Universiteit Utrecht

Persaankondiging Universiteit Utrecht

Utrechts Universiteitsfonds / Alumnibureau

4 november 2005

Utrecht Lezingen in de regio 2005

De Europese kenniseconomie: nieuw of oud?

De economische geschiedenis van de wereld valt uiteen in twee delen: voor en na de Industriële Revolutie; de beslissende versnelling in het proces van economische ontwikkeling zo'n tweehonderd jaar geleden. Deze 'revolutie' wordt vaak toegeschreven aan de toepassing van wetenschappelijke kennis op het productieproces. Maar de Europese kenniseconomie die in de 18e eeuw ontstond, had veel oudere wortels. Prof. dr. Jan Luiten van Zanden laat in zijn lezing op 9 november zien dat het verhaal over dat moderne begrip kenniseconomie al begint in de Late Middeleeuwen. De lezing is onderdeel van de 'Utrecht Lezingen in de regio 2005'.

Voorafgaand aan de lezing van Van Zanden verzorgt dr. Rick Harwig, CEO Philips Research, een presentatie en demonstratie over het researchprogramma van Philips. In de visie van Philips Research worden apparaten in de toekomst vervangen door netwerken van systemen die op de achtergrond doen wat nodig is zonder dat mensen er naar om hoeven te kijken. Het Philips researchprogramma is een voorbeeld van valorisatie van kennis: toepassing van kennis in nieuwe technologieën die het leven verbeteren.

Sprekers

Prof. dr. Jan Luiten van Zanden (1955) is hoogleraar 'Economische en sociale geschiedenis' aan de Universiteit Utrecht. In 2003 ontving hij de NWO Spinozapremie, de grootste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Van Zanden is op dit moment de meest vooraanstaande economisch historicus van Nederland, die ook internationaal grote bekendheid en waardering heeft verworven. Hij is er onder meer in geslaagd de hele Nederlandse economische geschiedenis van de 16e tot en met de 20e eeuw succesvol onder de buitenlandse aandacht te brengen.

Dr. Rick Harwig (1949), directeur van Philips Research, werkt met ruim 2000 medewerkers in Nederland, België, Groot-Brittannië, Duitsland, de VS, China en India aan de vervulling van zijn missie: 'onderzoek, ontwikkeling en introductie van technologische vernieuwingen die het leven verbeteren'. Harwig heeft Scheikunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en treedt op als gastheer voor het alumniprogramma in de regio Brabant.

Meer informatie

Woensdag 9 november 2005 om 13.30 uur (introductie Philips) en 16.00 uur (Utrecht Lezing)

Auditorium Philips Research (Natlab), High Tech Campus, Prof. Holstlaan 4, Eindhoven.

Utrecht Lezing: 'De Europese kenniseconomie: nieuw of oud? '

Prof. dr. J.L. van Zanden, hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis, Universiteit Utrecht

'Value creation in open innovation'

Dr. H.A. Harwig, CEO Philips Research

De 'Utrecht Lezingen in de regio' worden dit najaar gehouden op verschillende plaatsen in Nederland. De lezingen zijn een initiatief van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds en worden door regionale netwerken van Utrechtse alumni georganiseerd. De lezingen zijn toegankelijk voor alumni en andere relaties van de Universiteit Utrecht. Meer informatie over deze en overige Utrecht lezingen: www.alumni.uu.nl.

Voorlichter: Johan Vlasblom, (030) 253 4073, j.l.vlasblom@uu.nl