GroenLinks

GroenLinks vraagt minister Dekker kooprecht voor huurders

9 november 2005

Huurders moeten een wettelijk recht krijgen om hun woning te kopen. Dat is een voorstel van Ineke van Gent bij de behandeling van de VROM-begroting. Daarnaast pleit GroenLinks voor een bonus-malus-systeem om leegstaande kantoorpanden om te bouwen tot woningen.

De vraag is of minister Dekker de minister is voor het Volk, de Vrijheid en de Democratie. Of staat VVD bij haar voor Verhuurders, Veelverdieners en Duur wonen? Ineke van Gent doet in haar bijdrage een aantal voorstellen om huren betaalbaar te maken en te houden. Zo wil zij de bezuinigingen op de huursubsidie (huurtoeslag), EUR17,05 per maand voor 1 miljoen huishouden, terugdraaien. Daarnaast wil zij dat ouderen die door verlies van hun partner de huur niet meer kunnen opbrengen, recht krijgen op een vergoeding via de huursubsidie.

Huurders moeten meer rechten krijgen. Bijvoorbeeld het recht om hun huis te kopen. Ruim 700 duizend huurders willen dat, maar de woningcorporaties verkopen maar 15 duizend woningen per jaar. Dit is veel te weinig, minister Dekker moet ingrijpen. Verder moeten huurders, ook in de particuliere huursector, recht krijgen op een verhuiskostenvergoeding van vijfduizend euro bij sloop van hun woning.

GroenLinks heeft verder een plan gemaakt om leegstaande kantoorpanden te benutten als woonruimte. Er moet een Leegstandsheffing komen op leegstaande kantoorpanden. Dat stimuleert vastgoedbeleggers om hun bezit niet te laten verpauperen, maar om het om te bouwen tot woningen. Tegelijkertijd moet er een premie komen die de verbouwing van kantoren tot woningen ondersteunt. Nu staat er zes miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg, waarvan 230 duizend vierkante meter in overheidsgebouwen. Hierin kan voor tienduizenden gezinnen en studenten, tijdelijk of permanent, een woning worden gerealiseerd.

Ineke van Gent

«