Waterschap Zuiderzeeland

05 - 15

Lelystad, 9 november 2005

Jaarrapportage watersysteembeheer 2004 is uit

Om aan de waterkwaliteitseisen vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water te voldoen, moet nog veel gebeuren in Flevoland. Dit was de hoofdconclusie uit het jaarrapportage. In de jaarrapportage watersysteembeheer beschrijft Waterschap Zuiderzeeland de toestand van haar watersystemen in al haar aspecten. Dit strekt zich uit van chemische en ecologische waterkwaliteit tot kwantiteit, inrichting en morfologie.

In het Flevolandse oppervlaktewater zijn exotische stoffen (zogenaamde prioritaire stoffen) aangetroffen boven de norm die in 2015 gehaald moet worden. Hierbij gaat het om weekmakers, brandvertragers en oplosmiddelen. Deze stoffen zijn afkomstig uit consumentenartikelen en komen via het rioolstelsel en afvalwaterzuiveringsinstallaties in het oppervlaktewater terecht.

Waterleven blijft achter
Ook de ecologische toestand van het Flevolandse oppervlaktewater is nog niet op orde. De KRW schrijft voor dat in 2015 alle oppervlaktewateren ecologisch gezond zijn. In de toekomst moet in het water gaan leven wat er in potentie zou kunnen leven. De natuurlijke potentie moet zijn benut. In Flevoland blijkt dat het waterleven achterblijft door de huidige inrichting en onderhoud. Waterplanten, die belangrijk zijn om algenbloei te voorkomen en leefmogelijkheden bieden voor het andere waterleven, krijgen nog onvoldoende ruimte. De KRW vraagt ook om onderzoek naar de visstand in oppervlaktewater. In 2004 is als eerste de visstand in de vaarten van de Noordoostpolder onderzocht. In de hoofdvaarten werd met name brasem en voorn aangetroffen; de onderzochte dwarsvaarten bleken visloos. De periode van bemonstering, in de winter, heeft op de meting waarschijnlijk een grote invloed gehad.

Jaarrapport

U kunt de gehele jaarrapportage Watersysteembeheer 2004 als pdf downloaden op de site www.zuiderzeeland.




Waterschap Zuiderzeeland