PERSBERICHT - 2005-11-09

Faillissement VVV Flevoland door slecht management

Slecht management en onvoldoende controle van de Raad van Toezicht zijn de belangrijkste oorzaken voor het faillissement, enkele weken geleden, van de Stichting VVV Flevoland. Dat blijkt uit een onderzoek door Ernst & Young in opdracht van het Flevolands provinciebestuur. Uit het onderzoek blijkt, tegenover de provincie ten onrechte is ontkend, dat de huisaccountant de VVV voortdurend waarschuwde voor de fianciële risico's.

De VVV-directie heeft tegenover het provinciebestuur voortdurend ontkend dat er managementsrapportages waren, die inzicht gaven in de zorgelijke financiële situatie. Die rapportages waren er wel en de huisaccountant van de Stichting VVV gaf daarin voortdurend waarschuwingen af voor de risico's van de benarde financiële positie.

De provincie heeft Ernst & Young onderzoek laten doen naar de ondergang van de VVV Flevoland. De conclusies stemmen niet vrolijk. De administratie van de Stichting VVV deugde niet, wat onder andere blijkt uit het grote aantal overboekingen. De directie kreeg de zaken niet op de rails. Dat lag mede aan het vertrek van enkele mensen op sleutelposities, waaronder de directeur, die ook hoofd van de administratie was.

Het Flevolands Bureau voor Toerisme voerde verschillende gesubsidieerde projecten uit en maakte daarvoor al kosten, zonder dat duidelijk was hoe hoog de subsidie zou zijn. Terwijl de financiële positie van de stichting sinds de provincie haar in 2001 redde van de ondergang, al die jaren wankel bleef. De stichting had geen grammetje vlees op het bot en moest elk jaar nog wel 40.000 euro schuld uit het verleden aflossen aan de Stichting Geschenkbonnen.

Terwijl de huisaccountant intern ernstig waarschuwde, bleef de provincie tot halverwege dit jaar onwetend van de benarde financiële positie. Het provinciebestuur vraagt zich af, in hoeverre er daardoor sprake is van verwijtbaar gedrag van de accountant. Zijn opstelling is in elk geval te betreuren, concludeert men.

Opmerkelijk is de correspondentie in april tussen VVV en provincie over het uitblijven van een goedgekeurde jaarrekening 2004. De redenen: de vrouw van de accountant is ziek, vervolgens de interne wisselingen op kantoor, de vele wijzigingen in de Raad van Toezicht en als laatste problemen met een gat van een kwart miljoen. Toen dat boven water kwam, was het faillissement niet meer af te wenden.