Gemeente Haarlem


9 noveber 2005

320/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Gemeente continueert verkoop "niet strategisch" vastgoed

Na zorgvuldige inventarisatie is de gemeente Haarlem medio 2005 van start gegaan met de verkoop van een deel van haar vastgoed. Hierbij heeft de gemeente twee doelen voor ogen: het verkrijgen van een bijdrage aan de financiële draagkracht van de gemeente en het rationaliseren van haar vastgoedbeheer.

De verkoop van vastgoed voor het jaar 2005 verloopt voorspoedig. De huidige opbrengst is naar schatting 1,3 miljoen euro. Voor de jaarwisseling streeft de gemeente Haarlem naar een opbrengst van twee miljoen euro. Over een periode van vijf jaar wil de gemeente door verkoop van vastgoed tien miljoen euro genereren.
Inmiddels zijn criteria vastgesteld welk vastgoed de gemeente in ieder geval in eigendom wil houden. Het betreft strategisch bezit dat bepalend is voor de uitstraling, cultuurhistorische kernwaarden en eigenheid van Haarlem. Voorbeelden van dit bezit zijn het Stadhuis, de Amsterdamse Poort en het Schoterrechthuis. Daarnaast gaat het om al het vastgoed waarvan het eigendom nodig is om voorgenomen ontwikkelingen in de stad te realiseren of stimuleren, of ongewenste ontwikkelingen te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn de Fietzfabriek en het Amcor-terrein dat van belang is voor ontwikkelingen in de Spoorzone. Tenslotte wordt vastgoed behouden als het een rol speelt in de huisvesting van maatschappelijke functies die niet op een andere wijze gehuisvest kunnen worden zoals onderwijsfuncties, ateliers en welzijnsinstellingen.
Bovengenoemd vastgoed wordt door de gemeente zoveel mogelijk kostendekkend geëxploiteerd.

Het overige vastgoed zal de gemeente over een periode van vier jaar - of zoveel langer als nodig is - verkopen. Het betreft verspreid bezit in de stad. Huurders en gebruikers krijgen als eerste de kans tot aankoop. Bij de verkoop van vastgoed wordt nauwlettend de marktsituatie in het oog gehouden met als doel tot een optimale verkoopopbrengst te komen en de vastgoedmarkt in de gemeente Haarlem niet te verstoren.

sector Stedelijke Ontwikkeling
Wilma Emond, communicatieadviseur
023-5113581
w.emond@haarlem.nl

---- --