verkiezingswaarnemer naar Egypte

9 november 2005

GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is deze week in Egypte om daar op te treden als waarnemer bij de eerste fase van de parlementsverkiezingen, die woensdag plaatsvinden. Hij maakt onderdeel uit van een delegatie van het Europees Parlement.

Lagendijk en zijn collega´s zijn de enige buitenlandse waarnemers bij de verkiezingen. Het Europees Parlement heeft op eigen initiatief een delegatie afgevaardigd, omdat geen officiële uitnodiging van de Egyptische autoriteiten is ontvangen. De Egyptische regering beschouwt de aanwezigheid van internationale waarnemers in principe als een aantasting van de nationale soevereiniteit, maar heeft toegezegd hen niet te belemmeren in hun werkzaamheden.

De eerste zitting van het nieuwe Egyptische parlement staat gepland voor dinsdag 13 december. Mogelijk brengt de delegatie waar Lagendijk onderdeel van uitmaakt begin december opnieuw een bezoek aan Egypte. Dan vindt de derde en laatste fase van de verkiezingen plaats. Op woensdag kunnen kiezers in acht provincies waaronder de hoofdstad Caïro hun stem uitbrengen.

Deze week blijft Joost Lagendijk tot en met vrijdag in het land. Op donderdag en vrijdag zal hij onder andere met niet-gouvernementele organisaties, wetenschappers en schrijvers spreken over het democratiseringsproces in Egypte, de rol van de politieke islam hierin en de mogelijke rol die de Europese Unie hierbij kan spelen.

«