Gemeente Gouda


persbericht: gouda zoekt bommen (9/11/2005)

De gemeente Gouda brengt in kaart op welke locaties in de stad zich mogelijk onontplofte bommen en granaten in de grond bevinden. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiertoe opdracht gegeven omdat de komende jaren grote gebieden op de schop gaan. De kans bestaat dat in Gouda met zijn specifieke grondsamenstelling niet geëxplodeerde explosieven (NGEs) uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig zijn. Met het grote aantal projecten dat op stapel staat is inzicht in de risicolocaties van het grootste belang.

doelwit
Het ruimen van bommen en andere onontplofte explosieven is in Nederland bijna aan de orde van de dag. Ze worden spontaan gevonden tijdens werkzaamheden of doelbewust opgespoord. Bekend is dat het spoor in Gouda in de laatste twee jaren van de Tweede Wereldoorlog vaak het doelwit van bommenwerpers is geweest. Gouda kent dus een verhoogd risico op NGEs.

Voordat de eerste schop in de Spoorzone, Westergouwe en Zuidplaspolder de grond in gaat is het goed om in beeld te brengen waar die risicos concreet zijn. Dat geldt ook voor de gebieden waar bijvoorbeeld de riolering wordt vervangen of ander grondwerk wordt uitgevoerd, zoals aan de Vossenburchkade, Kort Haarlem, PC Bothstraat e.o, Van Beverninghlaan en Korte Akkeren en voor grotere bouwplannen in de stad bijvoorbeeld in het kader van herstructureringsplannen.

historisch onderzoek
De gemeente Gouda geeft een gespecialiseerd bedrijf opdracht voor een historisch vooronderzoek in de hele stad. Dit bureau bestudeert onder andere luchtfotos, politierapporten, historische archieven en mogelijk vinden er ook gesprekken met ooggetuigen plaats. Een veel gehanteerde vuistregel is dat ongeveer tien procent van de bommen die zijn afgeworpen, niet is ontploft. Dat betekent bijvoorbeeld dat als een historische foto 20 bommenkraters aantoont er mogelijk twee niet zijn geëxplodeerd.

Nadat de risicolocaties in beeld zijn gebracht maken we een plan hoe de actieve opsporing, benadering en zo nodig ruiming van mogelijk aan te treffen NGEs wordt aangepakt. Zolang explosieven onder de grond zijn begraven is de kans dat ze spontaan exploderen nihil. In verband met graaf- en heiwerkzaamheden is het echter wel noodzakelijk dat een terrein geheel vrij van explosieven is. In die gebieden waar mogelijk explosieven in de grond zitten vindt nader onderzoek plaats. We zoeken dan antwoorden op vragen als: zijn er NGEs en zo ja, waar bevindt het explosief zich precies, om welk type gaat het en is de situatie veilig? Bij deze werkzaamheden wordt de Explosieven Opruimings Dienst ingeschakeld, die als enige het explosief mag ruimen.

bijdrageregeling
De gemeente Gouda doet bij het laten opsporen en ruimen een beroep op de Bijdrageregeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze regeling houdt in dat maximaal tachtig procent van de kosten wordt vergoed en dat de gemeente zelf een bijdrage moet leveren van e 2,50 per inwoner. In Gouda gaat dat om een eenmalige bijdrage van ca. e 180.000. Met betrekking tot de kosten die gemaakt moeten worden bij eventuele vervolgacties (benadering en ruiming) kan niet exact worden aangegeven hoeveel euros dit zal zijn.