Gemeente Alkmaar


Ruim EUR 26 miljoen voor huisvesting voortgezet onderwijs Alkmaar

Alkmaar, 9 november 2005

Als het aan het college van B&W van Alkmaar ligt besteedt de gemeente tot en met 2009 EUR 26.595.000 aan het op peil brengen van de huisvesting voor het voortgezet onderwijs. Daarbij is er een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de gemeente en de schoolbesturen. De gemeente is verantwoordelijk voor uitbreiding en vervangende nieuwbouw of een levensduurverlengende renovatie die nieuwbouw overbodig maakt. De schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor onderhoud van de gebouwen en aanpassingen die nodig zijn als gevolg van onderwijskundige vernieuwingen. Vestigingen van het Willem Blaeu, Jan Arentsz, Petrus Canisius College, Murmellius gymnasium, De Polstok en Rein Abrahamse staan op de lijst van investeringen. Als de gemeenteraad instemt met het huisvestingsplan zal de gemeente met de betrokken schoolbesturen een convenant afsluiten waarin nadere afspraken staan over de realisering van de huisvestingsplannen.

Hoewel de gemeente fors investeert in de gebouwen voor het voortgezet onderwijs is het niet realistisch te denken dat in 2009 alle panden op orde zijn. Allereerst kan om budgettaire redenen het Murmellius gymnasium tot en met 2009 nog geen gemeentelijke financiële bijdrage tegemoet zien. Echter er is wel zo'n kleine EUR 4,5 miljoen nodig om het pand van het Murmellius uit te breiden en te renoveren. Het college stelt de raad daarom voor alvast een financiële verplichting aan te gaan voor de volgende periode..
Voor investeringen na 2009 zal namelijk opnieuw een huisvestingsplan worden opgesteld.

EUR 0,5 miljoen voor Facilitair Centrum Noord
In juni van dit jaar besloot de gemeenteraad dat het nieuwe Facilitair Centrum Noord (FCN) gevestigd gaat worden op de locatie Hoornse Vaart, nabij het sportcomplex aan de Hertog Aalbrechtweg. Het FCN is een locatie waar VMBO onderwijs wordt aangeboden van twee samenwerkende schoolbesturen te weten het CSG Jan Arentsz en de stchting Openbaar voortgezet Onderwijs Noord-Holland Noord (waar het Stedelijk Daltoncollege en het Willem Blaeu onder vallen). Om de plannen voor de komst van het FCN te kunnen ontwikkelen wordt de gemeenteraad gevraagd om een voorbereidingskrediet van EUR 0,5 miljoen. Het geld wordt besteed aan onder meer kosten voor architecten en adviseurs, onderzoek en projectleiding.

Masterplan
In 2004 is het masterplan huisvesting voortgezet onderwijs Alkmaar door de gemeenteraad vastgesteld. Het betreft een gezamenlijke visie op de ontwikkeling van het voortgezet onderwijs en de huisvesting die daarvoor nodig is. Het masterplan omvat een aantal huisvestingsprojecten dat in een periode van acht jaren (2004 tot 2012) gefaseerd zal worden uitgevoerd.

9 november 2005