Het Nederlandse Rode Kruis

09 november 2005
Nieuw neutraal embleem dichterbij

Het Rode Kruis-embleem werd in 1864 in de eerste Conventie van Genève vastgelegd. Men zocht naar een duidelijk herkenbaar symbool ter bescherming. In 1929 werd ook de rode halve maan als tweede officieel embleem door de staten erkend. Omwille van veilige hulpverlening bleek er behoefte te bestaan aan een extra embleem. Als het nieuwe embleem wordt aanvaard zal dit worden opgenomen in het Derde Aanvullende Protocol bij de Verdragen van Genève.

Waarom nog een embleem?
Vanuit de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-beweging is behoefte ontstaan aan een nieuw embleem. Dit komt doordat sommige nationale verenigingen niet kunnen of willen kiezen voor óf het rode kruis, óf de rode halve maan. Zo gebruikt Israël sinds 1930 de rode Davidsster. Het gebruik van één van de erkende emblemen is echter een voorwaarde voor erkenning als lid van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-beweging. Een ander voorbeeld is Eritrea, waar in praktijk beide emblemen naast elkaar worden gebruikt.

Bescherming door het embleem
Daarnaast worden de rode kruis- en rode halve maan-emblemen in sommige conflictgebieden helaas niet meer als neutrale symbolen gezien. De levens van slachtoffers en hulpverleners komen daarom steeds vaker in gevaar. Een embleem zonder religieuze associatie kan uitkomst bieden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de `Red Crystal´, ofwel rode kristal of rode ruit geen dergelijke associatie heeft.

Rode Kruis-embleem blijft!
Ondanks berichten in de Nederlandse media die deze suggestie wekten, vervangt de rode ruit de erkende emblemen niet. Het Nederlandse Rode Kruis koos indertijd voor het rode kruis-embleem. Dat embleem zal dus niet veranderen: het Nederlandse Rode Kruis blijft het Nederlandse Rode Kruis. Ook zullen de landen die de rode halve maan gebruiken, dit blijven doen.