ProRail

Persbericht

09-11-2005

Nieuwe website Bureau Spoorbouwmeester

Het station is vaak een belangrijk knooppunt in de stad. Niet alleen reizigers gebruiken het station, maar ook inwoners passeren het station op hun route door de stad. NS vindt het belangrijk dat het station een plézierige, vertrouwde en veilige plek is om te zijn. Een plek waar je behalve de trein nemen, ook een boodschap kunt doen of een kennis ontmoet. Bureau Spoorbouwmeester adviseert ProRail en NS over architectuur, stedenbouw en stationsinrichting en geeft richting aan het Spoorbeeld: een eenduidige en begrijpelijke beeldtaal waarmee de spoorbranche de onderlinge samenhang en eigen identiteit communiceert.
Op het gebied van architectuur, grafische en industriële vormgeving in de spoorsector heeft zij een belangrijke rol. Het bureau wordt aangestuurd door de Spoorbouwmeester, vergelijkbaar met de Rijksbouwmeester. De positie van Spoorbouwmeester wordt bekleed door een architect die met beide benen in de beroepspraktijk staat. De huidige Spoorbouwmeester is Nathalie de Vries.

Spoorbeeld

Het Spoorbeeld gaat er vanuit dat alle stationsfuncties duidelijk herkenbaar en bereikbaar moeten zijn voor de reiziger. Perrons en doorgangen naar bijvoorbeeld de binnenstad of aanvullend vervoer als het busstation of de taxistandplaats zijn logisch bereikbaar. Door zijn consequente toepassing bevordert het Spoorbeeld de toegankelijkheid, het overzicht en het gebruiksgemak en versterkt het gevoel van vertrouwdheid en veiligheid. Het maakt het mogelijk eenheid in verscheidenheid van vervoerder, service- en stationsproces, retail, informatie en reclame te ervaren.

Meer informatie is te vinden op de webiste van Bureau Spoormeester