Gemeente Amsterdam

Nieuws uit B&W van 2 november 2005

9 november 2005
---
Voorlichting Besluiten van het college van Burgemeester en Wethouders, en voorstellen aan de gemeenteraad van woensdag 9 november 2005.

Persberichten

Amsterdamse aanpak Wmo: burger centraal en betere dienstverlening

De gemeente Amsterdam kiest ervoor om de burger centraal te stellen, ook onder de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Betere dienstverlening en toegang tot zorg is voor het college van B&W het uitgangspunt bij de invoering van de Wmo. Amsterdam gaat overzichtelijker producten aanbieden die te maken hebben met onderdak en opvang, gezondheid, zelfstandig wonen en mobiliteit, sociale en maatschappelijke participatie. Die producten zullen beschikbaar komen via Wmo-winkels in alle stadsdelen, een call centre en een internet portal. Dit wordt voor de gehele stad ondersteund door een Wmo-servicecentrum.

Deze uitgangspunten staan in het plan van aanpak voor de Wmo dat het college deze week heeft besproken, en waarin wordt aangegeven op welke manier Amsterdam de Wmo wil invoeren, aansturen en beheersen. Het plan van aanpak kwam tot stand in nauwe samenwerking met de stadsdelen. Ook zijn er gesprekken gevoerd met een groot aantal bij de Wmo betrokken partijen, zoals zorgkantoren, verzekeraars, AWBZ-instellingen, eerstelijns gezondheidszorg en patiënten-consumentenorganisaties. Vrijwilligersorganisaties en kerkelijke instanties zijn hier ook bij betrokken.

De wethouder Zorg Hannah Belliot: "Deze nieuwe wet dwingt de gemeente Amsterdam nog meer dan voorheen keuzes te maken. Toch kies ik ervoor om de burgers centraal te stellen, en zorg op maat te leveren. In nauwe samenwerking met de stadsdelen wil ik voor elkaar krijgen dat de zorg zo dicht mogelijk bij de burgers komt. De Wmo valt of staat bij hechte samenwerking tussen alle partijen die een rol spelen op het terrein van zorg."

De Wmo vervangt onder meer de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en de Welzijnswet en voegt daaraan nieuwe taken uit de AWBZ toe, zoals huishoudelijke verzorging en ondersteunende en activerende begeleiding. De Wmo wordt in een periode van ongeveer vier jaar stapsgewijs ingevoerd. In Amsterdam bedraagt de totale omvang van de Wmo-gerelateerde zorg ongeveer 400 miljoen euro.

Jaap Nieuwenhuis 552 2056

fSfSfS

Tramlijn 5 via Strawinskylaan (al eerder op 4 november gepubliceerd)

Tramlijn 5 rijdt vanaf 2008 ongeveer tien jaar niet meer via de sneltramhalte Zuid/WTC, maar via de Strawinskylaan naar Amstelveen. De lijn moet worden omgelegd door de werkzaamheden voor de Noord/Zuidlijn en de Zuidas. Het college van B&W heeft besloten de omlegging met voorrang uit te voeren om te voorkomen dat tijdelijk op een deel van het tracé bussen als vervanging van de tram moeten gaan rijden. Ook wordt gestart met de voorbereiding van de aanleg van de parkeergarage bij de Zuidas.

Het college heeft ook de voorkeur uitgesproken dat de metro van de Noord/Zuidlijn vanaf 2012 niet als tram zal doorrijden naar Amstelveen. Wethouder Mark van der Horst (Verkeer, Vervoer en Infrastructuur): "De Noord/Zuidlijn stopt dus voorlopig bij Zuid/WTC. De tramlijnen 5 en 51 moeten zorgen voor verder vervoer naar Amstelveen. Op welke wijze de metrolijn in de toekomst verder wordt doorgetrokken naar Amstelveen en/of Schiphol is momenteel nog niet duidelijk."

De omlegging van tramlijn 5 komt tegemoet aan de wens van de gemeenteraad. In de raadscommissie van 9 november wordt het besluit van het college besproken.

Stefan Rutte 552 3409

fSfSfS

A-BESLUITEN (genomen op basis van stukken en discussies)

Algemene Zaken

Het college is akkoord met het voorstel aan de gemeenteraad om de Verordening op de heffing en invordering van Brandweerrechten 2004 te wijzigen. Om de kosten te dekken worden de tarieven voor 2006 gemiddeld met 12% verhoogd. Het gaat om diensten van de Brandweer die geen relatie hebben met brand- en rampenbestrijding of met beperking en bestrijding van gevaar voor mens en dier bij ongevallen, zoals het verrichten van duikwerkzaamheden. Behandeling in de raadscommissie is op 24 november en in de gemeenteraad op 21 december.

