De Nederlandse Bank


Bericht voor pensioenfondsen: evaluatieformulier 2005 Nieuwsbericht
Datum 09/11/2005

De pensioenfondsen die ultimo 2004 een reservetekort hadden en een plan van aanpak reservetekort en/of een herstelplan onderdekking hebben ingediend, zijn gevraagd deze plannen te evalueren aan de hand van de situatie ultimo 2005.

De brief en het invulformulier met toelichting zijn hier te downloaden.

Downloads
Evaluatie brief 2005 Toelichting evaluatieformulier 2005 Evaluatieformulier 31-12-05

Divisie Toezicht pensioenfondsen
Divisiedirecteur
Apeldoorn
Postbus 929
7301 BD Apeldoorn
Datum
9 november 2005
Ons kenmerk
Tp/3.01-4/2005/06944
Bijlage(n)
2
Onderwerp
Evaluatie financiële positie pensioenfondsen ultimo 2005 Geacht bestuur,
Evenals vorig jaar vragen wij de besturen van de pensioenfondsen die ultimo 2004 een reservetekort hadden en een plan van aanpak reservetekort en/of een herstelplan onderdekking hebben ingediend om deze plannen te evalueren aan de hand van de situatie ultimo 2005 op basis van de Actuariële Principes Pensioenfondsen. Voor zover de actuele situatie ultimo 2005 nog niet bekend is, dient u deze situatie zo goed mogelijk in te schatten. Deze bestandsopname draagt eraan bij dat de Nederlandsche Bank (DNB) en uzelf inzicht krijgt in de effectiviteit van de ingediende plannen.
De effectiviteit van de ingediende plannen moet worden getoetst aan de hand van de financiële positie per 31 december 2005. Onderdeel daarvan is dat u, bij de aan u gevraagde bestandsopname, bericht of u heeft besloten tot nadere beleidsmaatregelen en deze toelicht, dan wel dat u aangeeft waarom u geen aanvullende maatregelen heeft genomen. Om de rapportage over deze evaluatie gestructureerd te laten verlopen is voor de evaluaties een format opgesteld.
Voor wat betreft de evaluatie van de plannen vernemen wij onder meer graag van u: 1. in hoeverre de (ingeschatte) vermogenspositie per 31 december 2005 afwijkt van de positie die op grond van het plan (de plannen) werd verwacht; bij de vaststelling van de minimaal benodigde buffer voor zakelijke waarden eind 2005 dient u uit te gaan van de ruimte die nodig is om een waardedaling van 25% ten opzichte van de waarde ultimo 2005 op te vangen; bij de vaststelling van de minimaal benodigde buffer voor vastrentende waarden eind 2005 kunt u uitgaan van een buffer van 10% van de waarde van de portefeuille vastrentende waarden;
2. of de premie op een kostendekkend niveau ligt en zo niet, op welke termijn dit alsnog zal plaatsvinden;
3. welk indexatiebeleid u op dit moment kent en de wijze waarop u dit beleid thans aan de deelnemers communiceert..Wij verzoeken u de uitkomsten van de evaluatie weer te geven in het daartoe ontwikkelde standaard evaluatieformulier. Een overzicht van de eventuele aanvullende maatregelen en bijstellingen van het beleid en een eventuele toelichting bij het ingevulde evaluatieformulier kunt u opnemen in een begeleidend schrijven bij het evaluatieformulier. Wij verwachten van de fondsen die een herstelplan onderdekking of plan van aanpak reservetekort hebben ingediend, dus de volgende informatie: a. de uitkomst van de evaluatie ultimo 2005, weergegeven in het volledig ingevulde evaluatieformulier;
b. een toelichting op de eventueel getroffen nadere beleidsmaatregelen en een eventuele toelichting bij de invulling van het formulier.
U kunt het evaluatieformulier downloaden van de website van de Nederlandsche Bank (www.dnb.nl). Bij dit formulier is een toelichting gevoegd over het downloaden en de invulling van het formulier. Een afdruk van het evaluatieformulier en een afdruk van de toelichting hebben wij als bijlage bij deze brief gevoegd.
U dient het ingevulde evaluatieformulier voor 14 januari 2006 te retourneren naar het volgende e-mail adres: evaluatie-2005@dnb.nl. U wordt dringend verzocht hierbij het originele formulier te gebruiken en dit elektronisch te versturen. Het begeleidende schrijven zien wij ook voor 14 januari 2006 tegemoet, desgewenst per e-mail naar hetzelfde hiervoor genoemde e-mail adres. Tevens willen wij van de gelegenheid gebruik maken u erop te wijzen dat u het jaar 2006 dient te gebruiken om het ingediende plan van aanpak en de andere daarmee samenhangende onderdelen aan te passen aan de eisen van het Financiële Toetsingskader (FTK), dat op 1 januari 2007 ingaat. U zult in het voorjaar van 2006 nadere informatie van DNB krijgen over de eisen welke wij zullen stellen aan het aangepaste plan.
