Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Rellen: de aanpak van conciërge Rezzoug Onderwerp: Rellen: de aanpak van conciërge Rezzoug Uitzenddatum: Wo. 9 november 2005, 20.30u
Verslaggeving: Roger Strijland

Mohamed Rezzoug is conciërge van een sportcomplex in een van de voorsteden van Parijs. Voor het eerst sinds een week zijn er geen autoâs in brand gestoken in de buurt van âzijnâ sportzaal. Rezzoug heeft gezag in de buurt. Hij weet de jongeren tot bedaren te brengen en ze te laten sporten. Een portret.

Meer dan een conciërge
Rezzoug, 45 jaar en van Algerijnse afkomst, heeft in tegenstelling tot veel van zijn buurtgenoten een baan. Hij is echter meer dan een conciërge, want hij weet de jongeren zover te krijgen dat ze naar hem luisteren. Soms lukt Rezzoug wat de politie niet lukt: de jongeren laten bewegen in plaats van ze te laten rondhangen.

Niemand wil luisteren
De conciërge kent zijn stad en de problemen op zijn duimpje. Hij trekt al jaren bij de autoriteiten aan de bel, maar niemand wil naar hem luisteren.

'Veel rustiger'
Vannacht was het in veel steden âveel rustigerâ dan de dagen ervoor, zo liet de politie vanmorgen weten. Volgens een politiefunctionaris was er âeen significante afname van geweld, vooral in de provincies, en deze trend zet zich ook door in de regio Parijsâ.

Strenge maatregelen
Gisteren had de Franse regering strenge maatregelen aangekondigd. Steden hadden bijvoorbeeld de mogelijkheid om een avondklok in te stellen. Mensen die zich daar niet aan houden, kunnen twee maanden celstraf krijgen.

Auto's in brand
Vannacht was het vooral onrustig in de steden Toulouse, Bordeaux, Marseille, Lyon en Arras. Meer dan 570 autoâs werden in brand gestoken. Twee dagen eerder waren dat er nog 1200.