Tijdens de begrotingsbesprekingen eerder dit jaar, besloot het college voor de intensivering van het project Wij Amsterdammers EUR 5 miljoen op de begroting op te voeren. Het college is akkoord met het voorstel aan de gemeentegraad om dit bedrag voor het project Wij Amsterdammers langs drie nieuw geformuleerde actielijnen in te zetten, onder voorbehoud van goedkeuring van de begroting 2006. Deze drie lijnen zijn: `Perspectief en kansen bieden', `Grenzen en eisen stellen' en `Investeren in sociaal kapitaal'. Er is extra inzet nodig om Amsterdam weerbaar te maken tegen processen van radicalisering en polarisatie. Aan de ene kant door iedere Amsterdammer perspectief te bieden op scholing en werk, en erkenning en acceptatie van wat voor hem/haar een belangrijk deel van zijn/haar identiteit is, en aan de andere kant door de basiswaarden en basisregels van de Nederlandse samenleving uit te dragen, te handhaven en kinderen daarin te socialiseren. Om dit te bereiken moet geïnvesteerd worden in sociaal kapitaal tussen mensen en positieve beeldvorming van elkaar. Behandeling in de raadscommissie is op 10 november en in de gemeenteraad, tijdens de beraadslagingen over de begroting, op 16 en 17 november en op 21 en 22 december.

Juridische Zaken

Het college is akkoord met het preadvies op de notitie van het raadslid mevr. R. Alberts (SP) getiteld: EU-dienstenrichtlijn ondermijnt lokale autonomie. Dit houdt in dat de notitie ter kennisneming wordt aangenomen en als achtergrondinformatie zal worden gebruikt. Het raadslid heeft voorgesteld dat de gemeente en de gemeenteraad er bij het kabinet op aandringen om de Europese dienstenrichtlijn te verwerpen dan wel fundamenteel te wijzigen. De Europese dienstenrichtlijn betreft een conceptrichtlijn met als voornaamste doel het wegnemen van belemmeringen voor het verlenen van diensten binnen het grondgebied van de EU. Behandeling in de raadscommissie en in de gemeenteraad is nog niet bekend.

Communicatie

Het college heeft besloten maximaal EUR 31.850 beschikbaar te stellen voor diverse projecten die zijn aangevraagd bij het Meldpunt Goede Ideeën. Dit bedrag is verdeeld over: * Conferentie van Antilliaanse Vrouwen, maximaal EUR 5.000. De conferentie `Participatie = Integratie' wordt georganiseerd door het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) om onder meer de empowerment van vrouwen te verbeteren. * Project `Tussen djellaba en disco II', maximaal EUR 14.450. Dertig Marokkaanse vrouwen worden na tien jaar door Stichting Kleur in 't Werk opnieuw geïnterviewd over de realisatie van hun idealen. * Project `Welkom in mijn werk!', maximaal EUR 12.400. Dander en Anita van der Stap Multicultureel Onderzoek & Projectmanagement organiseren dit culturele uitwisselingsproject tussen Amsterdamse basisschoolleerlingen om kinderen de kans te geven om hun blikveld te verruimen tot buiten de eigen school, wijk en etnische groep.

Financiën

Het college heeft kennis genomen van het advies van de Raad voor de Stadsdeelfinanciën over het `Stadsdeelfonds en begroting 2006' en stemt in met verzending aan de gemeenteraad, met daarbij enkele opmerkingen.

Het college heeft kennis genomen van een brief aan de gemeenteraad waarin de gevolgen van de septembercirculaire Gemeentefonds 2005 voor de gemeente Amsterdam in kaart zijn gebracht. Ook stemt het college in met verzending van de brief aan de gemeenteraad.

Economische Zaken

Het college heeft kennis genomen van het juridisch advies van Nauta Dutilh naar aanleiding van de inhoudelijk bezwaren over de dienstverlening in de ondernemershuizen. In het advies wordt gesteld dat er geen marktverstorende werking van ondernemershuizen uitgaat. Het college heeft verder vastgesteld dat de startersnota, zoals die op 16 november 2004 door het college is vastgesteld, niet is gewijzigd. Behandeling in de raadscommissie is op 24 november en daarna in de gemeenteraad.