Daarnaast zullen wij alle pensioenfondsen op korte termijn nog een brief sturen waarin wij vragen om enkele kengetallen, welke de financiële positie per ultimo 2005 van uw fonds weergeven op FTK basis.
Hoogachtend,
De Nederlandsche Bank
Drs. J.R. Heuvelman
Divisiedirecteur
Bijlagen: - evaluatieformulier

- toelichting op de invulling.Z.O.Z.
Evaluatieformulier per 31 december 2005 van herstelplan/plan van aanpak Naam fonds
Fondsnummer bij DNB
Datum invulling evaluatieformulier
Geschat in
plan 2005
Realisatie/
schatting
2005
Verwachting
2006
Algemeen
1 Aanwezige middelen (in ¤ 1000) n.v.t.
2 VPV (in ¤ 1000) n.v.t.
3 Dekkingsgraad (%)
4 Reserve algemene risico's (%) n.v.t.
5 Benodigde reserve beleggingsrisico's (%) n.v.t.
6 Overige bestemde reserves (%) n.v.t.
7 Benodigde dekkingsgraad ultimo 2005 (%) n.v.t.
Premiebeleid
8 Kostendekkende premie (in ¤ 1000)
9 Daarvan bestemd voor indexatie (in ¤ 1000)
10 Ontvangen premie (in ¤ 1000)
11 Ontvangen premie (% van PG)
12 Ontvangen premie (% van salarissom)
13 Invloed op dekkingsgraad (%)
14 Extra stortingen (in ¤ 1000)
15 Invloed op dekkingsgraad (%)
Beleggingsbeleid
16 % vastrentende waarden
17 % zakelijke waarden
18 Extra rendement (%)
19 Invloed op dekkingsgraad (%)
Indexeringsbeleid
20 Toekenning indexering (%) actieven
21 Toekenning indexering (%) inactieven
22 Invloed op dekkingsgraad (%).Geschat in
plan 2005
Realisatie/
schatting
2005
Verwachting
2006
Overige maatregelen
23 Achtergestelde lening (in ¤ 1000)
24 Invloed op dekkingsgraad (%)
25 Andere maatregelen (J/N)
Overige vragen
26 Einddatum herstelplan onderdekking n.v.t.
27 Premiebeleid aangepast (J/N)
28 Beleggingsbeleid aangepast (J/N)
29 Indexeringsbeleid aangepast (J/N)
30 Pensioenregeling aangepast (J/N).Toelichting bij invullen spreadsheet Evaluatieformulier per 31 december 2005 van herstelplan/plan van aanpak
U kunt de in te vullen spreadsheet downloaden van de website van de Nederlandsche Bank (www.dnb.nl). U kunt dit formulier vinden door op de homepage van de website de zoekfunctie te activeren en daar te zoeken op de tekst ´evaluatieformulier 2005´. Om de spreadsheet te kunnen invullen dient u te beschikken over Microsoft Excel. Als u niet beschikt over Microsoft Excel kunt u de bij de brief gevoegde papieren versie van de spreadsheet gebruiken. De ingevulde spreadsheet kan worden geretourneerd naar het volgende e-mail adres: evaluatie-2005@dnb.nl. U wordt dringend verzocht het originele formulier, dat van de website is gedownload, te gebruiken en het formulier elektronisch te versturen. U wordt tevens verzocht bij het elektronisch versturen van het formulier uw fondsnummer bij de Nederlandsche Bank in de onderwerpregel te vermelden. Een papieren versie kan via de normale post naar uw toezichthouder worden verstuurd.
U dient bij het invullen van de spreadsheet de hieronder beschreven richtlijnen te volgen. Indien u vragen hebt over het downloaden van de spreadsheet, kunt u contact opnemen met uw toezichthouder.
