Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Watersysteem Krimpen omgekeerd

Het watersysteem in Krimpen heeft een grote verandering ondergaan. De richting van de aan- en afvoer van het water is omgedraaid. Om dit te realiseren zijn de afgelopen maanden op verschillende locaties bruggen en stuwen gebouwd. Ook is er een inlaatgemaal in Krimpen aan den IJssel gebouwd. Vrijdag 4 november nam hoogheemraad De Jong het gemaal in gebruik tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Al in 1991 is besloten om het watersysteem in Krimpen aan den IJssel om te draaien. De waterafvoer liep toen van het oosten naar het westen, naar gemaal Langeland-Kortland (IJsseldijk). Door verstedelijking werd de hoeveelheid af te voeren water te groot. Bij hevige regenval kon het gemaal het water dat extra werd aangevoerd onvoldoende wegpompen. Daarom is jarenlang een deel van het water afgevoerd naar gemaal Reinier Blok (Breekade), in het oostelijk deel van Krimpen a/d IJssel. Twee jaar geleden is ter vervanging van gemaal Reinier Blok een nieuw gemaal gebouwd, gemaal Johan Veurink. Dit nieuwe gemaal heeft een grotere capaciteit waardoor nu de volledige waterafvoer van de gemeente naar het oosten kan worden afgevoerd.

Alleen een nieuw gemaal bouwen is niet voldoende. Het af te voeren water moet wel bij het gemaal kunnen komen. Als bijvoorbeeld sloten door te krappe duikers met elkaar worden verbonden, stroomt het water niet goed door. In Krimpen aan den IJssel was hier op een aantal locaties sprake van. Zonder aanvullende maatregelen zou daardoor bij extreme neerslag het waterpeil alsnog ontoelaatbaar stijgen in een groot deel van de gemeente.

De maatregelen om de randvoorwaarden aan een watersysteem goed te regelen, en daardoor wateroverlast te voorkomen, zijn opgenomen in het stedelijk waterplan van Krimpen aan den IJssel. Dit waterplan is een samenwerking tussen de gemeente en het hoogheemraadschap. Eind april 2005 is de uitvoering gestart. Bij de volkstuinen, de Omloop, de Atletiek en nabij de Burgemeester Lepelaarsingel zijn bruggen aangelegd op de plaats waar eerst dammen en duikers lagen. Het water hoeft daardoor niet meer door een krappe buis, maar heeft de ruimte om te stromen. Ook zijn twee uitwaterende duikers vervangen door automatische stuwen en is er een inlaatgemaal gebouwd. Deze laat in droge tijden vers water in, zodat er altijd voldoende schoon water aanwezig is.

Met het afsluiten van het project op 4 november heeft Krimpen een goed functionerend watersysteem, waarmee de gemeenten de komende jaren vooruit kunnen.

overhandiging-sleutel_small.jpg (6 Kb) opening_small.jpg (6 Kb)

Hoogheemraad De Jong krijgt de sleutel van het gemaal overhandigd van aannemer Gebr. De Kuiper. Vervolgens opent hij voor het eerst de deur van het bedieningsgebouw van het gemaal.