CDA
09-11-05
Congres neemt manifest 'Om een gezond, veilig en leefbaar bestaan' aan

Dit manifest bevat circa 130 concrete beleidsaanbevelingen op terreinen als milieu, energie, ruimtelijke inrichting, mobiliteit, natuur, landbouw, water, duurzame ontwikkelingssamenwerking en recreatie.

In een resolutie sprak het Congres uit dat het manifest optimaal moet worden verwerkt in het nieuwe verkiezingsprogramma 2007-2011.

Het manifest is een direct gevolg van de Fonteinavonden die het CDA in 2003 organiseerde. Tijdens deze ledenraadpleging spraken de leden uit dat duurzame ontwikkeling op de eerste plaats van de politieke agenda van het CDA thuishoort. Een brede partijcommissie onder leiding van Theo Rietkerk (gedeputeerde Milieu en Ruimte in de provincie Overijssel en oud-Tweede Kamerlid) stelde het manifest op dat vervolgens in de afdelingen en binnen CDAV en CDJA werd besproken.

Belangrijkste punten uit het manifest

Duurzame energie

Nederland moet vooroplopen in de technologische ontwikkeling van duurzame energie.
Dat geeft ons land ook economisch een voorsprong. Waterstoftanken moet in 2015 (overal) mogelijk zijn. Ingezet wordt verder op CO2-opslag, biomassa, zonnecellen en waterstof.

Kernenergie
Binnen de contekst van Europa, het blijvend ontwikkelen van innovatieve afvalverwerking en het veilig opslaan van afval blijft kernenergie gedurende de transitie naar duurzame energie een van de opties om op een klimaatneutrale manier de CO-2-uitstoot van electriciteitsproductie te verminderen. Vanzelfsprekend zullen ook hoge eisen worden gesteld aan de productie: deze moet veilig zijn en met de modernste technieken.

Windenergie
Het Near Shore Windpark moet duidelijkheid verschaffen over de toekomstige kansen van windenergie in Nederland. Het Congres vindt het van groot belang dat de overheid exploitanten van windenergie meerjarige zekerheid biedt over stimuleringsmaatregelen. Daarbij moeten open-einde-constructies moeten voorkomen.

Energiebesparing van 2% per jaar
Het CDA wil zich daarnaast blijvend inzetten voor alle innovatieve vormen van duurzame energie.
Vanaf 2010 of zoveel eerder als mogelijk moet in Nederland een energiebesparing van 2% per jaar gerealiseerd worden.

Belastingen vervangen door kilometerheffing
Het CDA-Congres wil de invoering van een kilometerheffing. BPM, motorrijtuigenbelasting en Eurovignet moeten uiteindelijk geheel of gedeeltelijk worden vervangen door een kilometerheffing. De opbrengsten daarvan moeten worden opgenomen in een NV Mobiliteitsfonds, en worden besteed aan extra investeringen in bereikbaarheid, infrastructuur en openbaar vervoer. Dat geldt ook voor de (meer) opbrengsten uit de knelpuntenheffing. De kilometerheffing wordt alleen ingevoerd als dat doelmatig kan en er geen buitensporige inningskosten zijn.

Vergroening

Boeren en particulieren voorrang geven bij natuurbeheer Boeren zijn onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse cultuurlandschap en de natuurwaarde van dit landschap. Daarom bepleit het manifest dat waar mogelijk agrariërs en andere particulieren de voorkeur krijgen boven natuurbeschermingsoperaties bij het realiseren van ecologische doelstellingen. Agrariërs moeten daarbij kunnen rekenen op een fatsoenlijke vergoeding en structurele zekerheid over die vergoeding (via de Algemene Beheerswet)

Nationale landschappen fors meer ondersteunen
Het CDA wil de 20 Nationale Landschappen fors meer ondersteunen om de landschappelijke, cultuurhistorische en natuurlijke kwaliteiten van die landschappen te versterken. Ook hierbij geldt dat behoud van boeren behoud van het landschap is.

Verlaging BTW-heffing
Op voorstel van het CDJA pleit het manifest het Congres het BTW-tarief voor spaarlampen, milieuvriendelijke brandstoffen en groene energie te verlagen van 19 naar 6%. Op deze manier wordt duurzaam gedrag gestimuleerd.

Reacties partijvoorzitter Marja en Bijsterveldt en commissievoorzitter Theo Rietkerk

Partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt is blij met het door het Congres aanvaarde manifest. 'De politiek moet overtuigend werken aan een duurzamer wereld en een schoner milieu. De leden hebben duidelijk gemaakt dat rentmeesterschap- een van onze vier uitgangspunten door het CDA politiek vertaald moet worden in een daadkrachtiger beleid. Wij moeten er voor zorgen dat idealen en praktijk op elkaar aansluiten. Daarbij moeten wij duurzame ontwikkeling niet als een bedreiging maar als een kans zien. Innovatie beidt voor ons land grote mogelijkheden om te werken aan een duurzame innovatie. Dit manifest geeft daar tal van voorbeelden van.'
Commissievoorzitter Theo Rietkerk benadrukt het ambitieuze karakter van het manifest. 'In het manifest staan ambitieuze doelstellingen die gepaard gaan met concrete maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan de 2% energiebesparing per jaar die het CDA wil realiseren door meer te doen aan energiebesparing maar ook door de energie-prestatienorm (EPN) verder aan te scherpen. Maar denk ook aan het pakket maatregelen op het gebied van mobiliteit waar wij pleiten voor de vervanging van belastingen als BPM en motorrijtuigenbelasting door een kilometerheffing. De opbrengsten daarvan komen in een NV Mobiliteitsfonds waaruit investeringen in bereikbaarheid, infrastructuur en openbaar vervoer kunnen worden gedaan. Het zijn forse ambities, die op een verstandige wijze gerealiseerd kunnen worden. Het loont om duurzaamheid, innovatie en werkgelegenheid te combineren.'

Hier treft u een samenvatting van het manifest aan.
Zie het origineel