Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 9 november 2005

Onderzoek naar toekomst Theater De Vest

Moet Theater De Vest de Grote Zaal uitbreiden om landelijk mee te blijven tellen? Of zijn andere aanpassingen nodig? Het college van B&W van Alkmaar neemt het voorstel uit het Beleids- en bedrijfsplan 2005 - 2008 om deze vragen te onderzoeken over. Verder, zo valt te lezen in het bedrijfsplan, wil De Vest gaan werken aan een meer dynamische en culturele uitstraling.

Uitbreiding is een belangrijke landelijke ontwikkeling in de theaterbranche. Wil De Vest ook in de toekomst een goede concurrentiepositie hebben bij het binnenhalen van populaire amusements- en cabaretproducties, dan zal het theater op deze ontwikkeling moeten inspelen. Het college van B&W heeft daarom ingestemd met het voorstel uit het Beleids- en bedrijfsplan 2005 - 2008 om LaGroup Leisure & Arts Consulting een aantal toekomstscenario's te laten onderzoeken. Eén van de scenario's is een uitbreiding van de Grote Zaal, een aantrekkelijk scenario omdat de zaal ook fysiek aan vernieuwing toe is. Van elk toekomstscenario wordt steeds bekeken welke gevolgen het met zich meebrengt voor onder andere de programmering, het bezoek, het gebouw en het personeel.

Meer evenementen en festivals

Een tweede belangrijk onderwerp uit het bedrijfsplan van De Vest is de inzet op een andere uitstraling. Door meer dynamiek en cultuur uit te stralen wil het theater het publiek nog beter binden. Meer dynamiek wordt in de toekomst vooral bereikt door het actiever ontwikkelen en presenteren van evenementen en festivals. Het theater wil naast de dagelijkse programmering iedere maand een 'specialiteit' presenteren, zoals bijvoorbeeld Zomer op het Plein in de zomermaanden, met als hoogtepunt het bezoek van de Karavaan, en in september Kunst tot de nacht en Dagkunst.

Kleinschalige producties

Verder wil De Vest de werving van publiek voor kleinschalige artistieke producties verder intensiveren. De ontwikkeling meer van dergelijke producties te brengen zette zich al eerder in met de realisatie van de nieuwe vlakke vloer in 2000.

Tot slot krijgt De Vest in de komende jaren een nieuwe huisstijl en gaan het theater verder inzetten op moderne communicatiemiddelen bij publiekswerving en kaartverkoop.

Uitbreiding en verdieping

Het college van B&W van Alkmaar stemde op 8 november in met het Beleids- en bedrijfsplan 2005 - 2008 van theater De Vest, dat de naam 'Uitbreiding en verdieping' heeft meegekregen. In het plan is beschreven welke koers het theater de komende jaren wil gaan varen. De hoofddoelstelling van De Vest blijft het verzorgen van een breed, gevarieerd en actueel cultureel aanbod, van hoge kwaliteit en voor jong en oud.