Den Haag, 09 november 2005

Vragen van het lid Kruijsen (PvdA) aan de ministers van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en van Buitenlandse Zaken

over de walvisjacht.

* Kunt u bevestigen dat Japan in de komende maanden ongeveer 1000 walvissen zal doden, die bekend staan als beschermde soorten, in een beschermd walvisreservaat als de Zuidelijke IJszee ?

* Bent u van mening dat deze jacht binnen het huidige IWC kader goedgekeurd kan worden, en dat de jacht inderdaad op wetenschappelijke basis plaatsvindt? Zo ja, kan de Japanse regering aantonen dat deze jacht om wetenschappelijke reden nodig is en kunt u er bij de Japanse regering op aandringen de wetenschappelijke resultaten direct te publiceren? Zo nee, bent u bereid om Japan kenbaar te maken dat de Nederlandse overheid deze jacht afkeurt, en het in strijd acht met de internationale afspraken?

* Bent u met ons van mening dat het Nederlandse standpunt tijdens de IWC vergaderingen ten aanzien van de walvisjacht geen sterk signaal heeft afgegeven aan Japan wat betreft het afkeuren van het misbruik dat Japan maakt van de afspraken binnen het IWC ten aanzien van jacht om wetenschappelijke redenen?

* Bent u bereid om bij de Japanse ambassadeur en uw collega in Japan aan te kaarten dat Nederland zich grote zorgen maakt over de uitbreiding van de Japanse walvisjacht?

Persbericht IFAW: Japanse walvisvloot zet koers naar walvisreservaat