Gemeente Amsterdam

Cohen wint burgerschapsprijs

9 november 2005
---
Voorlichting

Burgemeester Job Cohen heeft vandaag uit handen van de Vlaamse Stichting P&V de burgerschapsprijs ontvangen. De prijs, uitgereikt in Brussel, wordt toegekend aan personen of organisaties uit binnen- of buitenland, die zich op een exemplarische en inspirerende manier inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving.

Voor deze eerste editie van de Burgerschapsprijs stond het thema "diversiteit" centraal. De jury koos voor twee buitenlandse laureaten met internationale uitstraling: Fadéla Amara, voorzitster van de beweging "Ni Putes, Ni Soumises" uit Frankrijk, en Job Cohen, burgemeester van de stad Amsterdam.

Diversiteit

Fadéla Amara, een Franse vrouw van Algerijnse afkomst, ijvert reeds sinds 1980 - vooral in de Franse banlieus - voor emancipatie, gelijkheid tussen man en vrouw en een samenleving in diversiteit. Zij is de oprichtster en voorzitster van de beweging "Ni Putes, Ni Soumises", een organisatie die haar engagement voor de multiculturele samenleving concrete vormen geeft. In 2003 schreef ze de bestseller "Ni Putes, Ni Soumises". Zij ontving reeds verschillende prijzen in Frankrijk en Canada, waaronder de Prijs voor de Rechten van de Mens (2003) en de "Prix International de la laïcité" (2004). De recent opgestarte Belgische vestiging van "Ni Putes, Ni Soumises" organiseert in december haar eerste sensibiliseringsactie.

Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, werd onlangs genomineerd door cohen.jpg (23 Kb) Time Magazine als Europese Held. Deze nominatie is niet alleen het gevolg van zijn unieke aanpak van de onrust na de moord op Theo van Gogh, waarbij hij allochtonen en autochtonen verzoende, maar ook dankzij zijn jarenlange pragmatische politiek van dialoog en streven naar consensus om de gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen.

Bijdrage

Beide laureaten hebben het discours over de multiculturele samenleving en het perspectief waarin die samenleving kan worden nagestreefd, verruimd en realistischer gemaakt. Hun opmerkelijke bijdrage aan het debat rond diversiteit dient te worden beschouwd als "een grote culturele vooruitgang", aldus Mark Elchardus, voorzitter van de Stichting P&V en tevens voorzitter van de jury. Beide laureaten, die internationaal worden geprezen voor hun moed en gevoel voor rechtvaardigheid, belichamen de waarden en idealen die de Stichting P&V hoog in het vaandel draagt: die van het streven naar de verzoening van solidariteit en doeltreffendheid, van vrijheid en verantwoordelijkheid, van openheid en wederzijdse betrokkenheid.