Gemeente Rotterdam

De gemeenteraad heeft het vertrouwen in wethouder Pastors opgezegd. Dit is de uitkomst van een spoeddebat naar aanleiding van een interview met de wethouder.

Op verzoek van de fractie GroenLinks hield de gemeenteraad het spoeddebat. Aanleiding zijn uitspraken van de wethouder over moslimmigranten en christelijke migranten in het oktobernummer van IDee. De motie van GroenLinks om de uitspraken af te keuren en het vertrouwen in de wethouder op te zeggen werd aangenomen met 23 stemmen voor en 20 stemmen tegen. Leefbaar Rotterdam, VVD, fractie-Van Heijgen, fractie-Kok en fractie-Smit spraken zich met nadruk tegen de motie van wantrouwen uit. De PvdA, CDA, GroenLinks, D66, SP, Stadspartij, ChristenUnie-SGP, fractie-dos Santos, fractie-Bourzik spraken in de stemverklaring steun uit voor de motie. De meeste fracties vonden dat wethouder Pastors zich niet heeft gehouden aan de eerder door de raad aangenomen motie, waarin de wethouder werd opgeroepen geen uitspraken te doen over intergratie wanneer deze geen verband hebben met zijn portefeuille. Wethouder Pastors gaf aan dat hij met zijn mening en uitspraken een deel van de Rotterdammers vertegenwoordigt. Hij deed uiteindelijk een dringend beroep op de gemeenteraad om de motie van wantrouwen niet te steunen, vanwege zijn inzet voor en het belang van de stad.

De motie van de SP haalde het niet. Daarin werden alle wethouders verzocht hun functie neer te leggen en het mandaat terug te geven aan de raad. Alleen de SP was voor. Een motie van fractie-Smit waarin het vertrouwen in wethouder Geluk zou moeten worden opgezegd werd verworpen. Een aantal leden van Leefbaar Rotterdam en fractie-Smit stemden voor.

Weergave spoeddebat

Fractie GroenLinks vond de uitspraken o.a. beledigend en stigmatiserend en tegen het gemeentelijke integratiebeleid ingaan. Het debat ging over de vraag in hoeverre het college en de gemeenteraad de opvattingen van de wethouder delen. GroenLinks betreurde het dat de ene wethouder bruggen wil slaan en de andere wethouder ongenuanceerde uitspraken doet. Hij blijft de moslims keer op keer bestraffend toespreken.

Leefbaar Rotterdam stelde vast dat er geen ruimte is voor de vrijheid van meningsuiting. De fractievoorzitter refereerde aan eerdere uitspraken van anderen over verbanden tussen religie en crimineel gedrag.

De lijsttrekker mag zijn mening niet geven; er wordt met twee maten gemeten. Om problemen op te lossen moet je deze wel eerst benoemen.

Volgens de fractie wordt er nu een beeld geschetst alsof Leefbaar Rotterdam beleid voert tegen allochtonen. Het is juist de bedoeling van het college om taboes te doorbreken en problemen bespreekbaar te maken. Integratie moet langs twee lijnen plaatsvinden: insluiten door kansen te benutten en uitsluiten door problemen aan te pakken.

De PvdA verweet de wethouder dat hij opnieuw over een grens is gegaan. De fractievoorzitter verwees naar een eerder door de raad aangenomen motie waarin de wethouder werd opgedragen geen uitspraken te doen over integratie-onderwerpen die niet met zijn portefeuille te maken hebben. De wethouder mag als lijsttrekker dergelijke uitspraken doen, maar in zijn rol als wethouder kan dat niet. De raad heeft al eerder een oordeel gegeven over dergelijke uitspraken. Wil de raad geloofwaardig blijven, dan moet het vertrouwen in de wethouder worden opgezegd.

Het college is er voor álle Rotterdammers; respect, ongeacht afkomst, is de rode draad in het beleid, aldus het CDA. Over belangrijke vraagstukken zoals integratie mag er geen verdeeldheid bestaan in het college. Meerdere malen heeft het CDA de wethouder aangesproken op uitspraken. Het integratiebeleid wordt nu ernstig aangetast; de wethouder doet niet wat in de coalitie is afgesproken. Ook het CDA heeft het vertrouwen in de wethouder verloren.

D66 vond het teleurstellend dat het noodzakelijk is om over de uitspraken van de wethouder te spreken. We hadden de begroting moeten behandelen.

De fractie verweet hem dat hij in functie van wethouder uitspraken doet alsof hij lijsttrekker is. Wij kunnen en willen Pastors niet de mond snoeren. Hij moet zich houden aan de collegelijnen. Ook D66 zegde het vertrouwen in de wethouder op.

