Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speech van de staatssecretaris van VROM bij de Nationale Jeugdraad over China en energie, Amsterdam op 31 oktober 2005.

Dames en heren, beste studenten,

Waar denk je aan bij China? Of, liever gezegd, waar denk ik aan bij China? Aan eten met stokjes, aan spugen op straat (al is dat inmiddels verboden in steden), aan rondlopen met een mondkapje, en aan de vogelgriep. Maar ook aan een forse economische groei, ontzettend veel mensen die auto willen rijden, en een enorme energievraag die vanuit China op komt zetten. Gewoon omdat het welvaartsniveau in China stijgt. Met sprongen.

Voor al degenen die hier aanwezig zijn, maar niet alle ins en outs over China weten, hier wat cijfers.

* China heeft het grootste aantal inwoners ter wereld. Meer dan 1 miljard.

* China is de op-een-na-grootste energieverbruiker ter wereld, na de VS. En let wel, dat is nu zo. Als de groei zo doorgaat, kunnen ze de VS ook nog wel voorbijstreven...

* De economische groei in China is negen tot tien procent per jaar. Ter vergelijking: de EU heeft ongeveer twee procent economische groei per jaar.

* De kolenproductie in China is sinds 2000 verdubbeld van een gigaton naar bijna twee (1.96). En het verbranden van kolen zorgt voor een heel grote uitstoot van CO .

* Het percentage emissies van landen afgemeten aan de totale mondiale emissies van fossiele brandstoffen:


* USA: 25%

* EU-15: 17%

* Rusland: 12%

China 'slechts' 12%, waarvan driekwart komt door kolen (peiljaar 2000)

Hoe ziet het totale energieplaatje in China eruit?
* Kolen: 54%

* Petroleum: 21%

* Aardgas: 2,5%

* Biomassa: 15,5 %

* Water en nucleair: 7 %
Dat betekent een totaal aan fossiele brandstoffen van ruim zeventig procent. Maar: Een percentage aan biomassa en water van ongeveer twintig procent. China heeft dus plusminus twintig procent duurzame energie!

Het RIVM zegt: in 2050 heeft China drie tot vier keer zoveel emissies als nu.

Gevolgen

* Gevolgen voor China zelf: als gevolg van het gebruik van veel fossiele brandstoffen ontstaan ook bij-effecten, waardoor de lucht-, water- en bodemkwaliteit in China achteruit gaan. Meer SO -, NOx, fijn stof vooral in stedelijke gebieden zorgen er voor dat de leefbaarheid in stedelijke gebieden nu al een probleem is en negatieve gezondheid effecten voor de mens geeft. Het is niet voor niets zo, dat er mensen met mondkapjes rondlopen.
* Gevolgen mondiaal: als gevolg van het grote Chinese energieverbruik komt er veel CO in de lucht. Dat zorgt weer voor opwarming van de aarde en andere klimaateffecten.

Oplossingen
Het verminderen van die uitstoot is dus cruciaal! We kunnen China niet verwijten dat ze energie nodig hebben. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat de nadelige gevolgen van hun verbruik zo gering mogelijk zijn. Dat heeft ook nog een voordeel: door de uitstoot van CO te verlagen, los je gelijk ook andere milieuproblemen op. Denk aan de luchtkwaliteit. Als je CO aanpakt, dalen ook de Nox en SOx-concentraties.
Oplossingen voor de uitstoot van CO zijn bijvoorbeeld kolenvergassing, een milieuvriendelijkere manier om energie uit kolen te halen. En CO -opslag in de grond. CO -opslag is iets nieuws, waarmee we ook in Nederland experimenteren. China geeft in hun tiende vijfjarenplan (dat loopt van 2001 tot en met 2005) prioriteit aan de ontwikkeling van moderne technologieën en aan milieubescherming. Onder meer door ontzwaveling en de reiniging van uitlaatgassen. Het is zeer belangrijk en uitermate gewenst dat China meewerkt aan het oplossen van het mondiale klimaatprobleem. China heeft geen Kyotodoelstelling, al hebben ze het protocol wel ondertekend. Maar eigenlijk accepteren ze ook geen harde doelstellingen. Wel willen ze positieve prikkels. Het is ook zeker toe te juichen dat ze dit jaar met de VS en India een pact hebben gesloten om de CO -uitstoot terug te dringen door te investeren in technologische ontwikkelingen.