Sociale Zaken

Het college heeft kennis genomen van de factsheets Werk en Inkomen juli 2005. De factsheets geven een overzicht van de resultaten op het gebied van de Wet Werk en Bijstand (WWB) en het armoedebeleid. Uit deze factsheets blijkt onder andere een teruggang met 1% van het aantal personen met een werkzoekendenuitkering tot 38.000 huishoudens. Ook blijkt uit de factsheets dat bij de uitvoering van de WWB de gemeente binnen de budgettaire kaders blijft. Dit komt voornamelijk door het lagere aantal uitkeringsgerechtigden dan begroot.

Het college heeft kennis genomen van de factsheets Werk en Inkomen augustus 2005. De factsheets geven een overzicht van de resultaten op het gebied van de Wet Werk en Bijstand en het armoedebeleid. Enkele resultaten: na een teruggang in juli liet ook augustus een daling van 0,7% zien van het aantal personen met een werkzoekendenuitkering. Ook zijn er op 1 september in totaal bijna 1500 aanmeldingen voor taaltrajecten.

Het college heeft kennis genomen van de notitie `Armoedebeleid 2006 en verder, naar een gerichtere inzet van middelen' en heeft ingestemd met het vrijstellen van EUR 6 miljoen euro. Zo wordt EUR 3 miljoen extra geïnvesteerd in minimajongeren in de vorm van een schoolkostenregeling voor zowel voortgezet als basisonderwijs. De overige gecreëerde financiële ruimte wordt ingezet voor het versterken van de schuldhulpverlening en voor de verhoging van de Plusvoorziening 65+. Behandeling in de raadscommissie is op 22 november.

Werkgelegenheid

Het college heeft besloten haar eerdere conclusie over het geformuleerde preadvies `Let's Prohef in Amsterdam' te handhaven en zal dus niet overgaan tot een experiment. Behandeling in de raadscommissie is op 8 december.

Educatie

Het college heeft ingestemd met het voorleggen van het besluit tot vaststelling van het `Programma onderwijshuisvesting voor het jaar 2006' aan de gemeenteraad. Ook stemt het college in met het voorleggen van het besluit tot vaststelling van het overzicht Huisvestingsvoorzieningen onderwijs 2006 aan de gemeenteraad. Daarnaast neemt het college kennis van enkele feiten over onder andere de financiële dekking. Behandeling in de raadscommissie is op 22 november en in de gemeenteraad op 21 december.

Openbare Ruimte en Groen

Het college heeft kennis genomen van het feit dat alle medewerkers van het Food Center Amsterdam/Dienst Marktwezen hebben ingestemd met het reorganisatieplan DAB/Food Center dat op 12 juli jl. door het college is vastgesteld en dat de Ondernemingsraad van de Dienst Advies en Beheer, onder voorbehoud een positief advies, heeft uitgebracht over dat reorganisatieplan. Daarnaast stemt het college onder andere in met het definitief opheffen van het Food Center Amsterdam/Dienst Marktwezen als zelfstandige diensttak per 1 januari 2006 en dat de taken en medewerkers van het Food Center met ingang van 1 januari 2006 bij de Dienst Advies en Beheer worden ondergebracht, conform het reorganisatieplan.

Ruimtelijke Ordening

De verenigde bedrijven van het Food Center Amsterdam en het college van de gemeente Amsterdam kiezen voor de ontwikkeling van een modern Food Center. Op dit moderne Food Center zitten de bedrijven die de restaurants en winkels van Amsterdam van hun levensmiddelen voorzien, de `buik van Amsterdam'. Deze bedrijven zijn geconcentreerd aan de noordkant van het terrein. Bedrijven die zich voornamelijk op de regio richten vestigen zich dan elders, bijvoorbeeld op grootschaliger bedrijventerreinen in het havengebied. De zuidkant van het Food Center wordt openbaar, een fietspad verbindt de stadsdelen Bos en Lommer en Westerpark. Dit alles is zeer nadrukkelijk geen plan. Er is geen geld beschikbaar bij gemeente en bedrijven om nu grootschalige investeringen te doen. De bedrijven en de gemeente zullen hun toekomstige investeringsbeslissingen op deze ontwikkelingsrichting richten.

