FNV

24-Uurs staking door schoonmakers bij Nedtrain, ING en Belastingdienst

Op woensdag 9 november leggen de schoonmakers van schoonmaakbedrijven Asito en CSU bij Nedtrain Eindhoven, ING Amsterdam en Belastingdienst Amsterdam het werk voor 24 uur neer.
De naar verwachting 45 stakers doen dit omdat ze minimaal 10 euro bruto per uur willen verdienen. De 24-uurs staking is de tweede in de serie acties die FNV Bondgenoten organiseert sinds het CAO-overleg in de schoonmaak in september vastliep.

De stakers geven tevens blijk van hun steun aan een internationale campagne voor betere lonen in de schoonmaak van FNV Bondgenoten, UNI Global Union, TGWU (GB) en IG BAU (D). Tegelijk met de 24-uurs staking leggen ook de schoonmakers van het Britse parlement het werk neer.

FNV Bondgenoten voert campagne om het minimum uurloon in de schoonmaak naar 10 euro te krijgen. Dat is ook de inzet van de bond in de onderhandelingen voor de nieuwe CAO Schoonmaak. Het bruto-basisuurloon in de schoonmaak staat al sinds januari 2003 op EUR 8,33 . FNV Bondgenoten wil dat het in vijf jaar naar EUR 10,- stijgt. Daarom moet in 2005 in ieder geval een stijging tot EUR 8,62 worden behaald. Werkgeversorganisatie OSB vindt dat te duur.

In het kader van de campagne organiseert FNV Bondgenoten op dinsdag 15 november een '10 euro-tribunaal'. Een rechtbank bestaande uit prof. dr. Kea Tijdens en ds. Hans Visser spreekt zich dan in een tribunaalzitting uit over wie de schuld draagt voor de lagere lonen in de sector.

Asito en CSU behoren met respectievelijk 13.000 en 8.000 werknemers tot top vijf van schoonmaakwerkgevers. Werkgeversorganisatie OSB vertegenwoordigt circa 600 schoonmaakbedrijven die samen aan zeker 150.000 mensen werk bieden. FNV bondgenoten is met 12.700 leden de grootste en snelst groeiende vakbond in deze sector. CNV bedrijvenbond neemt niet deel aan de acties.