Algemeen
Alle bedragen moeten in eenheden van duizend euro's worden ingevuld. 1. De gevraagde gegevens dienen ter evaluatie van het door uw fonds bij DNB ingediende herstelplan onderdekking en/of plan van aanpak reservetekort. Tevens vragen wij u voor een aantal gegevens een zo goed mogelijke inschatting te geven voor 2006. 2. In de kolom 'Geschat in plan 2005' (hierna te noemen: kolom 1) dienen de gevraagde gegevens voor 2005 uit het laatst ingediende plan te worden ingevuld. 3. In de kolom 'Realisatie/schatting 2005' (hierna te noemen: kolom 2) dienen de gevraagde gegevens voor 2005 te worden ingevuld op basis van de realisatie ultimo 2005 c.q. in 2005. Indien bepaalde gegevens over 2005 nog niet bekend zijn, dient u in deze kolom een zo goed mogelijke schatting van het gevraagde gegeven in te vullen. 4. In de kolom 'Verwachting 2006' (hierna te noemen: kolom 3) dienen de na de uitgevoerde evaluatie verwachte gegevens voor 2006 te worden ingevuld. 5. Indien er in een cel 'n.v.t.' (niet van toepassing) staat, moet deze cel niet worden ingevuld. 6. Bij een aantal gevraagde gegevens wordt via een uitklapmenu (kies de in te vullen cel, zet de cursor op het pijltje en klik 1 keer met de muis) de mogelijkheid om Ja of Nee te kiezen. Er moet een keuze worden gemaakt. In een begeleidend schrijven kan worden aangegeven waarom een bepaalde mogelijkheid is gekozen.
7. Daar waar in de toelichting verwezen wordt naar onze circulaire, dan bedoelen wij onze circulaire van 30 september 2002.
8. Het is mogelijk om in de spreadsheet per cel een toelichting te geven op het ingevulde gegeven. U dient daartoe met de cursor in de desbetreffende cel te gaan staan, deze cel aan te klikken en vervolgens in de taakbalk de optie 'Invoegen' te kiezen en dan de mogelijkheid 'Opmerking' te kiezen.
9. Indien u de papieren versie van het evaluatieformulier instuurt moet u in de in te vullen cellen voor de gegevens 25 en 27 t/m 30 óf Ja óf Nee invullen en deze keuze toelichten in het begeleidend schrijven..Toelichting per gevraagd gegeven 1. Aanwezige middelen (in ¤ 1.000):
De waarde van de activa berekend op actuele waarde, verminderd met de schulden (m.u.v. een eventuele achtergestelde lening) per einde 2005. 2. VPV (in ¤ 1.000):
De voorziening pensioenverplichtingen (VPV) per einde 2005. 3. Dekkingsgraad (%):
Het totaal van de aanwezige middelen (zie 1) gedeeld door de VPV (zie 2); in kolom 3 dient hier de verwachte dekkingsgraad ultimo 2006 te worden ingevuld. 4. Reserve algemene risico's (%):
De benodigde reserve algemene risico's zoals opgegeven in het plan (kolom 1) resp. berekend zoals beschreven in onze circulaire (kolom 2), uitgedrukt in een percentage van de VPV (zie 2);
5. Benodigde reserve beleggingsrisico's (%):
De minimaal benodigde reserve beleggingsrisico's zoals opgegeven in het plan (kolom 1) resp. overeenkomstig onze circulaire, met dien verstande dat voor zakelijke waarden een daling van 25% opgevangen moet kunnen worden en voor vastrentende waarden een buffer van 10% van de waarde van de vastrentende portefeuille dient te worden aangehouden (kolom 2), uitgedrukt in een percentage van de VPV (zie 2); voor liquide middelen behoeft geen reserve beleggingsrisico´s te worden aangehouden. 6. Overige bestemde reserves (%):
De overige benodigde bestemde reserves zoals opgegeven in het plan (kolom 1) resp. berekend zoals beschreven in onze circulaire (kolom 2) uitgedrukt in een percentage van de VPV (zie 2);
7. Benodigde dekkingsgraad ultimo 2005(%):
Hier dient ingevuld te worden de in het plan van aanpak opgegeven benodigde dekkingsgraad ultimo 2005 (kolom 1) en de benodigde dekkingsgraad op basis van de realisatie/schatting ultimo 2005 (benodigde dekkingsgraad =(VPV (zie 2) + reserve algemene risico´s (zie 4) + de benodigde reserve beleggingsrisico´s (zie 5) + overige bestemde reserves (zie 6)) / VPV* 100%).
8. Kostendekkende premie (in ¤ 1.000):
Hier dient de premie en koopsom over 2005 (voor kolom 3: 2006) ingevuld te worden die benodigd is voor financiering van alle onvoorwaardelijk in 2005 (kolom 3: 2006) aan (gewezen) deelnemers toegekende aanspraken, inclusief solvabiliteitsopslagen. 9. Daarvan bestemd voor indexatie (in ¤1.000):
Hier moet het deel van de kostendekkende premie worden vermeld, dat staat tegenover de indexatiebenadering zoals verantwoord bij vraag 29. 10. Ontvangen premie (in ¤ 1.000):
De feitelijke premie en koopsom die gedurende 2005 (kolom 3: 2006) in rekening zijn gebracht.
