Politie Amsterdam-Amstelland

Drie jongemannen aangehouden in verband met verdronken Pool

/ Amsterdam

(09/11/2005)

In verband met de dood van de 24-jarige Poolse Thomasz Paja heeft het rechercheteam afgelopen maandag drie mannen aangehouden. De drie, in de leeftijd van 18 tot en met 20 jaar oud, zijn in verzekering gesteld. Zij hebben verklaard betrokken te zijn geweest bij het incident.Na de dood van Paja werd onder supervisie van een officier van justitie van het parket Amsterdam door Bureau Opsporing van district 1 (Binnenstad) een rechercheonderzoek gestart. Hierbij werd een uitgebreid technisch- en tactisch onderzoek ingesteld. De Tv-programma's Opsporing Verzocht van de Avro en Ter Plaatse van RTV Noord-Holland hebben uitgebreid aandacht besteed aan de dood van Paja. In het weekend van zaterdag 1 op zondag 2 oktober kwam de in Leiderdorp wonende Paja naar Amsterdam en ontmoette vrienden in de Spaarndammerbuurt. Later bezocht het gezelschap discotheek Royalty aan de Korte Leidsedwarsstraat. Rond twee uur 's nachts, was Paja verdwenen. Hij was vanwege zijn drankgebruik door de portier verzocht de discotheek te verlaten.Thomasz Paja belandde rond kwart voor drie na een vechtpartij, waarbij drie thans aangehouden mannen betrokken waren, in het water van de Prinsengracht. Het slachtoffer zwom naar de overzijde van de gracht waar de mannen hem weer opwachtten. Paja verdween vervolgens onder water en de drie mannen namen de benen. Brandweerduikers hebben het slachtoffer onder water gevonden en uit het water gehaald. De hulpdiensten zijn direct met reanimatie begonnen. Thomasz Paja stierf korte tijd later in het ziekenhuis. Het onderzoek naar de precieze toedracht wordt voortgezet.

Hieronder het eerder verzonden persbericht: Pool (24) verdrinkt na vechtpartij, politie zoekt getuigen / Prinsengracht Vannacht is een 24-jarige Pool op de Prinsengracht bij een vechtpartij te water geraakt. Nadat hij ook nog eens met fietsen werd bekogeld verdween hij onder water en kwam niet meer boven. De man werd door duikers van de brandweer gevonden en aan wal gebracht. Ondanks reanimatiepogingen overleed het slachtoffer vanochtend in een ziekenhuis. De politie is op zoek naar getuigen en drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de vechtpartij.

In de nacht van zaterdag op zondag rond kwart voor drie werd er gevochten op de Prinsengracht ter hoogte van het Prinsengrachtziekenhuis (O.L.V.G) Hierbij raakte een man te water. Getuigen zagen dat zijn belagers hem ook nog eens met fietsen bekogelden in plaats van hem de helpende hand te bieden. Het slachtoffer verdween onder water en kwam niet meer boven. Duikers van de brandweer traceerden de 24-jarige Pool en brachten hem aan wal. Daar werd hij direct gereanimeerd. Vanochtend rond negen uur overleed het slachtoffer in een ziekenhuis. Naar de doodsoorzaak wordt een onderzoek ingesteld. De recherche van Bureau Centrum onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen. Daarnaast zoekt de politie naar drie mannen die vermoedelijk betrokken zijn geweest bij de vechtpartij. Van hen is het volgende summiere signalement bekend: Eén jonge man gekleed in een oranje T-shirt.

Eén blond / rossige blanke jonge man gekleed in een wit T-shirt.

Eén jonge man met donker haar.