Gemeente Doetinchem

Gemeente pakt verkeersveiligheid Boddens Hosangstraat aan


-9 november 2005-
De Boddens Hosangstraat wordt ter hoogte van basisschool Het Kompas opnieuw ingericht om de verkeersveiligheid van de weg te verbeteren. In de huidige situatie lopen vooral fietsers gevaar door de vele taxibusjes die 's ochtends en 's middags de school aandoen.

In mei 2000 besloten B&W tot de aanleg van een koeienoversteek in de Boddens Hosangstraat ter hoogte van basisschool Het Kompas. Via deze ecologische verbinding zouden de Schotse Hooglanders in park Oversteken vrijelijk kunnen oversteken tussen het park en het tegenovergelegen plantsoen aan de Wiltinksbrug. Bovendien zou de snelheid van het autoverkeer op de Boddens Hosangstraat door flankerende verkeersmaatregelen worden teruggedrongen.

In oktober 2004 is gestart met de uitvoering van de koeienoversteek. Al snel kwamen er klachten van omwonenden over geluidsoverlast doordat auto's met te hoge snelheid over de wildroosters reden. Daarnaast bleken de wildroosters zelf van onvoldoende kwaliteit: in korte tijd lieten enkele stangen van het rooster los. Als tijdelijke oplossing zijn de wildroosters vervolgens in december dichtgestraat met klinkers.

Maatregelen
Het huidige college heeft de situatie opnieuw onderzocht. In samenspraak met een aantal buurtbewoners en 3VO is onderzocht hoe de verkeersveiligheid kan worden verbeterd. Uit de aanbevelingen heeft het college een samenhangend pakket aan maatregelen gekozen om de Boddens Hosangstraat veiliger te maken.
Op de plaats van de koeienoversteek komt een plateau om de snelheid van het autoverkeer te beperken. De taxistrook wordt in een afwijkende kleur asfalt uitgevoerd en duidelijker gescheiden van de fietsstrook door een dubbele markeringsstrook. Verder wordt achter de scholen in het park een alternatief fietspad aangelegd, uitgevoerd in halfverharding op de plek van het huidige voetpad. Als de nieuwe inrichting gereed is, zal de politie nauwer gaan toezien op naleving van de regels en de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De kosten voor de herinrichting worden geraamd op EUR 65.000. Met de voorgestelde inrichting wordt het oorspronkelijke idee dat de Hooglanders zelfstandig de weg kunnen oversteken verlaten. In plaats daarvan zullen de koeien eenmaal per maand handmatig worden overgezet. Dit kost jaarlijks circa EUR 4.000.

Inloopmiddag
Het plan voor de nieuwe inrichting wordt binnenkort tijdens een inloopmiddag aan de buurtbewoners gepresenteerd. Zij krijgen de mogelijkheid te reageren op het ontwerp. Als het plan goed wordt ontvangen, wordt overgegaan tot de uitvoering.