AutoRai

Skoda scoort uitstekend in Top Gear tevredenheidsonderzoek

(11/9/2005)
Skoda is door Britse automobilisten als op een na beste automerk beoordeeld in een tevredenheidsonderzoek gehouden door het tv-programma en automagazine Top Gear. Van de 36 onderzochte merken eindigde Skoda dus als tweede, terwijl alle Skoda-modellen een top 10 positie scoorden: de Superb werd vierde en winnaar in zijn klasse, de Octavia vijfde en de Fabia negende.
In totaal werden maar liefst 159 automodellen beoordeeld op punten als betrouwbaarheid, kwaliteit, rijeigenschappen, gebruikskosten en service van de merkdealer. Ruim 76.000 Britse automobilisten beoordeelden hun eigen auto op deze punten, waarmee dit het grootste onafhankelijke tevredenheidsonderzoek in Groot-Brittannië is.

Opvallend is dat alle Å koda-modellen, dus zowel de Fabia, de Octavia als de Superb, de maximale score behaalden op de punten gebruikskosten en âcustomer careâ. De Å koda Superb werd als beste beoordeeld in de klasse âmedium carâ, met de maximale score op acht van de tien criteria, en verloor het in de algemene rangschikking maar nipt van de top drie: de overall winnaar Honda S2000, de nummer twee Lexus IS 200/300 en de nummer 3 Lexus RX300.

De resultaten van het onderzoek zullen worden gepresenteerd tijdens de eerste Top Gear uitzending van het nieuwe seizoen, op zondag 23 november om 21.00 uur op BBC 2.

Ook in Nederland scoort Å koda goede resultaten op het gebied van klanttevredenheid. Onlangs werd het merk onderscheiden met de vakjuryprijs van de AutoWeek Tevredenheids Trofee en eindigden merk en dealerorganisatie als vijfde in het algemeen klassement. In dit onderzoek, gehouden onder 24.000 Nederlandse automobilisten, werd de Fabia derde in de mini-/compacte klasse en de Octavia tweede in de compacte middenklasse. Zowel in het AutoWeek als het Top Gear onderzoek kwam Å koda als best scorende Europese merk uit de bus. Uitslag Top Gear onderzoek, modellen:


1. Honda S2000

2. Lexus IS200

3. Lexus RX300

4. Å koda Superb

5. Å koda Octavia

6. Honda Jazz

7. Honda Accord

8. Subaru Legacy

9. Å koda Fabia

10. Subaru Forester
Uitslag merken:


1. Lexus

2. Å koda

3. Honda

4. Mazda

5. Toyota

6. Subaru

7. Mini

8. Porsche

9. Jaguar

10. BMW