Actueel > Persberichten > Amnesty International spreekt verdriet uit over dood van vreemdelingen Persbericht Amsterdam, 8 november 2005

Nederland Amnesty International spreekt verdriet uit over dood van vreemdelingen -

Amnesty International spreekt haar verdriet uit over de dood van elf vreemdelingen in een brand in het uitzetcentrum op Schiphol-Oost, op 27 oktober 2005. Bij die brand raakten ook vijftien mensen gewond.

Het centrum, dat zowel veroordeelde gevangenen als uit te zetten vreemdelingen herbergt, kreeg twee keer eerder te maken met brand, eenmaal kort na de opening in 2003 en nogmaals in 2004.

Amnesty International is bezorgd over aanwijzingen dat eerdere aanbevelingen van de brandweer niet zouden zijn nagevolgd, waaronder die aangaande training van personeel. Volgens berichten zou dit een vertraagde reactie van het personeel op het hulpgroep van de gedetineerden in de hand hebben gewerkt. Pogingen om degenen te redden die in de cellen waren ingesloten werden gehinderd door het feit dat de deuren niet centraal ontgrendeld konden worden. Ook waren er rapporten dat door het ontbreken van brandwerende deuren het vuur zich snel zou hebben kunnen verspreiden.

Amnesty International is bezorgd over berichten dat overlevenden van de brand elders zijn geplaatst, maar nog altijd worden gedetineerd. Amnesty International roept de Nederlandse overheid op om aan de detentie van deze vreemdelingen onder de overlevenden een eind te maken en alle overlevenden ander onderdak te bieden. Amnesty International dringt er bij de overheid ook op aan dat zij overlevenden psychologische hulp biedt.

Amnesty International heeft vernomen dat na de brand de advocaten van de overlevenden onvoldoende zouden zijn ingelicht over de verblijfplaats van hun cliënten en moeilijk toegang tot hen hebben gehad. De organisatie vraagt de overheid zorg te dragen voor goede mogelijkheden van communicatie tussen overlevenden en advocaten.

Amnesty International is verontrust door berichten dat afgewezen asielzoekers in het uitzetcentrum op Schiphol-Oost worden vastgehouden in hetzelfde gedeelte als degenen die voor misdrijven zijn veroordeeld. Ook is de organisatie verontrust over berichten dat mannen en vrouwen niet gescheiden worden gedetineerd.

Amnesty verwelkomt de toezeggingen van de minister van Justitie, de burgemeester van Haarlemmermeer en de Onderzoeksraad voor Veiligheid aangaande een grondig en onafhankelijk onderzoek naar de brand. Amnesty dringt erop aan dat onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken van de brand, de veiligheidsvoorzieningen en het gedrag van het personeel ten tijde van het vuur. Ook vraagt Amnesty onderzoek te doen naar de omstandigheden van detentie, voorafgaande aan de brand en erna.

Achtergrondinformatie

De brand De brand brak uit kort na middernacht en woedde tot ongeveer 3 uur. Ongeveer 350 mensen werden op dat moment in het complex vastgehouden. Geschat wordt dat ongeveer 43 mensen werden vastgehouden in de vleugel waar in twaalf cellen brand zou zijn uitgebroken. Het centrum huisvest illegale vreemdelingen en drugssmokkelaars.

Detentie Amnesty verzet zich tegen de gevangenhouding van asielzoekers en beschouwt die als onwettig, tenzij het gaat om mensen die zijn aangeklaagd voor een misdrijf of tenzij de autoriteiten in elk individueel geval kunnen aantonen dat de gevangenhouding noodzakelijk is, gebaseerd op een wettelijke grondslag en voor specifieke redenen zoals door internationale normen genoemd.

Amnesty International afdeling Nederland