Gemeente Leeuwarden

Gemeenteraad Gemeenteraad

Raad akkoord met begroting 2006

Bron: Gemeente Leeuwarden (08-11-2005) Nooit eerder verliep de bespreking van de programmabegroting in de gemeenteraad zo snel als op maandag 7 november. In amper 5 uren waren de raadsleden het eens over het huishoudboekje van de gemeente voor het komende jaar.

De raadsfracties keken tijdens de algemene beschouwingen terug op de achterliggende bestuursperiode van het college en blikten vooruit. Als gevolg van rijksbezuinigingen en efficiencykortingen zijn de vooruitzichten voor de komende jaren aanzienlijk somberder.

De fracties kwamen met kleine aanvullingen op de programbegroting voor het volgend jaar. Amerins Dikken pleitte namens de PvdA voor een experiment met legale aanvoer van wiet aan de coffeeshops. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van de legalisatie en dat maakt naar haar mening een experiment voor Leeuwarden mogelijk. De burgemeester temperde het enthousiasme door erop te wijzen dat het voorstel eerst nog door de minister moet worden goedgekeurd. Als dat gebeurt is ook hij voorstander. Het voorstel werd uiteindelijk door een meerderheid in de raad gesteund.

Voor het CDA , VVD en de ChristenUnie is het onkruid in de stad een grote ergernis. Zij vroegen EUR 50.000 extra voor de bestrijding. Een raadsmeerderheid was het daar mee eens.

De VVD is van mening dat de tarieven in Leeuwarden voor onder andere paspoorten en rijbewijzen te hoog zijn. Aukje de Vries diende een motie in om de rekenkamer om een onderzoek te vragen naar de tarieven en heffingen. De VVD was ook succesvol met haar pleidooi voor verruiming van de maximale parkeertijd op de Eewal en omgeving.

Piet van der Wal van PAL GroenLinks stelde voor om gedurende een jaar op proef de college- en raadsstukken op lichter papier te drukken. De partij hoopt zo op een financiële en milieubesparing. Brede steun was er ook voor het continueren van het noodopvangbeleid voor de Leeuwarder vluchtelingen

Namens de SP vroeg Freerk Kalsbeek het college om met woningbouwverenigingen in overleg te gaan om de lange wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen te bekorten. Het college ontraadde die motie omdat bij woningtoewijzing al rekening wordt gehouden met dringende gevallen. Ook zijn er geen wachtlijsten meer. De meerderheid van de raad steunde het voorstel niet.

Gijs Jacobse van de NLP wees de raad erop dat naast het vele goede dat dit college heeft gedaan, er ook ergernis is over de blunders. Als voorbeeld noemde hij de bestrating van de Nieuwstad, de verhuizing van Blauw Wit en de ambtenaar van de burgerlijke stand. Zaken die allemaal tot extra kosten hebben geleid. Hij pleitte voor extra steun aan Cambuur, maar diende hiertoe geen motie in. De meerderheid van de raad en het college vond de NLP zuur. Inderdaad is niet alles goed gegaan, maar het meeste wel. Cambuur is naar de mening een zaak van Cambuur zelf. Het college zal de ontwikkelingen kritisch blijven volgen.

Volgens Addy Stoker van de ChristenUnie speelt het college "mooi weer in zware tijden". De gemeente wordt zwaar getroffen door de bezuinigingen op rijksniveau.

Sybren Posthumus diende namens de FNP diende twee amendementen in. Hij wenste geen reservering van EUR 5 miljoen voor het Nieuw Zaailand en wilde tarieven van de hondenbelasting verlagen. Beide voorstellen werden verworpen.

Aangenomen moties en/of amendementen: o Motie voor de legalisering van de aanvoer van wiet bij coffeeshops, door PvdA VVD, PAL GroenLinks, SP D66 FNP; o Motie voor ondersteuning en beheer voor de (nog te realiseren) skatebaan in Leeuwarden, door PvdA, VVD en PAL GroenLinks; o Motie voor een nazorgprogramma voor de reïntegratie van ex-gedetineerden, door PvdA, PAL GroenLinks, NLP en ChristenUnie; o Motie voor een onderzoek naar de overdracht van de eigendom van wijkgebouwen aan corporaties. De opbrengsten zijn bestemd voor activiteiten in de wijk. Motie van de PvdA; o Motie om eenmalig EUR 20.000 te besteden aan vlluchtelingenwerk, door PvdA.
o Motie voor een uitgewerkt plan voor poppodium Romein, door PvdA, CDA, en PAL GroenLinks;
o Amendement voor EUR 50.000 extra voor onkruidbestrijding, door CDA, VVD en de ChristenUnie;
o Amendement om drie jaar lang jaarlijks EUR 10.000 aan de voedselbank te geven, door CDA, FNP en ChristenUnie; o Motie om de lokale rekenkamer te vragen om een onderzoek naar de tarieven en heffingen, door VVD en SP; o Motie voor zondagsopening van de Openbare Bibliotheek, door VVD, PvdA en PAL GroenLinks;
o Motie voor verlenging maximale parkeerduur naar twee uur op de Eewal, Wortelhaven en Gouverneursplein door VVD, CDA, SP, NLP, Christenunie en Leefbaar Leeuwarden;
o Motie om EUR 100.000 beschikbaar te stellen voor de verbetering van de bereikbaarheid, door VVD, CDA en PvdA; o Motie voor voldoende geld voor een revolving fund voor monumentenzorg, door VVD en PvdA;
o Amendement voor bijdragen aan activiteiten in de binnenstad, door CDA, VVD, PvdA, PAL GroenLinks, FNP en NLP; o Motie voor het gebruik van lichter papier voor raads- en collegestukken, door PAL GroenLinks;
o Twee moties voor geld in 2005 en 2006 voor noodhulp aan uitgeprocedeerde asielzoekers, door PAL GroenLinks, PvdA, CDA, SP, D66, ChristenUnie en FNP;

Verworpen moties en/of amendementen:
o Motie om in overleg met woningbouwverenigingen de wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen aan te passen, door SP; o Amendement om geen reservering te doen van EUR 5 miljoen voor de herinrichting van het Zaailand, door FNP; o Amendement om de tarieven van de hondenbelasting te verlagen, door FNP.

Kljk op de link hiernaast voor meer informatie over de programmabegroting en de moties en amendementen. Zie het origineel