VVD vond de uitspraken van de wethouder niet schokkend. Wat de fractievoorzitter wel schokkend vond is de reactie van de fractie GroenLinks. Hij doelde daarop op onzorgvuldigheid in de motivatie van het interpellatieverzoek. Eerdere uitspraken van de wethouder heeft de fractie dom en onzinnig genoemd. De eerder aangenomen motie pleit niet voor een spreekverbod. De wijze waarop sommigen hun geloof als verklaring van ongewenst gedrag aandragen, moet worden verworpen. In het verleden was sprake van schijntolerantie en onverschilligheid. Een motie van wantrouwen kon niet op steun van de VVD rekenen.

De lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam wil graag een spreekverbod zodat hij kan zeggen we mogen niet onze mening geven, we worden gedemoniseerd, aldus de SP.

De fractie had verwacht dat de wethouder zich tegen de godsdienstoorlog zou verzetten. Kritiek op religie past in een kosmopolitische stad, maar een wethouder mag de ene groep niet boven de andere plaatsen. Wie haat zaait, zal storm oogsten.

De wethouder heeft al te lang vrij spel gehad, aldus de fractie.

De fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP was verbaasd dat de schriftelijke vragen van GroenLinks snel zijn beantwoord, terwijl zijn schriftelijke vragen van twee maanden geleden over uitspraken van wethouder Van den Anker nog steeds niet zijn beantwoord. De boodschap van de fractie was dan ook blijf niet bij algemene misstanden hangen. Zorg dat je actie onderneemt, in plaats van in zijn algemeenheid met modder te gooien. Dat schiet niet op.

De uitspraken van de wethouder zijn niet onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek, volgens de Stadspartij. Als je collegelid bent dien je voorzichtig te zijn met dergelijke uitspraken. Een wethouder zou zich moeten richten op oplossingen. De vraag is ook hoe je iets benoemd, aldus de Stadspartij.

Fractie-Smit vroeg zich af wie olie op het vuur gooit: de wethouder die uitspraken doet of Groenlinks die uit is op rellen. De fractie verwierp de uitspraken van wethouder Geluk.

Fractie-Kok vond het jammer dat groepen worden buitengesloten.

Fractie-dos Santos vroeg zich af waarom de moslims niet met rust worden gelaten. Waarom zijn de praktijken van religieuze groepen niet zichtbaar, vroeg de fractievoorzitter.

Fractie-Bourzik haalde de uitspraken van wethouder Geluk en wethouder Pastors aan.

Ook de rol van de burgemeester staat ter discussie. De uitspraken van wethouder Pastors werden verworpen.

Fractie-van Heijgen stelde dat de vrijheid van meningsuiting ten onrechte wordt beperkt.

Reactie van het college

Burgemeester betoogde dat de eerder door de gemeenteraad aangenomen motie - over het doen van uitspraken door wethouder Pastors - nog steeds van toepassing is.

De uitspraken in het gewraakte artikel zijn door de wethouder op persoonlijke titel gedaan. Politiek opereren als lijsttrekker moet volgens de burgmeester mogelijk zijn; het is geen belemmering om samen te werken in het college. In verkiezingstijd moet er de vrijheid zijn om vanuit een andere rol het debat te voeren. Het moet wel duidelijk zijn of iemand uitspraken doet als wethouder, als lijsttrekker of op persoonlijke titel. Alle ingediende moties werden door de burgemeester ontraden.

Wethouder Pastors gaf aan dat hij het interview in volle bewustzijn heeft gegeven. Ook als wethouder staat hij achter de uitspraken die hij op persoonlijke titel heeft gedaan. Onderwerp van het interview was de persoonlijke geloofsbeleving van de wethouder. In het interview verwoordde hij zijn beleving van de Islam en van immigranten met ander religies. Hij vond dat de uitspraken niet tegen het collegebeleid zijn: het gaat om insluiten én uitsluiten op alle terreinen. Het steunen van degenen die er wat van willen maken en het aanpakken van degenen die problemen veroorzaken. Dat wethouder Geluk een andere mening is toegedaan vond wethouder Pastors niet bezwaarlijk.

Wethouder Geluk stelde vast dat het essentieel is dat het college met één mond spreekt; het is onhelder en onacceptabel als over een beleidsterrein twee verschillende richtingen bestaan. Een wethouder moet wel meer ruimte krijgen om ook als lijsttrekker te spreken. Hij gaf een toelichting op de reactie die hij naar aanleiding van het interview met wethouder Pastors heeft gegeven. De basis voor de samenwerking in het college is respect voor diversiteit. Alle Rotterdammers, die participeren in de samenleving, de Nederlandse taal spreken, de gemeenschappelijke waarden en normen onderschrijven en actief zijn, worden ingesloten.

Bron: Griffie, 09-11-2005

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Griffie_2050902.Nieuwsbericht_2050906.Raadsberichten_202949 2.Raadsberichten 2005_2051817.Raadsbericht 8 novem_2081372]