Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 9 november 2005

LPF: meer aandacht voor rechten zorgconsumenten

Een spoedige invoering van de beoogde Zorgconsumentenwet is vereist waarin de rechten en positie van de patiënten wordt gewaarborgd. Hiervoor pleit Margot Kraneveldt vandaag bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van VWS.

Volgens woordvoerder Kraneveldt moet de marktwerking in de gezondheidszorg, waar de Lijst Pim Fortuyn voorstander van is, zich niet beperken tot onderhandelingen over de prijs tussen aanbieders en verzekeraars. Om te voorkomen dat de kwaliteit ondergeschikt blijft, moeten patiënten- en consumentenorganisaties structureel in staat gesteld worden hun werk goed te doen en derde macht binnen de nieuwe marktverhoudingen zijn. "Wij delen de wens van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) om zo spoedig mogelijk te komen met de beoogde Zorgconsumentenwet. Daarom dringen we er bij de minister op aan om hiermee tempo te maken en er extra middelen voor te reserveren."

Volgens Kraneveldt is het vertrouwen van de burger in de zorgverzekeraars tot onder het vriespunt gedaald. Volgens de Consumentenbond denkt 75% van de burgers straks duurder uit te zijn en weet niet waarvóór men dan verzekerd is. Van het optimistische argument van de minister, dat vrijwel iedereen op de hoogte is van de veranderingen die er volgend jaar aankomen, is zij dan ook niet onder de indruk: "Dank je de koekkoek! Als je wéét dat er een tornado aankomt, ben je daar toch ook niet blij mee, ook al gaat de storm aan je eigen huis misschien voorbij? In vergelijking met vijf maanden geleden weet de consument er inderdaad meer van, maar hij is juist nog somberder geworden over de kosten en de kwaliteit van de zorg."

De titel van het verkiezingsprogramma van de Lijst Pim Fortuyn uit 2002 is "Zakelijk met een hart": zakelijk, efficiënt, pragmatisch, ontbureaucratiserend en ook marktwerking initiërend waar het kan en nodig is, maar absoluut met een hart waar het moet. Volgens Kraneveldt zijn bescherming en garanties vereist voor kwetsbare groepen met versteviging van de inspraakmogelijkheden voor het individu. Om de cliënt of patiënt niet als nummer te behandelen, maar als mens zal worden gezien of gehoord dient de zorg zoveel als mogelijk kleinschalig te worden georganiseerd.

Om de gevolgen van de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet goed te kunnen monitoren vraagt Kraneveldt om een diepgaande analyse naar eventuele veranderingen in de medische consumptie van diverse categorieën burgers: jong en oud, lagere versus hogere sociale klassen enzovoorts.