Ingezonden persbericht


Persbericht

9 november 2005

SPSS en Information Builders helpen Richmond Police Department bij het voorspellen van misdaad

Richmond Virginia Police Department (RPD) gaat een samenwerking aan met SPSS en Information Builders om het korps effectiever en efficiënter in te zetten. Gezamenlijk gaan ze een geografisch gebaseerde applicatie implementeren, die voorspelt op welke locatie er waarschijnlijk in een bepaalde periode een misdaad gepleegd wordt.

De applicatie is een combinatie van SPSS' predictive analytics en Information Builders' mogelijkheden voor enterprise business intelligence. Deze worden toegepast binnen een heel nieuw analytisch kader. Dit kader is ontwikkeld door RTI International, dat criminele activiteiten uit heden en verleden gebruikt om te voorspellen in welke gebieden het waarschijnlijk is dat er misdaden gepleegd zullen worden. Het raamwerk berekent de kans op criminaliteit in een bepaald gebied op basis van factoren als weerpatronen, tijdstip, en geplande evenementen. De applicatie zal Richmond Police Department helpen om op ieder specifiek moment het risico op criminaliteit te voorspellen.

"Dit model heeft al bewezen dat het heel doeltreffend kan identificeren op welke plaats en welk moment de meeste kans is op criminele activiteiten, door informatie over misdaden bijeen te brengen, te analyseren en inzichtelijk te maken", aldus dr. Colleen McCue, een senior onderzoeker van RTI die het analytisch kader ontwikkeld heeft. "Het voorziet de politie van een krachtige tool om middelen effectiever in te zetten."

SPSS is onlangs geselecteerd door Army Combat Readiness Center (CRC) uit de Verenigde Staten om trends in risico gerelateerde gegevens te identificeren. CRC kan daarmee eventuele bedreigingen die er zijn ten aanzien van de VS-troepen voorspellen, onder controle houden en vermijden. The Bureau of Justice Statistics (BJS), dat onderdeel uitmaakt van Department of Justice's Office of Justice Programs uit de VS, heeft ook additionele SPSS predictive analytics software aangeschaft om belangrijke gegevens over criminaliteit en strafrechtelijke zaken te analyseren en te rapporteren.

In februari publiceerde IDC (www.idc.com) een rapport dat de opkomst van predictive analytics als aparte software-branche bevestigde. IDC verwacht dat dit segment de komende vijf jaar met acht procent per jaar zal groeien. (bron: Worldwide End-User Business Analytics 2004-2008 Forecast: Core Versus Predictive, IDC 2004)

(347 woorden)

###

Bericht voor de redactie

Over Information Builders
Information Builders is met een omzet van meer dan $300 miljoen toonaangevend in enterprise business intelligence en real-time Web reporting. De ongeëvenaard betrouwbare en flexibele WebFOCUS software voorziet in alle behoeften aan rapportage van gebruikers binnen de extended enterprise, variërend van enkele analisten en power users, tot honderdduizenden klanten en gebruikers op het web. Bovendien stelt WebFOCUS organisaties in staat al hun informatie te exploiteren door overal bij te kunnen - van legacy tot datawarehouse. Information Builders (1975) levert dertig jaar met succes software en diensten van hoge kwaliteit aan meer dan 12.000 klanten overal ter wereld, waaronder de meeste Fortune Top 100-bedrijven en Amerikaanse overheidsdiensten. Information Builders heeft het hoofdkantoor in New York, telt 1.750 medewerkers in 90 vestigingen wereldwijd en heeft meer dan 350 business partners. Meer informatie is te vinden op www.informationbuilders.nl

Over SPSS
SPSS (NASDAQ: SPSS) is een wereldwijde leverancier van software-oplossingen voor predictive analytics. De organisatie is actief in meer dan 80 landen en heeft ruim 1.300 medewerkers. Al meer dan 37 jaar stelt SPSS zijn klanten in staat zich beter op hun kernactiviteiten te concentreren en hun prestaties te verbeteren. SPSS' klantenportfolio bestaat uit meer dan 120.000 bedrijven, academische instituten, zorgaanbieders, marktonderzoeksbedrijven en overheidsinstellingen. Met de software van SPSS kunnen organisaties de interactie met klanten, medewerkers, patiënten, studenten en burgers optimaliseren. Tevens zorgt de software ervoor dat de activiteiten die vandaag worden ondernomen, een positief effect hebben op doelen in de toekomst. Met de geavanceerde oplossingen van SPSS, die elkaar perfect aanvullen, kunnen organisaties veranderingen in houding, gedrag en voorkeuren van mensen kwantificeren en hier direct op anticiperen. Zo kunnen zij hun strategieën en tactieken vol vertrouwen bijsturen. Meer informatie: www.spss.nl

Persinformatie

Voor verdere persinformatie, fotomateriaal of een interview kunt u contact opnemen met Marieke van Zuien van LEWIS, Global Public Relations: Tel: +31 (0)40 235 46 00
E-mail: mariekev@lewispr.com http://www.lewispr.com

Voor verdere algemene informatie kunt u contact opnemen met Bernadette van Beest van SPSS: Tel: +31 (0)183 651 777
E-mail: bbeest@spss.com http://www.spss.nl

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com