11. Ontvangen premie als % van de PG: (alleen invullen indien de premie normaliter in een percentage van de PG (pensioengrondslag) wordt uitgedrukt) De gedurende 2005 (kolom 3: 2006) ontvangen premie uitgedrukt in een percentage van de som van de pensioengrondslagen over 2005 (kolom 3: 2006). 12. Ontvangen premie als % van de salarissom: (altijd invullen; indien de premie normaliter wordt uitgedrukt in een percentage van de pensioengrondslag , moet er een herberekening naar een percentage van de loonsom worden uitgevoerd). De gedurende 2005 (kolom 3: 2006) ontvangen premie uitgedrukt in een percentage van de som van de salarissen over 2005 (kolom 3: 2006)..13. Invloed op de dekkingsgraad (%): Het verschil tussen de ontvangen premie (zie 10) en de kostendekkende premie (zie 9) uitgedrukt als % van de VPV ultimo 2004 (kolom 3: in een % van de VPV ultimo 2005). 14. Extra stortingen (in ¤1.000):
Extra stortingen ( excl. stortingen uit hoofde van een achtergestelde lening), anders dan de normale premie en koopsom, die door werkgever(s) of andere partijen buiten het pensioenfonds zijn betaald om de financiële positie van het pensioenfonds te verbeteren. 15. Invloed op de dekkingsgraad (%):
De extra stortingen (zie 14) uitgedrukt als percentage van de VPV ultimo 2004 (kolom 3: in een % van de VPV ultimo 2005).
16. % vastrentende waarden:
Het percentage vastrentende waarden in de totale beleggingsportefeuille ultimo 2005 (kolom 3: volgens beleggingsplan 2006)
17. % zakelijke waarden:
Het percentage zakelijke waarden in de totale beleggingsportefeuille ultimo 2005 (kolom 3: volgens beleggingsplan 2006).
18. Extra rendement (%):
De gedurende 2005 (kolom 3: 2006) geraamde en gerealiseerde extra rendement boven de rekenrente van ten hoogste van 4%.
19. Invloed op dekkingsgraad (%):
De gedurende 2005 (kolom 3: 2006) geraamde en gerealiseerde extra beleggingsopbrengsten boven de rekenrente van ten hoogste 4% uitgedrukt als percentage van de VPV ultimo 2004 (kolom 3: in een % van de VPV ultimo 2005)
20. Toekenning indexering actieven (%):
Hier dient in kolom 1 te worden aangegeven welk voorwaardelijk indexeringspercentage voor de actieven in het plan was aangegeven voor 2005 en in kolom 2 wat het feitelijke indexeringspercentage voor de actieven gedurende 2005 is geweest. In kolom 3 dient te worden aangegeven wat het (verwachte) indexeringspercentage voor de actieven voor 2006 zal zijn.
21. Toekenning indexering inactieven (%):
Hier dient in kolom 1 te worden aangegeven welk indexeringspercentage voor de inactieven in het plan was aangegeven voor 2005 en in kolom 2 wat het feitelijke indexeringspercentage voor de inactieven gedurende 2005 is geweest. In kolom 3 dient te worden aangegeven wat het (verwachte) indexeringspercentage voor de inactieven voor 2005 zal zijn. 22. Invloed op de dekkingsgraad (%):
De kosten van de indexering in 2005 (kolom 3: 2006) uitgedrukt in een percentage van de VPV ultimo 2004 (kolom 3: in een % van de VPV ultimo 2005). 23. Achtergestelde lening (in ¤ 1.000):
Indien er in het plan stond vermeld dat door de werkgever of een andere externe partij in 2005 een achtergestelde lening aan uw pensioenfonds verstrekt zou worden moet in kolom 1 het leningbedrag volgens ingediende plan worden ingevuld en in kolom 2 het werkelijk gestorte bedrag. Indien aan uw fonds in 2006 een achtergestelde lening verstrekt zal worden, dient in kolom 3 het voor 2006 te lenen bedrag te worden ingevuld. Aflossingen moeten als negatieve stortingen worden verwerkt.
