Gemeente Breda

Kwaliteitspakket voor nieuwbouwwoningen in Breda vanaf 2006

Breda onderstreept met de Nota Kwaliteit Wonen de eis voor toegankelijke, duurzame en veilige woningen in een soortgelijke woonomgeving.

Marktpartijen die nieuwbouwprojecten willen realiseren krijgen vanaf 1 januari 2006 te maken met een minimumniveau waaraan woningen en de woonomgeving moeten voldoen. Er is daarbij wel voldoende speelruimte voor de uitvoering. De nota is tot stand gekomen na een uitgebreide consultatie vanaf juni 2005 met allerlei belangengroeperingen Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor de nota vast te stellen.

De nota Kwaliteit Wonen bundelt de kwaliteitseisen voor nieuwbouwwoningen en de woonomgeving. Er ontstaat een integraal kwaliteitspakket waarmee de gemeente overzichtelijk maakt wanneer een woning voldoet aan de eisen voor toegankelijkheid, duurzaamheid en veiligheid.

De gemeente Breda wil door toegankelijke woningen meer woonkeuzemogelijkheden bieden aan mensen met een functiebeperking. Hierdoor hoeven bewoners als ze minder mobiel worden door bijvoorbeeld ouderdom, minder snel of niet te verhuizen.

Verder is de duurzaamheid punt van aandacht. Aspecten zijn de energiezuinigheid, verantwoord materiaalgebruik, gezond binnenmilieu en ook afvalpreventie. Ook wil Breda het aantal (woning)inbraken verminderen. Het Keurmerk Veilig Wonen geeft tot 90 procent minder kans op inbraak, onder meer door goedgekeurd hang- en sluitwerk en een buitenlamp.

De gemeente wil ook dat de woonconsumenten voldoende invloed krijgen bij de ontwikkeling van woningen. Dit is nu al zichtbaar bij grote projecten zoals Via Breda. Ontwikkelaars moeten al in een vroeg stadium aantonen op welke wijze zij de woonconsument betrekken bij het proces. Bij afgifte van de bouwvergunning wordt bekeken of deze ambitie wordt waargemaakt.

Breda, 9 november 2005

Te downloaden:

* kwaliteit-wonen_nota.pdf