Zorg

Op 20 september jl. is besloten dat oudere en gehandicapte reizigers maximaal 350 ritten per jaar mogen maken met het Aanvullend Openbaar Vervoer (met uitzondering van verstandelijk gehandicapten). Deze ritmaximering betreft minder dan 0,5% van het totale cliëntenbestand van dit vervoer. Toch heeft de maatregel tot veel onrust geleid bij de cliëntenorganisaties. Er is momenteel niet met zekerheid vast te stellen of er toch niet een enkele gehandicapte door deze maatregel in 2006 in zijn participatie beperkt zal worden. Het college stemt in met het opschorten van de ritmaximering voor gehandicapten met 1 jaar, tot 1 januari 2007. De ritmaximering voor ouderen wordt gehandhaafd. In september 2006 presenteert de wethouder Zorg een analyse aan het college over het aantal en de aard van de veelreizigers. Behandeling in de raadscommissie is op 3 november en in de gemeenteraad op 16 november.

Cultuur

Een fietsenstalling van 500 tot 1000 plaatsen onder het Theatercomplex aan de Marnixstraat is niet mogelijk. De ontbindende voorwaarde uit het convenant tussen de Stichting VandenEnde Foundation, Stichting Theatercombinatie Bellevue/Nieuwe de La Mar en de gemeente Amsterdam wordt verschoven naar 1 augustus 2006. Het college stelt de gemeenteraad voor met deze zaken in te stemmen. Het college stelt de gemeenteraad ook voor om kennis te nemen van het feit dat in deze fase van voorbereiding van het bouwproces het aantal zalen in het Theatercomplex Marnixstraat verandert van drie naar twee. Behandeling in de raadscommissie is op 24 november en in de gemeenteraad is op woensdag 30 november.

B-BESLUITEN (routinematig; geen stukken)

Personeel en Organisatie

* Vaststellen range van functies directeur.

Juridische Zaken

* Bezwaarschrift van Shell International Chemicals B.V. gericht tegen subsidieverlening in het kader van Subsidieverordening Bodemsanering Bedrijfsterreinen Amsterdam 2003. * Nieuwe beslissing op bezwaarschrift van mr. C. Sjenitzer gericht tegen intrekking ligplaatsvergunning gelegen aan Oosterdok 12, Museumhaven, steiger 6 rechts. * Bezwaarschrift van de heer J.P.J. Koreman inzake gedeeltelijke weigering Wob-verzoek. * Bezwaar gericht tegen definitief ontwerp van het steigerplan Westerdok. * Bezwaarschrift van mevr. P.S. van Koten en M.M. Kuijper gericht tegen vaststelling van het definitieve ontwerp van het steigerplan Westerdok.

Diversiteit

* Besluitvorming in het kader van diversiteit en cultuureducatie: subsidie Pre-parties 2005 in de Balie.

Cultuur

* Besluitvorming Stadsschouwburg: herbesteding bijdrage brandveiligheid.

Stukken die horen bij de in het college van B&W genomen A-besluiten zijn in principe openbaar en zijn - op aanvraag - vanaf de woensdag na de dinsdagvergadering in te zien in het Voorlichtingsloket.

fSfSfS

Data en agenda's openbare vergaderingen raad en raadscommissies van woensdag 9 t/m vrijdag 18 november 2005

Raad

Woensdag 16 en donderdag 17 november 2005 om 13.00 en, zo nodig, 19.30 uur, raadzaal

Agenda

* Algemeen * Mededelingen. * Notulen van de raadsvergadering op 19 oktober 2005. * Vaststelling van de agenda. * Mededeling van de ingekomen stukken. * Mondeling vragenuurtje. * Financiën * Algemene en financiële beschouwingen over de gemeentebegroting voor 2006; resultaat gebiedsgewijze bespreking van de begroting 2006.

Hierbij wordt betrokken: * Raadsadres van de heer J. van Wijk, namens de stuurgroep van het project Zorg en Intercultureel Personeel (ZIP) van 18 oktober, inzake de toekomst van het project Zorg en Intercultureel Personeel.

Algemene Zaken

* Voordracht van het Presidium inzake vaststelling van de Verordening op de fractieondersteuning 2006.

Werkgelegenheid

* Voordracht van het College van Burgemeester en Wethouders van 6 oktober 2005 inzake Preadvies op de notitie van het raadslid mevr. Sargentini van 19 november 2004, getiteld: Om door een ringetje te halen. Het Amsterdamse wittewerksterplan. * Voordracht van het College van Burgemeester en Wethouders van 3 november 2005 inzake reactie van het College van Burgemeester en Wethouders op het initiatiefvoorstel van het raadslid mevr. Van der Garde van 1 maart 2005, getiteld: Amstelplan voor de Arbeid, alsmede preadvies op de motie van het raadslid mevr. Van der Wieken-de Leeuw van 13 april 2005. * Voordracht van het College van Burgemeester en Wethouders van 3 november 2005 inzake Vaststelling beleidskader werk, participatie en reïntegratie 2006.

