Ingezonden persbericht

Actie tegen illegaal downloaden van films

"Uitleggen mag wel"

INTERNET, 20051109 -- Tips nodig voor het (illegaal) downloaden van films? Internet staat er vol mee. De website van Jerry Koelman (22) bijvoorbeeld. Aan zijn site duken.nl is niks illegaals. Koelman: "Ik heb alles uitgezicht, uitleggen mag." Tot grote ergernis van de stichting BREIN.


Die jaar geleden begon Jerry Koelman voor een paar vrienden die er om vroegen handleidingen te maken over downloaden. Nu krijgt de 23-jarige, werkzaam in de ict, vier tot vijf duizend bezoekers per dag op zijn website duken.nl. De Stichting BREIN wordt niet blij van jongens als Koelman. De beschermheer van de auteursrechten probeert piraten met alle mogelijke middelen te stoppen. BREIN struint het internet af, voert actief uit op rommelmarkten en probeert "beunhazen" die bijverdienen op de werkplek aan te pakken.
'Downloaden is zo simpel als je het zelf wilt maken," zegt Koelman. "Bittorrent is de snelste en eenvoudigste manier op dit moment. Je downloadt een bestand en tegelijkertijd deel je het met andere downloaders.' Helemaal legaal is dat niet benadrukt Koelman, want het aanbieden van bestanden mag volgens de Nederlandse wet niet. Maar aan zijn site zit niks illegaals tot grote ergernis van BREIN. Het grootste probleem vormt internet, zegt BREIN-directeur Tim Kuik. 'Een harde kern van twee miljoen downloaders halen maandelijks 6 tot 8 miljoen keer films van internet.'
stichting BREIN, de auteursrechtspolitie, wil harder gaan optreden tegen Nederlandse internetpiraten die inbreuk maken op de auteursrechten. BREIN mikt op een zeventigtal Nederlandse websites die doorverwijzen naar films op internet. Zij worden gesommeerd te stoppen. Als de makers van de websites dat niet doen, stapt de stichting naar de rechter.
Meest recente slachtoffers van piraterij zijn de videotheken. Zij zien de verhuur flink teruglopen, doordat consumenten op grote schaal films en spellen downloaden. Directeur kuik spreekt van een explosieve groei van Nederlandse websites die linken naar illegale film- en muziek bestanden. 'Een half jaar geleden waren dat nog twaalf sites. Nu zijn het er zeventig en dat aantal groeit nog steeds.'




Ingezonden persbericht