Gemeente Den Haag

november 2005
Samenwerking Universiteit Leiden, TU Delft en gemeente Den Haag in Campus Den Haag (7 november)

Dit is een gezamenlijk persbericht van TU Delft en Universiteit Leiden en gemeente Den Haag

De TU Delft gaat participeren in de Campus Den Haag. Op woensdag 9 november 2005 tekenen de collegevoorzitters van de Universiteit Leiden en de TU Delft en burgemeester Deetman van Den Haag een Memorandum of Understanding waarin ze dat vastleggen. Bij deze nieuwe ontwikkeling hoort ook een nieuwe naam: University Campus The Hague.

De Campus Den Haag is in 1999 opgericht door de Universiteit Leiden en heeft zich na een succesvolle startfase stevig in het Haagse weten te positioneren. In korte tijd is een attractief onderwijsaanbod ontwikkeld en is gestart met de opbouw van het Grotius Centre for International Legal Studies en het Centre for Government Studies. De TU Delft zal participeren vanuit haar expertise op het gebied van technische (ontwerp)vraagstukken. Binnen deze Delftse expertise is een categorie complexe maatschappelijke vraagstukken te identificeren die nauw aansluiten bij de focus van University Campus The Hague en bij de in de agglomeratie Den Haag bestaande behoefte aan deze expertise.

Het is de intentie van de beide universiteiten en de gemeente Den Haag om de campus te ontwikkelen tot een platform voor samenwerking van de universiteiten met andere toonaangevende nationale en internationale instellingen voor wetenschappelijk onderwijs in Den Haag.

Campus Den Haag is niet alleen van waarde voor de universiteit, maar ook voor de Gemeente Den Haag. De gemeente wil haar unieke internationale identiteit als stad van recht, veiligheid en bestuur verder versterken, ondermeer door de ontwikkeling van een universitair instituut als de campus krachtig te steunen.

De ondertekening van het Memorandum of Understanding vindt plaats voorafgaand aan de inauguratie van prof.mr.dr. Frits Bolkestein in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De oratie in de Nieuwe Kerk biedt een uitgelezen context voor de formele bekrachtiging van de samenwerking. Frits Bolkestein is immers door de beide universiteiten samen benoemd tot hoogleraar Intellectuele grondslagen van politieke ontwikkelingen. De keuze voor deze bijzondere locatie is gebeseerd op de staat van dienst van de nieuwe hoogleraar in de Haagse politiek. In zijn rede buigt prof. Bolkestein zich over de Europese Unie en haar toekomst. De voorgenomen uitbreiding van de EU maakt haar onbeheersbaar, vindt hij. "Europese leiders durven geen 'nee' te zeggen."