Ruimtelijke Ordening

* Voordracht van het College van Burgemeester en Wethouders van 27 september 2005 inzake Aanpassing coalitiegrens Noordwaarts.

Verkeer, Vervoer en Infrastructuur

* Voordracht van het College van Burgemeester en Wethouders van 11 oktober 2005 inzake vaststelling Verordening parkeerbelastingen 2006 en intrekking Verordening parkeerbelastingen 2005.

Raadscommissies

Woensdag 9 november

Verkeer, Vervoer, Infrastructuur, Zeehaven, Luchthaven en Informatie- en communicatietechnologie

13.00 uur, De Roos-zaal, kamer 0239

Agenda

* Algemeen * Opening. * Mededelingen. * Vaststellen agenda. * Vragenhalfuur publiek. * Conceptverslag van de openbare vergadering van 12 oktober. * Rondvraag.

Verkeer, Vervoer en Infrastructuur

* Presentatie verkeerstudie Zuidas. * Masterplan Stationseiland en Maaiveldontwerp Stationseiland. * Reactie Trajectnota Westrandweg. * Bevoegdhedenverdeling op hoofdlijnen voor de hoofdnetten auto, rail, bus en fiets; resultaten consultatie stadsdelen en maatschappelijke organisaties. * Omlegging A9 Badhoevedorp. * Parkeerbelastingverordening 2006. * Samenhang in ombouw Amstelveenlijn en bypass lijn 5.

Noord-Zuidlijn

* 2e kwartaalverslag Noord-Zuidlijn 2005 * Onteigeningsplan Noord-Zuidlijn Saenredamstraat 67. * Presentatie vervanging metromaterieel en PvE Oost- en Noord-Zuidlijn.

Donderdag 10 november

Algemene Zaken, Openbare Orde en Veiligheid, Integraal Veiligheidsbeleid, Personeel en Organisatie en Bestuurlijk Stelsel

13.00 uur, Boekmanzaal

Agenda

* Algemeen * Opening. * Mededelingen. * Vaststelling agenda. * Vragenhalfuur publiek. * Actualiteiten van de burgemeester. * Conceptverslag openbare vergadering van 13 oktober. * Conceptverslag besloten vergadering van 13 oktober. * Termijnagenda. * Openstaande toezeggingen.

Algemene Zaken

* Raadsvoordracht over vaststelling Verordening op de fractieondersteuning 2006.

Openbare Orde en Veiligheid

* 2006 planningsdocumenten politie. * Evaluatie beleidsprogramma Aanpak agressie en geweld. * Raadsvoordracht over preadvies op de notitie van de raadsleden Flos en Buurma over bestrijding terrorisme in het openbaar vervoer. * Schriftelijke vragen van het raadslid Haffmans van 13 oktober 2005 over inbeslagname van fietsen door de politie.

Integraal Veiligheidsbeleid

* Raadsvoordracht over Preadvies voorstel avondklok voor overlastgevende jeugd.

Bestuurlijk Stelsel

* Regionale Agenda 2006-2010.

Juridische Zaken

Raadsvoordracht over preadvies op de notitie `Kunstenaars in de kou'. * Intrekking regelingen en vaststelling beleidvoornemens inzake actueel houden gemeentelijk regelbestand. * Jaarverslag 2004 Commissie voor de Politieklachten. * Voornemen van de korpsbeheerder om dr.mr. W. Huisman als voorzitter van de Commissie van Toezicht voor de Politiecellen te benoemen.

Communicatie

* Raadsvoordracht over Evaluatie van het Derde Jaar van de Samenwerking tussen de Republiek Suriname en de Gemeente Amsterdam, juni 2004-juni 2005.

fSfSfS

De bovenstaande gegevens waren bekend op de dag voor de verschijningsdatum van deze publicatie. Inlichtingen over de definitieve agenda's van de vergaderingen van de raad en de raadscommissies kunt u enkele dagen tevoren krijgen in het Voorlichtingsloket van de gemeente Amsterdam. Daar liggen ook de bij de vergadering behorende stukken ter inzage.

INZAGE STUKKEN

Stukken die horen bij de in het college van B&W genomen A-besluiten zijn in principe openbaar en zijn - op aanvraag - vanaf de woensdag na de dinsdagvergadering in te zien in het Voorlichtingsloket.

Adres Voorlichtingsloket:

Stadhuis, Amstel 1, 1011 PN AMSTERDAM Telefoon 6241111