Gemeente Doetinchem

Coffeeshopbeleid ongewijzigd


-9 november 2005-
Het maximum aantal gedoogbeschikkingen voor coffeeshops in Doetinchem blijft gehandhaafd op drie. Daarmee kan voldoende op de actualiteit worden ingespeeld. Burgemeester Horselenberg schrijft dit aan de gemeenteraad.

Het instandhouden van het maximale aantal van drie exploitanten met een gedoogbeschikking impliceert niet dat daaraan zonder meer invulling zal worden gegeven. De toetsingscriteria bieden voldoende mogelijkheden voortdurend te anticiperen op ontwikkelingen. Afwijzing of intrekking van een gedoogbeschikking kan plaatsvinden als de burgemeester van oordeel is dat de vestiging van een coffeeshop een negatieve uitwerking heeft op de handel in en het gebruik van softdrugs of de mate van overlast. Dit betekent dat de verzoeken van de op dit moment op de wachtlijst vermelde gegadigden in behandeling zullen worden genomen en op basis van het standpunt van de burgemeester zullen worden getoetst.

Tijdens de behandeling in de commissie beleidsontwikkeling (6 juni 2005) van het voorstel om het coffeeshopbeleid aan te passen en daarbij het maximum aantal coffeeshops terug te brengen tot twee, bleek geen meerderheid in de gemeenteraad te bestaan. De argumenten daarvoor waren onder meer dat het huidige beleid de juiste uitgangspunten kent en dat rekening gehouden moet worden met toekomstige ontwikkelingen binnen de gemeente. Op dit moment is er sprake van een beheersbare situatie en geen sprake van drugstoerisme. Met het stelsel van maximaal drie gedoogbeschikkingen heeft de burgemeester voldoende mogelijkheden om voortdurend adequaat te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen.