Gemeente Katwijk

Begrotingsdebat Provinciale Staten live te volgen via internet

Persbericht van de provincie Zuid-Holland, 3 november 2005

Tot aan maart 2007 kan iedereen de vergaderingen van Provinciale Staten (het Zuid-Hollands parlement) live volgen via de website. Op woensdag 9 november debatteren Provinciale Staten over de provinciale begroting 2006. Begroten betekent wikken, wegen en keuzes maken. Alle politieke partijen hebben hun eigen ideeën hierover. Provinciale Staten bepalen waar het geld, dat ook door de Zuid-Hollandse burgers wordt opgebracht, aan uitgegeven wordt.

De fractievoorzitters van de provinciale politiek hebben een begrotingskrant uitgegeven. Deze krant ligt ter inzage bij de gemeentehuizen en bibliotheken en is ook te downloaden, doorklikken naar 'Provinciale Staten' en vervolgens naar 'nieuws'.

De vergadering begint op 9 november om 09.30 uur.


---

Pilot schakelklas van start

Katwijk, 28 oktober 2005

Op dinsdag 1 november gaat de eerste schakelklas voor kinderen met een taalachterstand van start. Wethouder W. van Duijn zal namens de gemeente Katwijk het startsein geven voor dit pilotproject.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft aan de gemeente Katwijk geld beschikbaar gesteld voor het inrichten van een schakelklas. In een schakelklas komen kinderen te zitten met een grote taalachterstand (meer dan een jaar vergeleken met hun leeftijdsgenoten). Door deze kinderen gedurende een extra schooljaar intensief taalonderwijs te geven, wordt geprobeerd de eerder genoemde achterstand weg te werken. Het terugdringen van de achterstanden verbetert de kansen van kinderen op een goede opleiding. Tevens vermindert het risico op schooluitval.

De schakelklassen worden vanaf augustus 2006 op grote schaal (landelijk) ingericht. De gemeente Katwijk is geselecteerd om deel te nemen aan een pilot, omdat er veel kinderen met een taalachterstand zijn. Door deelname aan deze pilot pakt het basisonderwijs snel deze problemen aan.
De doelstelling van de pilot is om ervaring op te doen met de inrichting en organisatie van schakelklassen. De opgedane kennis wordt (via het ministerie van OCW) overgedragen aan andere gemeenten en scholen die aan het vervolgtraject zullen gaan deelnemen.


---

Lijsttrekkersdebat voor jongeren in gemeentehuis Katwijk

Katwijk, 21 oktober 2005

Op dinsdag 1 november a.s. zal in de Burgerzaal van het gemeentehuis van Katwijk een lijsttrekkersdebat plaatsvinden speciaal voor jongeren en mensen die bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen van 9 november a.s. voor het eerst mogen stemmen. Het debat wordt georganiseerd door de jongerenorganisatie B-Involved

Alle mensen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg die dit jaar voor het eerst mogen stemmen, hebben in de afgelopen week een brief gehad van de drie burgemeesters van de gemeenten. Hierin worden zij uitgenodigd om te komen stemmen en wordt benadrukt hoe belangrijk dit is.

Bij de brief zat apart een uitnodiging van B-Involved voor het lijsttrekkersdebat op 1 november a.s.
Op deze uitnodiging staat de uitdagende stelling: "Politiek is een complot tegen sukkels zoals jij en ik" (vrij naar een uitdrukking van Jan Blokker, columnist Volkskrant).

De drie burgemeesters willen benadrukken dat deze bijgaande uitnodiging met bijbehorende stelling voor rekening komt van B-Involved. Zij nemen nadrukkelijk afstand van de inhoud van de stelling. De avond is georganiseerd door B-Involved en met deze stelling daagt de jongerenorganisatie zowel jongeren als de lokale politieke partijen uit om deel te nemen aan het debat.


---