Rol Europa
De EU wil dat er in de hele wereld een markt voor CO -emissies komt, zodat er voor CO -uitstoot moet worden betaald. Handel in CO -emissies, die in Europa succesvol verloopt, is daarvoor een goed instrument. Handel werkt goedkoop en slim. En uiteindelijk betaalt de vervuiler...
We willen dat er betaalbare, schone technologie op de markt komt. Die technologieën zelf zijn er al, maar die moet ook wel op de markt komen!
Tijdens het EU-voorzitterschap door Engeland is er een klimaatpartnerschap gesloten tussen de EU en China om in China een kolencentrale tot stand te brengen die zero-nada-noppes uitstoot. Die afspraak was mogelijk dankzij een goede samenwerking met het bedrijfsleven.
Tijdens de Gleneagles-conferentie van de G8 (de belangrijkste acht industrielanden ter wereld) is er op initiatief van Tony Blair een actieplan-voor-het-klimaat opgesteld. Doel? Snel technologie verder ontwikkelen, in samenwerking met snel groeiende economieën, zoals India en China. Morgen, 1 november, is er ook een conferentie van de G8 met de twaalf grootste energieverbruikers. Dat zijn allemaal snel groeiende economieën.

Energie en klimaat in Nederland
Nederland opereert vooral in EU-verband. Ik kan als Hollandse staatssecretaris natuurlijk niet met het vingertje gaan zwaaien in de trant van: 'Ik, Pieter van Geel, waarschuw de Chinezen voor het laatst!'
Ik heb regelmatig rechtstreeks contact met China. Ook mijn ambtenaren houden direct, en via samenwerkingsverbanden (als de China counsil) ook contact met China. Daarbij moeten we ook rekening houden met cultuurverschillen. De West-Europese, en helemaal de Nederlandse, recht-toe-recht-aan benadering werkt niet bij Chinezen! Voorzichtig manoeuvreren, beleefdheid en vertrouwen winnen zijn belangrijk om milieuwinst te kunnen realiseren.

Klimaatbeleid algemeen
Nederland wil internationale klimaatafspraken maken voor de periode na 2012. En daarbij bouwen op ervaringen die we nu hebben, zoals met CO -emissiehandel. Begin december starten we daarmee in Canada tijdens de jaarlijkse VN-Klimaattop. We willen het emissiehandelssysteem graag uitbouwen naar de mondiale CO -markt. We willen graag investeren in onderzoek naar bestaande en nieuwe technologieën. Ook moeten we ons in Nederland gewoon aanpassen aan de klimaatveranderingen die nu al plaatsvinden. Een betere afvoer van rivierwater regelen, en onze dijken verhogen bijvoorbeeld.

Wat kunnen jongeren doen?
Aan het energieverbruik van China kan zelf ik weinig veranderen. En jullie ook niet. Maar zoals ik al eerder aangaf, ook in Nederland is het belangrijk om erop te letten dat we ons energieverbruik terugschroeven. Ik ben daarvoor regelmatig met de industrie, het bedrijfsleven en ook de overheid in contact. Toch is ook jullie bijdrage meer dan een druppel op de gloeiende plaat. Gedrag is moeilijk te veranderen, toch moeten burgers verstandig omgaan met energie en elektrische apparaten. Wat kun je doen? Energiezuinige producten kopen, zoals een LCD-tv in plaats van eentje met een plasmascherm; of voor groene stroom in je huis kiezen. Dat kost je niets extra's, maar is wel goed voor het milieu. Vooral jullie generatie, al klinkt het wat oubollig, zal de effecten van een groeiende energievraag (van China en andere landen), en ook de toename van CO -uitstoot merken.

Ik ben hier ook niet zonder reden. Ik vind het van groot belang dat jullie nu al betrokken zijn bij het klimaat. Daarom vind ik de grote opkomst hier ook prettig, want dat toont dat jullie nadenken over problemen die ver van je bed, en verder in de toekomst een belangrijkere rol gaan spelen. Jongeren kunnen bewindslieden, bestuurders en burgers blijven uitdagen met klimaatweddenschappen en educatie. De klimaatweddenschap 'The Bet' was, en is nog steeds, een groot succes. De klimaatweddenschappen die JongerenMilieuActief (JMA) in het land afsluit met lokale bestuurder en scholen is een prima initiatief en zet jongeren en de bestuurders die iets in de melk te brokkelen hebben, aan tot nadenken. Zelf wil ik volgend jaar nog een keer meedoen, om revanche te nemen. Want in 2004 heb ik mijn weddenschap verloren.

Ik heb wat betreft 'The Bet' nog wel een idee. Ik kan me goed voorstellen dat de Nationale Jongerenraad of JMA zelf ook contact hebben met Chinese jongeren en met Chinese milieu-activisten. En als dat nog niet het geval is, wordt het tijd! Is het een idee om jullie Chinese contactpersonen te stimuleren om in China ook een Bet op te zetten? In Nederland gaan we telkens uit van de Nederlandse Kyoto-doelstelling: zes procent besparen is het uitgangspunt. Ik heb het eens nagevraagd, en in China moeten jongeren en betuurders makkelijk een besparing van vijf procent kunnen realiseren. Het hoeft heus niet direct voor de lange termijn, maar een keertje een weddenschap om mee te beginnen zou leuk zijn. Want het laatste stereotype (de laatste karikatuur) van mijn lijstje waarmee ik mijn verhaal begon wil ik jullie niet onthouden: Chinezen houden ook erg van gokken! Dus vast ook als een milieugokje is...

Dank voor jullie aandacht.