24. Invloed op de dekkingsgraad (%):
Het bedrag van de achtergestelde lening (zie 23) uitgedrukt als percentage van de VPV ultimo 2004 (kolom 3: in een % van de VPV ultimo 2005)..25. Andere maatregelen: Hier dient in kolom 1 te worden aangegeven door middel van het uitklapmenu of uw pensioenfonds van plan was andere maatregelen te nemen naast de in het spreadsheet aangegeven maatregelen. In kolom 2 dient te worden aangegeven of de geplande andere maatregelen zijn uitgevoerd. In kolom 3 kan worden aangegeven of er voor 2004 andere maatregelen zijn gepland of reeds uitgevoerd. Indien in een van de kolommen voor dit gegeven 'ja' wordt ingevuld dient in het begeleidende schrijven te worden aangegeven wat de desbetreffende andere maatregelen zijn, c.q. waren. 26. Einddatum herstelplan onderdekking:
Indien uw fonds een herstelplan onderdekking heeft ingediend dient in kolom 1 te worden aangegeven wat volgens het laatst ingediende herstelplan de datum is, waarop de onderdekking zal zijn beëindigd. In kolom 2 dient ingevuld te worden wat de verwachte datum is waarop de onderdekking beëindigd zal zijn na het uitvoeren van de evaluatie. 27. Premiebeleid aangepast (J/N):
Hier dient door middel van het uitklapmenu in kolom 1 te worden ingevuld of in het laatst ingediende plan was aangegeven of het premiebeleid gedurende 2005 zou worden aangepast t.o.v. het voordien gevoerde beleid. In kolom 2 dient te worden aangegeven wat er werkelijk is gebeurd met betrekking tot het premiebeleid. In kolom 3 dient te worden aangegeven of het premiebeleid gedurende 2006 zal worden aangepast t.o.v. het gebruikelijke beleid. In het begeleidende schrijven moet u een toelichting geven op deze informatie. 28. Beleggingsbeleid aangepast (J/N):
Hier dient door middel van het uitklapmenu in kolom 1 te worden ingevuld of in het laatst ingediende plan was aangegeven of het beleggingsbeleid gedurende 2005 zou worden aangepast t.o.v. het voordien gevoerde beleid. In kolom 2 dient te worden aangegeven wat er werkelijk is gebeurd met betrekking tot het beleggingsbeleid. In kolom 3 dient te worden aangegeven of het beleggingsbeleid gedurende 2006 zal worden aangepast t.o.v. het gebruikelijke beleid. In het begeleidende schrijven moet u een toelichting geven op deze informatie.
29. Indexeringsbeleid aangepast (J/N):
Hier dient door middel van het uitklapmenu in kolom 1 te worden ingevuld of in het laatst ingediende plan was aangegeven of het indexeringsbeleid gedurende 2005 zou worden aangepast t.o.v. het voordien gevoerde beleid. In kolom 2 dient te worden aangegeven wat er werkelijk is gebeurd met betrekking tot het indexeringsbeleid. In kolom 3 dient te worden aangegeven wat uw indexeringsbeleid in 2006 zal zijn. In het begeleidende schrijven moet u een toelichting geven op deze informatie. Onder andere moet worden aangegeven welk indexatiebeleid u op dit moment kent en de wijze waarop u dit beleid thans aan de deelnemers communiceert.
30. Pensioenregeling aangepast (J/N):
In kolom 1 dient te worden ingevuld of in het laatst ingediende plan was aangegeven of gedurende 2005 de pensioenregeling zou worden aangepast. In kolom 2 dient te worden aangegeven wat er werkelijk is gebeurd gedurende 2005 m.b.t. de aanpassing van de pensioenregeling. In kolom 3 dient te worden aangegeven of uw fonds van plan is om in 2006 de pensioenregeling aan te passen. In het begeleidende schrijven moet u aangeven wat de eventuele wijzigingen van de pensioenregelingen inhouden.

Toelichting bij invullen spreadsheet
Evaluatieformulier per 31 december 2005 van herstelplan/plan van aanpak U kunt de in te vullen spreadsheet downloaden van de web-site van De Nederlandsche Bank (www.dnb.nl). U kunt dit formulier vinden door op de home-page van de web-site de zoekfunctie te activeren en daar te zoeken op de tekst ´evaluatieformulier 2005´. Om de spreadsheet te kunnen invullen dient u te beschikken over Microsoft Excel. Als u niet beschikt over Microsoft Excel kunt u de bij de brief gevoegde papieren versie van de spreadsheet gebruiken. De ingevulde spreadsheet kan worden geretourneerd naar het volgende e-mail adres: evaluatie-2005@dnb.nl. U wordt dringend verzocht het originele formulier, dat van de web-site is gedownload, te gebruiken en het formulier electronisch te versturen. U wordt tevens verzocht bij het electronisch versturen van het formulier uw fondsnummer bij De Nederlandsche Bank in de onderwerpregel te vermelden. Een papieren versie kan via de normale post naar uw toezichthouder worden verstuurd.
