Gemeente Haarlem


9 november 2005

319/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


aanbesteding stadsschouwburg binnen begroting

BOUW STADSSCHOUWBURG KAN DOOR

Het college van burgemeester en wethouders van Haarlem heeft op dinsdag 8 november jl. besloten de gemeenteraad voor te stellen het krediet voor de restauratie en nieuwbouw van de Stadsschouwburg vast te stellen en te verlenen. Na besluitvorming door de gemeenteraad en het doorlopen van alle procedures kan gestart worden met het bouwproject.
Het ontwerp voor de Stadsschouwburg biedt een aangepaste entree in het bestaande gebouw en een nieuw plein aan de voorzijde, een volwaardig gerestaureerd gebouw en de aanbouw van een nieuwe, uitgebreide toneeltoren, backstagevoorzieningen en een repetitiezaal.

In oktober is het resultaat van de aanbesteding bekend geworden. De aanbesteding is gunstig uitgevallen. Het bouwproject is in drie delen aanbesteed (bouwkundig aannemer, werktuigbouw en elektrotechniek). Op basis van de drie offertes van de laagst inschrijvende aannemers kan worden geconcludeerd, dat deze offertes tezamen het gereserveerde budget van E 21,7 mln. (excl. BTW/ prijspeil 2003) met slechts E 50.000 overschrijden. Dit resultaat van de aanbesteding past binnen de oorspronkelijk geraamde prijspeilstijging (2005) van E 1,1 mln.

Inrichting openbare ruimte
Voor de openbare ruimte rond de Stadsschouwburg is in overleg met de architect een ontwerp gemaakt voor een verdiept vormgegeven voorplein van de Stadsschouwburg dat toegang biedt tot de nieuwe entree op souterrainniveau.
Daarnaast wordt het maaiveld om het gebouw opnieuw ingericht. Er zijn ook ingrepen op gebied van verkeer en riolering, zoals de realisatie van een bergbezinkbassin en lichte aanpassingen aan het kruispunt ten noorden van de Raambrug. De locatie van het bergbezinkbassin is zo gekozen dat de bouw van een ondergronds parkeergarage op het Wilsonplein mogelijk blijft.

Risicoanalyse
Op verzoek van de gemeenteraad is een uitgebreide risicoanalyse opgesteld. In verband met vertrouwelijke gegevens in deze analyse wordt deze vertrouwelijk aan raadsleden ter beschikking gesteld. Op basis van de risicoanalyse stelt het college voor extra capaciteit op het gebied van bouwkostenmanagement in te zetten, omdat de uitvoering van de bouw een ingewikkeld verweven proces van restauratie en nieuwbouw is. Beheersing van de post Onvoorzien is hierdoor beter mogelijk. De kosten hiervan bedragen ongeveer E 70.000 voor de duur van het bouwproject. Het college stelt voor het beschikbare budget met dit bedrag te verhogen.
Op basis van het aanbestedingsresultaat, de extra kosten voor de bouw- en monumentenvergunning en de hierboven beschreven beheersmaatregel stelt het college voor het uiteindelijke totaalkrediet met een bedrag van E 180.000 euro op te hogen en vast te stellen op E 21,88 mln.(excl. BTW).


sector Maatschappelijke Ontwikkeling
Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur
023-5115594
rvanoppenraaij@haarlem.nl
---- --