Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Achtergrond: portret van de Bende van Nijvel Uitzenddatum: Wo. 9 november 2005, 20.30u

Drie overvallen in september en november 1985 kosten zestien mensen het leven. De slachtoffers worden in koelen bloede doodgeschoten door mannen met carnavalsmaskers of bivakmutsen. Op een brute manier wordt België opgeschrikt door de Bende van Nijvel. Later blijkt dat de bende al langer actief was, maar verder politieonderzoek levert nauwelijks iets op. Twintig jaar na de laatste overval zijn de raadsels rond de bende nog altijd niet opgelost. Een portret van een mysterieuze bende.

28 doden
Bij de overvallen en inbraken van de Bende van Nijvel zijn tussen maart 1982 en november 1985 28 mensen omgekomen. Voor al die misdaden is nooit iemand veroordeeld. Het is daarom begrijpelijk dat de bende twintig jaar later de gemoederen in België nog steeds bezighoudt.

Stroef onderzoek
Al vanaf het begin zit er weinig schot in het onderzoek van politie en justitie naar de overvallen. Slordigheidsfouten, machtsstrijd tussen verschillende politiediensten en arrondissementen en tegenstrijdige verklaringen van getuigen bemoeilijken het onderzoek. Tot op de dag van vandaag heeft het onderzoek nauwelijks iets concreets opgeleverd.

Geringe buit
Complottheorieën tieren daarom welig. Die worden extra gevoed door het feit dat de bende bij zijn misdaden veel slachtoffers maakt, terwijl de buit relatief gering is. De opbrengst van de overvallen die door de bende zijn gepleegd is geschat op 6 à 7 miljoen Belgische franken: nog geen 200.000 euro.

Finné
Volgens sommigen zijn de overvallen een dekmantel voor het liquideren van bepaalde personen. Zo zou de bankier Leon Finné niet een toevallig slachtoffer zijn bij de overval van 27 september 1985 op een Delhaize-supermarkt in Overijsse. Finné was een vooraanstaand bankier in Brussel en zou een belangrijke rol hebben gespeeld in illegale wapenleveringen aan landen in het Midden-Oosten. Hij zou daarom zijn geliquideerd. Ook wordt beweerd dat Finné plannen had voor een staatsgreep in België.

Roze balletten
Anderen menen dat de Bende van Nijvel mensen vermoordde die getuige waren bij de zogenoemde Roze Balletten. Dat zouden seksfeesten zijn geweest waarbij in de jaren zeventig prominenten betrokken waren. Die seksfeesten zouden gediend hebben als middel om politici, rechters en zakenmensen af te persen.

Extreem rechts
De hardnekkigste theorie is dat de daders banden hadden met extreemrechtse groeperingen. De bende zou met bloedige aanslagen het land willen destabiliseren om uiteindelijk een staatsgreep te plegen. Leden van de Bende van Nijvel zouden zijn geronseld bij extreemrechtse groeperingen, waaronder de Groep G. Dat was een extreem-rechtse groepering binnen de Rijkswacht die er naar streefde om de âlinkse infiltratieâ in de overheidsdiensten tegen te gaan.

Rijkswacht verdacht?
Niet alleen in de extreemrechts-theorie speelt de Rijkswacht een rol. Omdat de manier waarop de overvallen werden gepleegd doet denken aan de overvalmethode van de Rijkswacht, denken velen dat rijkswachters betrokken waren bij de Bende van Nijvel. Ook zijn de wapens die de bende gebruikte van hetzelfde type als wapens die eerder waren gestolen uit een Rijkswachtkazerne. Volgens de Belgische onderzoeksjournalist Dirk Barrez heeft de politie nooit serieus onderzocht of (ex-)leden van de Rijkswacht betrokken waren bij de bende. In het Parool zei hij eind jaren negentig dat de politie heeft gelogen over een intern onderzoek. Barrez gaat niet zo ver om te beweren dat de betrokkenheid van rijkswachters wordt verzwegen, maar hij sluit niet uit dat er een doofpotaffaire is.

Eén verdachte
Onkunde of doofpotaffaire? Het officiële onderzoek naar de Bende van Nijvel duurt nog altijd voort. Van de overvallen in 1985 was slechts één persoon officieel verdacht. In 2001 werden de beschuldigingen tegen hem echter ingetrokken vanwege gebrek aan bewijs. Het enige dat de politie zeker lijkt te weten is dat het om drie daders gaat. Verder zit de zaak muurvast. Het onderzoek dreigde daarom in de jaren negentig te worden gestaakt, maar onder publieke druk en op aandringen van nabestaanden en slachtoffers blijft een team rechercheurs de zaak onderzoeken.
Links:
Wikipedia over de Bende van Nijvel
VRT Nieuws: onderzoek duurt al 20 jaar