U dient bij het invullen van de spreadsheet de hieronder beschreven richtlijnen te volgen. Indien u vragen hebt over het downloaden van de spreadsheet, kunt u contact opnemen met uw toezichthouder.
Algemeen
Alle bedragen moeten in eenheden van duizend euro's worden ingevuld. 1. De gevraagde gegevens dienen ter evaluatie van het door uw fonds bij DNB ingediende herstelplan onderdekking en/of plan van aanpak reservetekort. Tevens vragen wij u voor een aantal gegevens een zo goed mogelijke inschatting te geven voor 2006. 2. In de kolom 'Geschat in plan 2005' (hierna te noemen: kolom 1) dienen de gevraagde gegevens voor 2005 uit het laatst ingediende plan te worden ingevuld. 3. In de kolom 'Realisatie/schatting 2005' (hierna te noemen: kolom 2) dienen de gevraagde gegevens voor 2005 te worden ingevuld op basis van de realisatie ultimo 2005 c.q. in 2005. Indien bepaalde gegevens over 2005 nog niet bekend zijn, dient u in deze kolom een zo goed mogelijke schatting van het gevraagde gegeven in te vullen. 4. In de kolom 'Verwachting 2006' (hierna te noemen: kolom 3) dienen de na de uitgevoerde evaluatie verwachte gegevens voor 2006 te worden ingevuld. 5. Indien er in een cel 'n.v.t.' (niet van toepassing) staat, moet deze cel niet worden ingevuld. 6. Bij een aantal gevraagde gegevens wordt via een uitklapmenu (kies de in te vullen cel, zet de cursor op het pijltje en klik 1 keer met de muis) de mogelijkheid om Ja of Nee te kiezen. Er moet een keuze worden gemaakt. In een begeleidend schrijven kan worden aangegeven waarom een bepaalde mogelijkheid is gekozen.
7. Daar waar in de toelichting verwezen wordt naar onze circulaire, dan bedoelen wij onze circulaire van 30 september 2002.
8. Het is mogelijk om in de spreadsheet per cel een toelichting te geven op het ingevulde gegeven. U dient daartoe met de cursor in de desbetreffende cel te gaan staan, deze cel aan te klikken en vervolgens in de taakbalk de optie 'Invoegen' te kiezen en dan de mogelijkheid 'Opmerking' te kiezen.
9. Indien u de papieren versie van het evaluatieformulier instuurt moet u in de in te vullen cellen voor de gegevens 25 en 27 t/m 30 óf ja óf nee invullen en deze keuze toelichten in het begeleidend schrijven.
Toelichting evaluatie; blz. 1 van 4.Toelichting per gevraagd gegeven 1. Aanwezige middelen (in ¤ 1.000):
De waarde van de activa berekend op actuele waarde, verminderd met de schulden (m.u.v. een eventuele achtergestelde lening) per einde 2005. 2. VPV (in ¤ 1.000):
De voorziening pensioenverplichtingen (VPV) per einde 2005. 3. Dekkingsgraad (%):
Het totaal van de aanwezige middelen (zie 1) gedeeld door de VPV (zie 2); in kolom 3 dient hier de verwachte dekkingsgraad ultimo 2006 te worden ingevuld. 4. Reserve algemene risico's (%):
De benodigde reserve algemene risico's zoals opgegeven in het plan (kolom 1) resp. berekend zoals beschreven in onze circulaire (kolom 2), uitgedrukt in een percentage van de VPV (zie 2);
5. Benodigde reserve beleggingsrisico's (%):
De minimaal benodigde reserve beleggingsrisico's zoals opgegeven in het plan (kolom 1) resp. overeenkomstig onze circulaire, met dien verstande dat voor zakelijke waarden een daling van 25% opgevangen moet kunnen worden en voor vastrentende waarden een buffer van 10% van de waarde van de vastrentende portefeuille dient te worden aangehouden (kolom 2), uitgedrukt in een percentage van de VPV (zie 2); voor liquide middelen behoeft geen reserve beleggingsrisico´s te worden aangehouden. 6. Overige bestemde reserves (%):
De overige benodigde bestemde reserves zoals opgegeven in het plan (kolom 1) resp. berekend zoals beschreven in onze circulaire (kolom 2) uitgedrukt in een percentage van de VPV (zie 2);
7. Benodigde dekkingsgraad ultimo 2005 (%):
Hier dient ingevuld te worden de in het plan van aanpak opgegeven benodigde dekkingsgraad ultimo 2005 (kolom 1) en de benodigde dekkingsgraad op basis van de realisatie/schatting ultimo 2005 (benodigde dekkingsgraad =(VPV (zie 2) + reserve algemene risico´s (zie 4) + de benodigde reserve beleggingsrisico´s (zie 5) + overige bestemde reserves (zie 6)) / VPV* 100%).
