Bron:

PERSBERICHT

Groningen 8 november 2005

OPZET NATIONALE CEREMONIE SCHIPHOL BESCHAMEND

We beschouwen het als beschamend dat Minister van Justitie Donner en de minister van Integratie en Vreemdelingenbeleid Verdonk - als eindverantwoordelijke voor de dood van elf mensen in de deportatie gevangenis Schiphol - het woord menen te moeten voeren bij een gebarricadeerde `Nationale ceremonie'.

Een `nationale ceremonie' ter rechtvaardiging van het Nederlandse en Europese grensregime waarbij de dood van migrant/vluchteling is ingecalculeerd.

Wij vinden dat de ministers Donner en Verdonk geen recht van spreken hebben op welke herdenking van de slachtoffers van hun vreemdelingen-detentieregime dan ook.

Temeer omdat onder hun regie de gevallenen alleen anoniem voor de televisie herdacht mogen worden.

Een nationale herdenking kan alleen waardig zijn als de slachtoffers met naam en toenaam worden herdacht in plaats van ceremonie met krokodillentranen achter barricaden voor mensen zonder gezicht.

Temeer omdat er tegen de minister van Justitie Donner en de minister van Integratie en Vreemdelingenbeleid Verdonk aangifte is gedaan om vervolging in te stellen wegens dood door schuld, alsmede het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel, poging tot doodslag en het onderwerpen van personen aan wrede en onmenselijke behandeling.