Chipshol groep

P E R S B E R I C H T

www.schipholwanbeleid.nl

Chipshol Groep komt met kritische website over aanpak Schiphol

Schiphol-Rijk, 9 november 2005 - Gebiedsontwikkelaar Chipshol Groep lanceert een nieuwe website: www.schipholwanbeleid.nl Op deze site wordt gedetailleerd aangegeven wat er volgens Chipshol Groep niet deugt aan het beleid van de luchthaven Schiphol en de betrokken overheden. De informatie heeft onder meer betrekking op de sterk groeiende vastgoedactiviteiten van de luchthaven, het fiasco van de Vijfde Baan en de samenspanning van overheden en Schiphol tegen Chipshol Groep.

Chipshol Groep (de grootste particuliere gebiedsontwikkelaar rond Schiphol) vindt dat de luchthaven qua oppervlakte zo compact mogelijk moet zijn. Al in 1995 pleitte Chipshol-oprichter Jan Poot in een pagina grote advertentie in De Volkskrant voor het concentreren in plaats van spréiden van milieu- en geluidsoverlast. Hij voorspelde dat de Vijfde Baan een mislukking zou worden en sprak in dat verband van een Pyrrhus-overwinning.

Volgens Chipshol Groep belicht Schiphol in de informatieverstrekking vooral de (vermeende) pluspunten van het huidige banenstelsel en wordt er inhoudelijk niet of nauwelijks ingegaan op kritiek en alternatieven. Om een tegenwicht te bieden aan de vaak promotioneel getinte informatiestroom van de luchthaven heeft Chipshol www.schipholwanbeleid.nl opgezet. De site is mede bedoeld voor bestuurders, bewoners en bewonersplatforms in gemeenten en provincies die te lijden hebben onder Schiphol-overlast.

Er wordt informatie gegeven over bestuurlijke dwarsverbanden tussen Schiphol en overheden, internationale luchthavens die met veel minder hectares en startbanen veel méér passagiers verwerken en de toenemende dominantie van het vastgoedbedrijf Schiphol. De site bevat correspondentie tussen de Chipshol Groep en overheden, publicaties uit dag- en weekbladen en onderzoeksmateriaal dat vaak onderbelicht is gebleven.