8. Kostendekkende premie (in ¤ 1.000):
Hier dient de premie en koopsom over 2005 (voor kolom 3: 2006) ingevuld te worden die benodigd is voor financiering van alle onvoorwaardelijk in 2005 (kolom 3: 2006) aan (gewezen) deelnemers toegekende aanspraken, inclusief solvabiliteitsopslagen. 9. Daarvan bestemd voor indexatie (in ¤1.000):
Hier moet het deel van de kostendekkende premie worden vermeld, dat staat tegenover de indexatiebenadering zoals verantwoord bij vraag 29. 10. Ontvangen premie (in ¤ 1.000):
De feitelijke premie en koopsom die gedurende 2005 (kolom 3: 2006) in rekening zijn gebracht.
11. Ontvangen premie als % van de PG: (alleen invullen indien de premie normaliter in een percentage van de PG (pensioengrondslag) wordt uitgedrukt) De gedurende 2005 (kolom 3: 2006) ontvangen premie uitgedrukt in een percentage van de som van de pensioengrondslagen over 2005 (kolom 3: 2006). 12. Ontvangen premie als % van de salarissom: (altijd invullen; indien de premie normaliter wordt uitgedrukt in een percentage van de pensioengrondslag , moet er een herberekening naar een percentage van de loonsom worden uitgevoerd). De gedurende 2005 (kolom 3: 2006) ontvangen premie uitgedrukt in een percentage van de som van de salarissen over 2005 (kolom 3: 2006). Toelichting evaluatie; blz. 2 van 4.13. Invloed op de dekkingsgraad (%): Het verschil tussen de ontvangen premie (zie 10) en de kostendekkende premie (zie 9) uitgedrukt als % van de VPV ultimo 2004 (kolom 3: in een % van de VPV ultimo 2005). 14. Extra stortingen (in ¤1.000):
Extra stortingen ( excl. stortingen uit hoofde van een achtergestelde lening), anders dan de normale premie en koopsom, die door werkgever(s) of andere partijen buiten het pensioenfonds zijn betaald om de financiële positie van het pensioenfonds te verbeteren. 15. Invloed op de dekkingsgraad (%):
De extra stortingen (zie 14) uitgedrukt als percentage van de VPV ultimo 2004 (kolom 3: in een % van de VPV ultimo 2005).
16. % vastrentende waarden:
Het percentage vastrentende waarden in de totale beleggingsportefeuille ultimo 2005 (kolom 3: volgens beleggingsplan 2006)
17. % zakelijke waarden:
Het percentage zakelijke waarden in de totale beleggingsportefeuille ultimo 2005 (kolom 3: volgens beleggingsplan 2006).
18. Extra rendement (%):
De gedurende 2005 (kolom 3: 2006) geraamde en gerealiseerde extra rendement boven de rekenrente van ten hoogste van 4%.
19. Invloed op dekkingsgraad (%):
De gedurende 2005 (kolom 3: 2006) geraamde en gerealiseerde extra beleggingsopbrengsten boven de rekenrente van ten hoogste 4% uitgedrukt als percentage van de VPV ultimo 2004 (kolom 3: in een % van de VPV ultimo 2005) 20. Toekenning indexering actieven (%):
Hier dient in kolom 1 te worden aangegeven welk voorwaardelijk indexeringspercentage voor de actieven in het plan was aangegeven voor 2005 en in kolom 2 wat het feitelijke indexeringspercentage voor de actieven gedurende 2005 is geweest. In kolom 3 dient te worden aangegeven wat het (verwachte) indexeringspercentage voor de actieven voor 2006 zal zijn.
21. Toekenning indexering inactieven (%):
Hier dient in kolom 1 te worden aangegeven welk indexeringspercentage voor de inactieven in het plan was aangegeven voor 2005 en in kolom 2 wat het feitelijke indexeringspercentage voor de inactieven gedurende 2005 is geweest. In kolom 3 dient te worden aangegeven wat het (verwachte) indexeringspercentage voor de inactieven voor 2005 zal zijn.
