Gemeente Exaten


Over de gemeentelijke herindeling en het Regiofonds

Wij kunnen ons voorstellen dat het niet voor alle inwoners helemaal duidelijk is welke rol het zgn. REGIOFONDS speelt in de ontwikkelingen rondom de herindeling van gemeenten en meer in het bijzonder de fusie van onze 4 gemeenten tot één nieuwe, grote, sterke gemeente .

Om die reden proberen we, in onderstaande notitie, deze zaken uit te leggen.

De gemeentelijke herindeling is één van de instrumenten die zijn ingezet om de regio (in dit geval Midden Limburg), sterker te maken en daardoor mogelijkheden te bieden om sociaal en economisch te groeien en met meer succes te kunnen werken aan grote projecten.

Door het grote aantal kleine gemeenten dat er tot nog toe is, blijkt het nl. moeilijk om grote (en belangrijke) regio gebonden projecten, te realiseren. We praten dan over projecten die weliswaar in een van de gemeenten zijn gelokaliseerd, maar waarvan het effect, het nut, zich over een veel groter gebied uitstraalt.

Door de samenvoeging van gemeenten ontstaan grotere bestuurseenheden, waardoor men beter in staat is om, in gezamenlijkheid op Midden Limburgse schaal, kansen te benutten die er in deze regio zijn.

Op dit punt is er gelijkheid van inzicht tussen provincie en het overgrote deel van de Midden Limburgse gemeenten.

Ook bij de 4 gemeenten die op dit moment samenwerken aan een fusie, (Haelen, Heythuysen Hunsel en Roggel en Neer) is die overtuiging er.

Het ziet er op dit moment sterk naar uit, dat deze fusieplannen, politiek bestuurlijk gezien, een feit gaan worden.

Zoals gezegd zal er na die herindeling sprake zijn van krachtige Midden Limburgse partners die o.a. tot taak hebben om de verdere ontwikkeling van Midden Limburg ter hand te nemen.

De kansen die er op dat punt liggen zijn groot. Ze zijn ook haalbaar, als ten minste de handen ineen worden geslagen en men bereid is om over de gemeentegrens heen te kijken en projecten te realiseren die voor de hele regio voordelen bieden.

Het provinciebestuur speelt hierin een belangrijke rol. Enerzijds is dat terug te vinden in het visie document: Midden Limburg op weg naar 2030 anderzijds in het oprichten van een Regiofonds Midden Limburg.

Het visiedocument geeft aan wat de visie van de provincie is als het gaat om de sociale en economische ontwikkeling van Midden Limburg.

Het regiofonds, dat beter vertaald zou kunnen worden in: ontwikkelingsfonds voor de regio is een fonds dat door de gezamenlijke gemeenten wordt gevoed en waarin ook de provincie een flinke bijdrage stopt.

Op die manier probeert de provincie duidelijk te maken dat ze wil meehelpen om de uitdagingen en kansen die er in Midden Limburg liggen, op te pakken en samen te proberen die uitdagingen aan te gaan. Die medewerking bestaat niet alleen uit het beschikbaar stellen van geld, maar de Provincie wil verder gaan en ook menskracht beschikbaar stellen en ook anderszins een ondersteunende rol op zich nemen.

Uit alles blijkt dat samenwerking en het samen maken van afspraken, erg belangrijk is om de verdere ontwikkeling van Midden Limburg te kunnen realiseren.

De nieuwe gemeente Exaten komt er en krijgt kansen; wordt bestuurlijk sterker en kan meer een eigen gezicht tonen. Als de gemeente zich nog kan versterken via regionale samenwerking en de vier fusiepartners willen dat is zij nog beter in staat de kansen te verzilveren.

Het Regiofonds is dus geen fonds dat is ingesteld om, zoals wel eens wordt gesuggereerd, enkel de gemeente Roermond tegemoet te komen.

Het Regiofonds, of zoals wij het liever noemen, het ontwikkelingsfonds voor de regio, is bedoeld om middelen beschikbaar te hebben voor de verdere ontwikkeling van Midden Limburg, die, mede als gevolg van de herindeling, heel wat kansen biedt.

Natuurlijk kijkt, op dit moment, een enkel gemeentebestuur niet op dezelfde wijze naar de details van de herindeling of het Regiofonds. Belangrijk is echter dat alle partners begrijpen dat er straks heel veel kansen liggen die voor hun eigen toekomst en voor de toekomst van Midden Limburg van groot belang zijn en dat die kansen alleen benut kunnen worden door volmondig ja te zeggen tegen deze herindeling en dit regiofonds en door samen te werken.

Ook onze 4 gemeenten zullen dat doen om straks niet met lege handen te komen staan.

Nu afhaken of verdeeldheid tonen, betekent dat er minder mogelijkheden zullen zijn om projecten te realiseren of kansen te verzilveren.

Er liggen interessante kansen en uitdagingen voor Midden Limburg zeker ook in de nieuwe gemeente Exaten. Er zijn hier initiatieven en er kunnen initiatieven ontstaan. Het gaat of om traditionele bedrijven die doorgroeien, of om aantrekkelijke nieuwe mogelijkheden voor bedrijven op bedrijventerreinen dan wel buiten bedrijventerreinen.

De vier fusiepartners trekken samen op en met hulp van Provincie en Regio (ontwikkelings)fonds moeten we die kansen gaan benutten.