Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 9 november 2005

RIVM: ERNSTIGE GEVOLGEN RODEHONDEPIDEMIE ZICHTBAAR

"BIJ VIER VAN DE ZEVEN PASGEBORENEN AANGEBOREN AFWIJKINGEN,

ÉÉN KIND OVERLEDEN VOOR GEBOORTE"

Professor Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, luidt de noodklok over de gevolgen van de rodehondepidemie die ons land afgelopen jaar trof. Bij de duizenden mensen die besmet raakten, zitten enkele tientallen zwangere vrouwen voor wie de gevolgen dramatisch kunnen zijn. Professor Coutinho in AVRO's 1opdeMiddag: "We hebben nu ongeveer dertig zwangere vrouwen gevonden (die rodehond hadden tijdens hun zwangerschap red.) en daar gaat het natuurlijk vooral om. Daar zijn we het meest benauwd voor. Er zijn tot nu toe in totaal zeven kinderen geboren, waarvan de moeder rodehond had. Vier gevallen van aangeboren afwijkingen en één kind is al overleden voordat het geboren werd. En dan zijn er nog een aantal situaties waar we dat nog niet precies weten. (...) Dat aantal zal waarschijnlijk helaas nog oplopen.”

Omvang rodehondepidemie
De epidemie, die tot september 2005 in ons land woedde, besmette velen die niet gevaccineerd waren. Coutinho: "Het gaat om ongeveer 400 gemelde gevallen maar het werkelijke aantal zal zeker veel en veel hoger zijn. Rodehond is eigenlijk een hele milde ziekte, heel veel mensen gaan daar helemaal niet meer voor naar de dokter, en als ze naar de dokter gaan dan wordt het lang niet altijd gerapporteerd. In werkelijkheid zal het gaan om duizenden gevallen."

Droevig dilemma
De rodehondepidemie heeft zich vooral voorgedaan in de zogeheten "Bible-belt", een gebied wat zich vanaf Noord-Nederland via de Veluwe uitstrekt tot in Zeeland. In dit gebied wonen veel strenggelovigen die zich om principiële redenen niet laten vaccineren. Coutinho: "Eerlijk gezegd kunnen we er heel weinig aan doen. De epidemie is al een tijd gaande en je zou haar uitstekend kunnen indammen door op dat moment de hele groep te gaan inenten. Als we dat zouden doen dan zou het meteen in één keer afgelopen zijn. Maar die mensen willen dat niet en dus kunnen we eigenlijk niks. Iedereen heeft een machteloos gevoel bij deze situatie. Het is een beetje een droevig dilemma waar je in zit maar je kunt gewoon niet veel."

De epidemieën keren met enige regelmaat terug. Coutinho: "Je ziet 't eigenlijk gebeuren, sterker nog, je ziet het ook aankomen. Er is een rodehondepidemie geweest en dat is nu weer een tijdje afgelopen. Over tien, vijftien jaar, krijgen we een herhaling van dit geheel."

Uitzending: woensdag 9 november 2005 om 14.00 uur op Radio 1.

Algemene omroepvereniging AVRO