22. Invloed op de dekkingsgraad (%):
De kosten van de indexering in 2005 (kolom 3: 2006) uitgedrukt in een percentage van de VPV ultimo 2004 (kolom 3: in een % van de VPV ultimo 2005). 23. Achtergestelde lening (in ¤ 1.000):
Indien er in het plan stond vermeld dat door de werkgever of een andere externe partij in 2005 een achtergestelde lening aan uw pensioenfonds verstrekt zou worden moet in kolom 1 het leningbedrag volgens ingediende plan worden ingevuld en in kolom 2 het werkelijk gestorte bedrag. Indien aan uw fonds in 2006 een achtergestelde lening verstrekt zal worden, dient in kolom 3 het voor 2006 te lenen bedrag te worden ingevuld. Aflossingen moeten als negatieve stortingen worden verwerkt. 24. Invloed op de dekkingsgraad (%):
Het bedrag van de achtergestelde lening (zie 23) uitgedrukt als percentage van de VPV ultimo 2004 (kolom 3: in een % van de VPV ultimo 2005). 25. Andere maatregelen:
Hier dient in kolom 1 te worden aangegeven door middel van het uitklapmenu of uw pensioenfonds van plan was andere maatregelen te nemen naast de in het spreadsheet Toelichting evaluatie; blz. 3 van 4.aangegeven maatregelen. In kolom 2 dient te worden aangegeven of de geplande andere maatregelen zijn uitgevoerd. In kolom 3 kan worden aangegeven of er voor 2004 andere maatregelen zijn gepland of reeds uitgevoerd. Indien in een van de kolommen voor dit gegeven 'ja' wordt ingevuld dient in het begeleidend schrijven te worden aangegeven wat de desbetreffende andere maatregelen zijn, c.q. waren. 26. Einddatum herstelplan onderdekking:
Indien uw fonds een herstelplan onderdekking heeft ingediend dient in kolom 1 te worden aangegeven wat volgens het laatst ingediende herstelplan de datum is, waarop de onderdekking zal zijn beëindigd. In kolom 2 dient ingevuld te worden wat de verwachte datum is waarop de onderdekking beëindigd zal zijn na het uitvoeren van de evaluatie. 27. Premiebeleid aangepast (J/N):
Hier dient door middel van het uitklapmenu in kolom 1 te worden ingevuld of in het laatst ingediende plan was aangegeven of het premiebeleid gedurende 2005 zou worden aangepast t.o.v. het voordien gevoerde beleid. In kolom 2 dient te worden aangegeven wat er werkelijk is gebeurd met betrekking tot het premiebeleid. In kolom 3 dient te worden aangegeven of het premiebeleid gedurende 2006 zal worden aangepast t.o.v. het gebruikelijke beleid. In het begeleidend schrijven moet u een toelichting geven op deze informatie.
28. Beleggingsbeleid aangepast (J/N):
Hier dient door middel van het uitklapmenu in kolom 1 te worden ingevuld of in het laatst ingediende plan was aangegeven of het beleggingsbeleid gedurende 2005 zou worden aangepast t.o.v. het voordien gevoerde beleid. In kolom 2 dient te worden aangegeven wat er werkelijk is gebeurd met betrekking tot het beleggingsbeleid. In kolom 3 dient te worden aangegeven of het beleggingsbeleid gedurende 2006 zal worden aangepast t.o.v. het gebruikelijke beleid. In het begeleidend schrijven moet u een toelichting geven op deze informatie.
29. Indexeringsbeleid aangepast (J/N):
Hier dient door middel van het uitklapmenu in kolom 1 te worden ingevuld of in het laatst ingediende plan was aangegeven of het indexeringsbeleid gedurende 2005 zou worden aangepast t.o.v. het voordien gevoerde beleid. In kolom 2 dient te worden aangegeven wat er werkelijk is gebeurd met betrekking tot het indexeringsbeleid. In kolom 3 dient te worden aangegeven wat uw indexeringsbeleid in 2006 zal zijn. In het begeleidend schrijven moet u een toelichting geven op deze informatie. Onder andere moet worden aangegeven welk indexatiebeleid u op dit moment kent en de wijze waarop u dit beleid thans aan de deelnemers communiceert. 30. Pensioenregeling aangepast (J/N):
In kolom 1 dient te worden ingevuld of in het laatst ingediende plan was aangegeven of gedurende 2005 de pensioenregeling zou worden aangepast. In kolom 2 dient te worden aangegeven wat er werkelijk is gebeurd gedurende 2005 m.b.t. de aanpassing van de pensioenregeling. In kolom 3 dient te worden aangegeven of uw fonds van plan is om in 2006 de pensioenregeling aan te passen. In het begeleidende schrijven moet u aangeven wat de eventuele wijzigingen van de pensioenregelingen inhouden. Toelichting evaluatie; blz. 4 van 4