TNO

TNO magazine

Persbericht 2005-45

TNO voorziet de komende vier jaar dertig satellieten voor Galileo van 120 zonnesensoren. Galileo is het Europese programma voor satellietnavigatie en de EU/ESA-tegenhanger voor het Amerikaanse GPS-systeem. De sensoren zien toe op een goede stand van de satellieten ten opzichte van de zon.

Voor de eerste vier satellieten is inmiddels de overeenkomst getekend. TNO zal de 120 zonnesensoren samen met Bradford Engineering B.V. bouwen. Met de opdracht is uiteindelijk een bedrag van vele miljoenen euro's gemoeid.

TNO vervaardigt sinds 1975 uitermate betrouwbare zonnesensoren ook wel Sun Acquisition Sensors genoemd, die werken onder extreme omstandigheden en zijn ontworpen om tenminste vijftien jaar lang hun werk foutloos te doen. Bijna alle ESA-satellieten zijn voorzien van deze door TNO geleverde standregelapparatuur.

De eerste zonnesensor treedt in werking onmiddellijk na separatie van de satelliet en de raket, om de satelliet naar de zon te richten. Na een eerste ruwe richting van de satelliet nemen meer precieze TNO-zonnesensors het werk over om de stand van de satelliet uiteindelijk tot op 0,15 graad precies op de zon gericht te houden.

TNO heeft Sun Acquisition Sensors geleverd voor diverse ruimtevaartprogramma's zoals Mars Express of MEX (buitenplaneet Mars), SMART-1 (Maan) en ROSETTA (komeet). Ook de vanochtend gelanceerde VenusExpress of VEX heeft twee TNO-zonnesensoren aan boord. De VEX-satelliet gaat naar de binnenplaneet Venus.

9 november 2005
Woensdag 9 november 2005

Persvoorlichting
M.J.M. (Maarten) Lörtzer
T 015 269 49 75

J. (June) Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35
E pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA Delft