Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

RODAMCO EUROPE EN AM OPENEN WINKELCENTRUM

`CENTRUM CHODOV' IN PRAAG, TSJECHIË

Praag ­ 9 november 2005 ­ Rodamco Europe NV en AM NV (Amstelland MDC) openen vandaag het nieuwe winkelcentrum `Centrum Chodov' in Praag, Tsjechië. Dit regionale winkelcentrum, waarvan Rodamco Europe volledig eigenaar is, heeft een oppervlak van ongeveer 55.000 m² verhuurbare winkelruimte en trekt naar verwachting 12 miljoen bezoekers per jaar. De totale investering voor `Centrum Chodov' bedraagt 138 miljoen en heeft een geschat aanvangsrendement van 9,2%.

`Centrum Chodov' in het zuidoosten van Praag heeft een regionale functie en richt zich op potentiële consumenten in de gehele zuidoost regio van Praag met een uitgebreid aanbod aan winkels en diensten. Fase I die vandaag open gaat, bevat ongeveer 55.000 m2 aan winkels, cafés en restaurants, een sportcentrum, kinderspeelruimte en ruimtes voor entertainment. Er zijn 2.600 parkeerplaatsen. Het winkelcentrum is goed bereikbaar voor de omliggende buurten door de verbinding met het Chodov metrostation Praag 11 en doordat het direct bereikbaar is vanaf de D1 snelweg.
Het centrum bestaat uit een supermarkt, Hypernova, van 13.000 m² en andere belangrijke huurders zoals C&A, H&M, Marks & Spencer and Zara. Initiatiefnemer en eigenaar van winkelcentrum `Centrum Chodov' is Rodamco Europe, de grootste beursgenoteerde onroerendgoedbelegger en ­manager in de Europese winkelsector. Rodamco Europe en AM hebben in 2004 besloten tot de ontwikkeling van `Centrum Chodov' fase
1. AM is een toonaangevende Nederlandse ontwikkelaar, met veel ervaring uit vergelijkbare multifunctionele projecten in verschillende Europese landen. Centraal-Europa is een belangrijke groeimarkt voor beide bedrijven.
Het project is gestart in mei 2004, de bouw heeft 18 maanden geduurd en het vertegenwoordigt een totale investering van ongeveer 4 miljard Tsjechische kronen ( 138 miljoen). Bijna 100% van de winkelruimte is op dit moment verhuurd.


---

In de toekomst kan `Centrum Chodov' worden uitgebreid met nog twee fases, inclusief de ontwikkeling van winkels, kantoorruimten en woningen met in totaal ongeveer 75.000 m² (50.000 m² in Fase II en 25.000 m² in Fase III).

CEO Maarten Hulshoff van Rodamco Europe: "'Centrum Chodov' onderstreept samen met ons operationele winkelcentrum Centrum Cerny Most en het toekomstige Arkady Pankrác, welke we recent aan onze gecommitteerde pipeline portefeuille hebben toegevoegd, onze commitment om te investeren in Praag en is in lijn met onze strategie om te focussen op topkwaliteit winkelcentra in belangrijke Europese steden."

Vice-chairman Hans van Veggel van AM: "AM Development richt zich op voortgaande groei in de ontwikkeling van winkelcentra, met name in Zuid- en Centraal-Europa en Turkije. We zijn actief in Tsjechië sinds 2001. De door ons ontwikkelde winkelcentra Olympia Plzen en Olympia Olomouc zijn vorig jaar geopend voor het publiek. Centrum Chodov is tot dusver ons grootste project in Centraal Europa. In deze regio breiden wij thans ons portfolio uit en zullen wij meer retailontwikkelingen tot bloei brengen."

Bezoek voor meer informatie de website www.centrumchodov.cz

PROFILE RODAMCO EUROPE N.V.
Topkwaliteit winkelcentra en winkels maken tezamen 88% uit van Rodamco Europe's beleggingsportefeuille van 8,1 miljard. Rodamco Europe is zowel belegger als manager van haar vooraanstaande winkelcentra, die vooral te vinden zijn in de thuismarkten in Nederland, Zweden, Frankrijk en Spanje. Dit maakt Rodamco Europe de grootste beursgenoteerde belegger en manager in de winkelsector in Europa. Rodamco Europe heeft een single A-rating met een stabiele outlook van Standard & Poor's. Rodamco Europe N.V. is een onafhankelijke beleggingsmaatschappij met veranderlijk kapitaal en kwalificeert als een Fiscale Beleggings Instelling (FBI) onder de Nederlandse wetgeving. In Nederland is geen vennootschapsbelasting verschuldigd wanneer aan alle condities van de Nederlandse Belasting Wet is voldaan. Rodamco Europe kwalificeert ook als een "Société d'investissements immobiliers coteés" (SIIC) onder de Franse wet. Als voldaan wordt aan de voorwaarden van de SIIC, hoeft in Frankrijk geen vennootschapsbelasting betaald te worden over de inkomsten uit en de vermogenswinst op Frans onroerend goed. Rodamco Europe staat genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Brussel. Rodamco Europe is een Euronext 100-onderneming, opgenomen in de Euronext Amsterdam Midkap Index (AMX). Rodamco Europe is eveneens opgenomen in de MSCI World Index. Meer informatie over Rodamco Europe is te vinden op de website www.rodamco.com.


---

PROFILE AM NV
AM NV (voorheen Amstelland MDC) is op Europese schaal actief in de ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). AM heeft projecten in voorbereiding en in uitvoering in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Italië, Tsjechië, Hongarije, Polen en Turkije. Als beursgenoteerde onderneming (Euronext Amsterdam), met 1,25 miljard aan bedrijfsopbrengsten en een nettoresultaat uit voortgezette activiteiten van 64 miljoen in 2004 (IFRS), bekleedt zij een vooraanstaande positie in de markten waarin zij opereert. De projecten van AM zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur. Deze projecten hebben wereldwijd erkenning verworven met prestigieuze internationale prijzen (MIPIM, ICSC en ULI) voor onder meer de Kalvertoren en het kantoor Forum (Amsterdam), het Beursplein (Rotterdam), het Statenplein (Dordrecht) ,Regenboog Park (Tilburg), Kamp Promenade (Osnabrück), Armazens do Chiado (Lissabon) en Almada Forum (Lissabon).

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht