Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ivoorkust / 09-11-05

Ambtsbericht over Ivoorkust
November 2005

Voor het volledige pdf-bericht:
Zie het origineel

Samenvatting

Hoewel het Akkoord van Pretoria een positieve impuls gaf aan de ontwikkelingen in Ivoorkust, bleef een doorbraak in het vredesproces uit. Gedurende de verslagperiode, die loopt van medio maart tot en met medio oktober 2005, was wederom sprake van onenigheid over de volgorde en het tempo van implementatie van de in het vredesakkoord vastgelegde maatregelen. Uiteindelijk resulteerden de problemen in uitstel van de presidents- en parlementsverkiezingen die gepland stonden voor 30 oktober 2005. Gezien de binnenlandse onenigheid over verlenging van het mandaat van president Gbagbo tussen 30 oktober 2005 en de nieuwe, nog onbekende, verkiezingsdatum is de situatie in Ivoorkust instabiel en in potentie ontvlambaar. Volgens Antonio Monteiro, de Hoge NVVertegenwoordiger voor de Verkiezingen in Ivoorkust, ontbreekt het de partijen bij het Ivoriaanse conflict aan oprechte politieke bereidheid een succes te maken van het vredesproces. Aan veel praktische en politieke voorwaarden voor het houden van verkiezingen is nog niet voldaan.

Gedurende de verslagperiode heeft de wapenstilstand tussen de Forces Nouvelles en het regeringsleger standgehouden. Toch blijft de veiligheidssituatie in Ivoorkust onvoorspelbaar en breekbaar. Algemeen heersende onveiligheid lijkt volgens VNgezant Schori aan de orde van de dag. Human Rights Watch sprak in mei 2005 van een voortdurende toename van het aantal incidenten van geweld jegens burgers. De veiligheid van burgers is derhalve niet gegarandeerd. Er is nog geen sprake van ontwapening van het regeringsleger en de Forces Nouvelles en er zijn nog talrijke milities actief.

De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties noemde de mensenrechtensituatie in Ivoorkust in juni 2005 'zorgwekkend'. Tussen juni en eind september verslechterde de situatie verder. Door het hele land vinden ernstige mensenrechtenschendingen plaats, door zowel het regeringsleger, pro-Gbagbo milities, Forces Nouvelles, aan de FN gelieerde groeperingen als de Dozo, als door andere gewapende groepen. Regering noch Forces Nouvelles spannen zich in schenders van mensenrechten te vervolgen. Gewelddadigheden, met name de etnisch geïnspireerde aanvallen in West-Ivoorkust, joegen gedurende de verslagperiode diverse malen burgers op de vlucht. Gedurende de verslagperiode was sprake van geweld tegen en het hinderen van medewerkers van de Verenigde Naties.

UNHCR is van mening dat in het geheel moet worden afgezien van gedwongen terugkeer naar Ivoorkust.