Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Leveranciers misbruiken webfora patiëntenorganisaties

De VSN constateert dat commerciële organisaties in toenemende mate misbruik maken van patiëntenfora op internet. Verkopers proberen via bijdragen op fora mensen over te halen om bepaalde producten te kopen.

Zij doen zich daarbij onder een valse naam voor als patiënt en prijzen de kwaliteit van bepaalde producten aan, zoals rolstoelen en matrassen. De VSN onderhoudt verschillende webfora. Op het grootste forum, Myocafé, komen dagelijks zo'n 1500 tot 2000 bezoekers. Het digitaal lotgenotencontact rond spierziekten staat daarbij centraal, maar ook de uitwisseling van ervaringen met hulpmiddelen.

De VSN heeft in de afgelopen maanden met zekerheid driemaal een bedrijf kunnen traceren dat op een dergelijke wijze promotie meende te moeten maken. Tweemaal ging het om verkopers van rolstoelen en zeer recent om verkopers van matrassen. De VSN heeft vastgesteld dat ook andere patiëntenfora misbruikt worden.

Men gaat daarbij als volgt te werk: onder een valse naam vraagt men bijvoorbeeld op een forum wie er ervaring heeft met 'matras X'. Een dag later antwoordt dezelfde persoon onder een andere naam dat dat geweldige matrassen zijn. Weer een dag later verschijnt een volgende positieve bijdrage onder weer een nieuwe naam, etc. Voor bezoekers is het niet duidelijk dat het gaat om steeds dezelfde persoon, die hen probeert te verleiden tot de aankoop van een peperdure matras, die wellicht voor hen niet eens een goede keus is.

De VSN heeft eerder een betrokken rolstoelleverancier geconfronteerd met de misleiding. Het bleek te gaan om overijverige verkopers, die handelden buiten medeweten van het management. De betrokken leverancier heeft direct disciplinaire maatregelen genomen en zijn excuses aangeboden.

Helaas blijkt dat meer bedrijven de webfora van patiëntenorganisaties als verkoopkanaal zien. Omdat de VSN vindt dat er nu een eind moet komen aan deze vorm van misleiding, heeft zij een brief geschreven aan Revaned, de brancheorganisatie van fabrikanten en leveranciers van revalidatieproducten. In deze brief vraagt de VSN Revaned om op te treden tegen bedrijven die patiëntenfora misbruiken. De VSN heeft ook de Consumentenbond, de CG-Raad en de NPCF gevraagd om andere patiëntenorganisaties te waarschuwen tegen deze gewiekste vorm van misleiding.
09 november 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400