Socialistische Partij

Kamer moet tariefsstijging trein en bus tegenhouden

09-11-2005 * De SP stelt deze week aan de Kamer voor om de tariefsverhogingen van zowel de treinkaartjes als de strippenkaart voor volgend jaar af te wijzen. De minister wil de strippenkaart volgend jaar 20 cent duurder maken en de NS wil haar tarieven met 3,5 procent laten stijgen. De prestaties van de openbaar-vervoerbedrijven zijn echter teleurstellend het afgelopen jaar, waardoor de SP een prijsverhoging onacceptabel vindt.

Het afgelopen half jaar hebben minder treinen op tijd gereden. Ook zijn de prestaties van de NS op het gebied van informatie en serviceverlening teleurstellend. Voor SP-Kamerlid Arda Gerkens is het dan ook ondenkbaar dat de NS toch haar tarieven zou mogen laten stijgen: "Aangezien de afgelopen maanden door de hogere brandstofprijzen meer mensen de trein nemen, zal de NS daardoor al meer inkomsten hebben. Het zou toch absurd zijn als we deze reizigersgroei weer willen remmen met een tariefsverhoging." Staatssecretaris Schultz kan de tariefsverhoging nog tegenhouden.

De standaard blauwe strippenkaart zal 20 eurocent duurder worden als het aan de minister ligt. Hiermee krijgen de vervoerders een compensatie voor de gestegen brandstofprijzen. Ook deze tariefsverhoging kan niet op steun van de SP rekenen. Gerkens: "Juist in deze tijd dat de auto duurder wordt, is een betaalbaar alternatief zeer wenselijk. Duurdere buskaartjes horen daar niet bij."

De SP zal morgen een motie indienen om de duurdere strippenkaart te voorkomen en zal volgende week met een motie komen om de stijging van de treintarieven te voorkomen.