Ingezonden persbericht


Persbericht - 9 november 2005

Liquidatie-golf voert terug op moord Michael Vane (1993)

AMSTERDAM, 9 november 2005 - De recente liquidaties in Amsterdam van ex-advocaat Evert Hingst en bouwondernemer Kees Houtman hebben vermoedelijk te maken met de 'herinvestering' van het drugsgeld van de in 1993 doodgeschoten crimineel Michael Vane. Dat schrijft het weekblad Elsevier deze week in een verhaal over de opkomst en ondergang van de eveneens vorige week geliquideerde topcrimineel John Mieremet. De miljoenen van Vane werden belegd in vastgoed in Amsterdam-Noord. Hingst werd in april aangehouden op verdenking van witwassen.

Naast Houtman waren mogelijk ook Andy G. - baas van een koeriersbedrijfje - en Marco P. betrokken. Deze laatste, een beroepscrimineel, zou Heineken-ontvoerder en topcrimineel Willem Holleeder diverse keren gemaand hebben 'weg te blijven' uit Noord.

Recherchechef Willem Woelders van het regiokorps Amsterdam-Amstelland zegt in een reactie te weten van 'conflicten' in Noord. Drugshandelaar Marco P. staat bekend als witwasser in dit stadsdeel. De naam van Holleeder wordt genoemd als opdrachtgever voor de recente liquidaties, maar volgens Woelders kunnen de afrekeningen uit alle richtingen komen.

De 29-jarige Michael Vane was een collega-crimineel van het gevreesde duo John Mieremet en Sam Klepper. Zijn verkoolde lijk werd op 3 november 1993 gevonden in een uitgebrande auto in het recreatiegebied Spaarnwoude, tussen Amsterdam en Haarlem. Vane had zijn drugswinst van tientallen miljoenen 'weggezet' in Zwitserland.

Noot voor journalisten:
De volledige tekst van het artikel is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.