SGP


SGP wil meer lanen in Nederland (begroting VROM)

Datum publicatie: 09-11-2005
Auteur: C.G. van der Staaij

Roetfilters, 80 kilometerzones, biodiesel: de luchtkwaliteit rond de Nederlandse wegen moet dringend omhoog. Als het aan de SGP ligt worden de kale asfaltwegen omgevormd tot bosrijke lanen.

Tijdens de begrotingsbehandeling van VROM morgen zal de SGP pleiten voor de snelle aanleg van veel groen langs de Nederlandse wegen. De aanleg van bomen en struiken is overigens niet alleen belangrijk rondom wegen, maar ook rond industriegebieden. De lucht rondom deze gebieden draagt ook vaak hogere concentraties luchtvervuiling in zich.

Fijn stof is de grootste boosdoener in de Nederlandse lucht. Ieder jaar zijn er duizenden mensen die hieraan voortijdig overlijden. Bomen zijn goed in staat fijn stof tot zich te nemen en te absorberen in bladeren en takken. Naaldbomen zijn hierin nog beter dan loofbomen, blijkt uit onderzoek.

Wegen en industrieterreinen die omzoomd worden door bomen kan tot 80% van de luchtvervuiling worden weggefilterd. Prettige bijkomstigheid is dat het Hollandse asfaltlandschap ook nog een vriendelijker en groener gezicht krijgt.

Nadere informatie:
C.G. van der Staaij, kamerlid SGP /
D.J.H van Dijk, beleidsmedewerker SGP-fractie, 070 318 2838